0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 8.

Állathigiénia a hatékony baromfitartás szolgálatában

A baromfitermelésben a járványvédelmi intézkedések meghatározzák a termelés sikerét. Dr. Kovács László baromfi-egészségügyi szakállatorvos hangsúlyozta, a modern baromfitelepeken a biológiai biztonság minden részletére figyelni kell.

Integrált stratégiák

A vírusok és baktériumok elleni küzdelem eltérő kihívásokat jelent. Dr. Kovács László előadásában hangsúlyozta, hogy a siker záloga a többrétegű védekezés, azaz nem egyetlen „csodafegyver” van, hanem sok apró intézkedés összeadódó hatása vezet eredményre.

Fotó: Brett Jordan , pexels.com

Vírusos betegségek esetén a vakcinázás a megelőzés első vonala. Számos súlyos baromfivírus ellen állnak rendelkezésre hatékony vakcinák (pl. Newcastle-­betegség, fertőző bronchitis, Marek-kór, Gumboró-betegség ellen), melyek alkalmazása az intenzív tartásban alapvető.

A szakember rámutatott, hogy a vakcinázás önmagában nem elég: vannak vírusok, amelyek ellen nincs elterjedt oltóanyag, ezeknél még fontosabb a bioexclusion (külső járványvédelem). A gyors diagnózis is kiemelt jelentőségű a vírusos betegségeknél, mivel specifikus kezelés általában nincs, a fertőzött állomány sorsa a korai észlelésen és izoláláson múlik.

Higiénia és a hálózatszerű védelem

Bakteriális betegségek megelőzésekor a higiénia és a hálózatszerű védelem még hangsúlyosabb. Bár egyes baktériumok ellen léteznek vakcinák (pl. Salmonella ellen a tojóknál, E. coli ellen bizonyos autogén vakcinák, vagy Pasteurella ellen baromficholera vakcina), a baktériumok sokfélesége és környezeti jelenléte miatt a környezeti kontroll az elsődleges.

Alapos takarítás és fertőtlenítés a turnusok között az egyik legerősebb fegyver, a kiürített istállókból mechanikai úton el kell távolítani az összes trágyát és szennyeződést, majd megfelelő fertőtlenítőszerrel kezelni a felületeket.

„A pihentetett, tiszta ól fél siker” – utalt az előadó arra a bevált gyakorlatra, miszerint a kitakarított istállót üresen, szárazon kell hagyni néhány napig az új állomány betelepítése előtt. Ezzel biztosítjuk, hogy a kórokozók jelentős része elpusztuljon vagy csökkenjen a számuk.

Gyógyszeres megelőzés

A gyógyszeres megelőzés kérdése is szóba került. Régebben elterjedt volt az antibiotikumok metafilaktikus vagy preventív használata a takarmányban a bakteriális betegségek elfojtására, ám mára – az antibiotikum-rezisztencia terjedése miatt – ez erősen visszaszorult. A szakember hangsúlyozta, hogy az európai uniós szabályozás is korlátozza az antimikrobiális szerek alkalmazását, tehát a nem gyógyszeres megelőzések előtérbe kerültek.

Ennek jegyében a probiotikumok, prebiotikumok, savanyítók és egyéb takarmány-kiegészítők fontos szerepet kapnak, amelyek segítik a bélflóra egyensúlyát és ezzel a kórokozó baktériumok elleni természetes védelmet. A takarmányminőség is kritikus – a penészes, toxinos takarmány gyengíti az immunrendszert és utat nyit a fertőzéseknek, ezért mind az alapanyagok tárolására, mind a kész táp minőségére ügyelni kell.

Vírusok és baktériumok ellen egyaránt fontos továbbá a mindenre kiterjedő járványvédelmi intézkedések. A szakirodalom szerint a szigorú járványvédelmi programok – például all-in/­all-out rendszer, a turnusok közti üresen állási idő (downtime) beiktatása, teljes körű takarítás és fertőtlenítés, valamint a személy- és állatforgalom kontrollálása – elengedhetetlenek a baromfibetegségek kézben tartásához.

Ezek az intézkedések egységes keretbe szervezve biztosítják, hogy a vírusok és baktériumok számára ne legyen könnyű célpont az állomány.

A legjobb védekezési stratégia az, amelyben többszörös védelmi vonalak működnek. Ha netán az egyik nem tökéletes, vagy egy új kórokozótörzs jelenik meg, a többi védekezési réteg még mindig megakadályozza a katasztrófát.

Ki kérdezte meg a csirkét?

Védjük a baromfikat a hőstressz ellen

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: