0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 9.

Bogyósbemutató – Málnanemesítés hazai és nemzetközi szinten

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kertészeti Fajtakísérleti Osztálya bemutatóüzemi programjában a bogyósok kerültek sorra Pölöskén.

Az 1969 óta működő fajtakísérleti állomáson összesen 19 növényfaj több száz fajtáját vizsgálják, a legnagyobb számban szőlő-, körte- és almafajták képviseltetik magukat.

Homoktövis, MMG archív

A bogyós gyümölcsök közé soroljuk a homoktövist is, ami viszonylag jobban tűri a melegedő klímát. Biotermesz­téséről Belső László beszélt a rendez­vényen. Gutorföldén 2010-ben telepítették el az első ültetvényt, a másodikat pedig öt évvel ezelőtt. A bokrokat 4 × 2 méter térállásba ültették, és a bőtermő, megbízható, jóízű, gyümölcslének kiválóan alkalmas Askola fajtát választották.

A másik ismert fajta, a Leikora nagy bogyója sötétebb és kevésbé jó ízű, viszont magas olajtartalma miatt hús- és magolaj készíthető belőle. Az Orange Energy rosszul viseli az időjárási viszontagságokat, hamar ledobja a bogyóit és a lombját is a nagy melegben, ráadásul az ágai is könnyen törnek.

A homoktövis termesztésének legnagyobb veszélye a talajból fertőző verticilliumos betegség, ami 10 év után ütötte fel a fejét Belső László ültetvényében. Nagy pusztítást képes okozni, ha van elég tavaszi csapadék és a késői fagyokat hirtelen fölmelegedés követi. Olyankor a bokrok 5-10%-a hirtelen elpusztul. A betegség ellen Trichoderma gombát tartalmazó készítménnyel próbáltak védekezni: beásták és belocsolták a hasznos gombát, de a kezelés nem vezetett eredményre. A bokrokat újratelepítették, már mikorrhizával együtt.

Biotermesztésben az ültetvény ápolása csak kaszálásból áll. Korábban oldalazó talajművelővel tartották gyommentesen a sorok alját, de ezt abbahagyták, mert megsérti a sarjakat, amikre szükség van a metszéssel végzett szüret miatt.

A betakarítás ugyanis úgy történik, hogy a terméssel berakódott ágakat ágvágó ollóval lemetszik, fölaprítják és hűtőházba szállítják. Ott a fagyasztott bogyókat leverik az ágakról és megtisztítják a levelektől, ágdaraboktól. Velőt készítenek belőle, a magot pedig 24-36 órán belül mossák és szárítják további feldolgozásig.

A magolajat kipréseltetik, ugyanis nagyon értékes anyag, sok E-vitamint tartalmaz és omega-3, -6 és -9 zsírsavakban is gazdag. A gyümölcsvelőt 200 literes aszeptikus zsákokban viszik haza és családi léüzemükben készítik el belőle a végterméket. Gutorföldén 5 hektáron homoktövist, 10-11 hektáron pedig almát termesztenek, és abból maguk készítenek levet. A késztermék tehát százszázalékos homoktövises almalé, amit még céklával, illetve sütőtökkel is kevernek.

A piaci helyzet nem egyszerű, nagy gond, hogy az idén már nem szállíthatják a termést a győri hűtőházba. A homoktövis ára nem emelkedett tíz éve, még mindig 2 euró körül alakul kilo­grammonként. Frissen csak Németországba lehet eladni a bogyót, ahol éles a verseny a jó román, lengyel és német ültetvényekből származó áruval. Öntözetlen ültetvényben hektáronként 5-7 tonna a termés, ezt kétévente tudják betakarítani. Aki öntöz, elérheti ennek a dupláját is.

Nem kell temetni

A MATE Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutatóközpont fertődi állomásán évtizedek óta foglalkoznak málnanemesítéssel. A kutatók szerint nem kell temetni itthon a málnát, igaz, jó termőhelyet kell találni számára a jövedelmező termesztéshez. Érdemes a szívósabb fajták közül választani, és piaci szempontból a sarjon termő fajtákkal lehet széthúzni a málnaidényt.

Mutatós, nagy bogyó és jó szállíthatóság szerepel a nemesítési célok között , Fotó: Niwa, Brzezna
A hűtőipar továbbra is keresi a gurulós málna alapanyagát, ehhez az a követelmény, hogy ne essen szét a gyümölcs a részterméskékre és kiengedés után ne eresszen levet.

A konzervipar a megfelelő sav-cukor arányt és a nem halványuló színt értékeli a fajtákban. Friss fogyasztásra a piacképes, nagy gyümölcsű, mutatós málnák a keresettek, ez most a fő nemesítési cél is Fertődön, mondta az állomás vezetője, Varga Jenő.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: