0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 8.

Állathigiénia a hatékony baromfitartás szolgálatában

A baromfitermelésben a járványvédelmi intézkedések meghatározzák a termelés sikerét. Dr. Kovács László baromfi-egészségügyi szakállatorvos hangsúlyozta, a modern baromfitelepeken a biológiai biztonság minden részletére figyelni kell.

A szakember rámutatott arra, hogy a telepi fegyelem és higiénia nem pusztán „adminisztratív teher”, hanem az eredményes gazdálkodás alapja. Úgy fogalmazott, a járványvédelem valójában befektetés, hiszen egy jól védett állomány egészségesebben nő fel, jobb takarmányértékesítést és teljesítményt produkál, miközben elkerülhetőek a nagy pusztítást okozó betegségek miatti kényszerintézkedések. Az előadó kiemelte, a modern baromfiágazatban a hatósági előírások mellett a termelők belátásán is múlik, mennyire szigorúan tartják távol a veszélyforrásokat.

A stressz hatása – ugródeszka a betegségeknek

A baromfikat érő stresszhatások – legyen szó hőmérsékleti kilengésekről, szállításról, túlzsúfoltságról vagy akár a nem megfelelő takarmányozásról – közvetlenül befolyásolják az állatok egészségét. Az előadó kifejtette, a stressz gyengíti a madarak immunrendszerét, így a kórokozók könnyebben okozhatnak megbetegedést. Kutatások is igazolják, hogy a tartós vagy túlzott stressz immunszuppressziót vált ki a baromfikból, fogékonnyá téve őket számos betegségre. A szakember szerint az intenzív termelésben gyakori stresszorok, például a hőstressz a nyári hőségben, vagy a rangsorbeli harcok a túlzsúfolt ólakban, gyakran meggyengítik az állat betegségekkel szembeni védekező képességét.

„A stressz és a betegség kéz a kézben jár”, fogalmazta meg dr. Kovács László, utalva arra, hogy a rossz tartási körülmények vagy a hirtelen változások után gyakran láthatunk megbetegedési hullámot. Példaként említette, hogy egy nem fokozatosan felépített takarmányváltás vagy a hideg légáramlat eredményeként pár napon belül felszaporodhatnak az olyan opportunista kórokozók, mint az E. coli baktérium, ami légzőszervi tüneteket és elhullást okozhat. A megelőzés ebben az esetben is kulcsfontosságú, azaz minimalizálni kell minden elkerülhető stresszt.

Állományegészség korszerű megközelítésben

Az állományegészség fogalma ma már jóval többet jelent a klinikai betegségek hiányánál. Az előadó szerint korszerű szemlélettel az egész állományt biológiai rendszerként kell vizsgálni és menedzselni. Ez magában foglalja az állatok jóllétét, a termelési mutatókat és az esetleges szubklinikai problémák felismerését is.

A baromfi esetében különösen fontos a populációszintű egészség nyomon követése. A szakember azt is kifejtette, az állatorvos mára inkább tanácsadó és „egészségügyi menedzser” szerepet tölt be, aki segít kialakítani a megfelelő protokollokat a telepen, de ez folyamatos felügyelet és monitorozás nélkül nem valósítható meg.

Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy rendszeres időközönként – vagy kockázati időszakokban gyakoribb ütemben – laboratóriumi vizsgálatokkal, szűrőprogramokkal ellenőrizni kell az állomány egészségi állapotát.

Ide tartoznak például a vérvizsgálatok (szerológia) bizonyos betegségekre, bélsárminták elemzése, vagy akár a takarmány és víz minőségének monitorozása.

Fotó: creisi , Pixabay

A korszerű állományegészség része továbbá a nyomon követés és a dokumentáció: ha bármilyen rendellenesség (például termeléscsökkenés, takarmányfogyasztás-visszaesés, enyhe tünetek) mutatkozik, azt azonnal észre kell venni és ki kell elemezni.

Dr. Kovács László szerint az állomány­egészség ilyen komplex megközelítése hosszú távon kifizetődő. „Ahol folyamatosan figyelik az állományt, ott van esély időben közbelépni”, utalva arra, így akár egy járvány kitörését is meg lehet állítani a korai szakaszban.

A korszerű technológiák – például szenzorok az istállóban, adatelemzés a növekedési ütemről vagy a fogyasztásról – mind segítik a gazdákat és állatorvosokat abban, hogy időben riasztást kapjanak egy-egy probléma esetén.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: