Bene Zoltán elmondta, hogy minden vetőmagtételt akkreditált laboratóriumban szűrnek a diaportés szár- és levélfoltosságra, továbbá független állami laboratóriumi vizsgálatokat végeznek minden vetőmagtétel esetében a GMO-mentesség érdekében is. A feldolgozás során a maghéj hajszálrepedéseinek elkerülése és további, minőséget befolyásoló paraméterek érdekében a szója vetőmag-nyersárut kizárólag konténeres formában tárolják. A tárolást, az anyagmozgatást és a vetőmag-feldolgozó gépsorokat egyaránt a szójára optimalizálták. Ez többek között a konténeres tárolás mellett a rendkívül kíméletes surrantásos betáplálást, minimális esésmagasságot, a kíméletes Z felvonók használatát és kizárólag friss Rhizobium baktériummal való oltást jelenti.

Fotó: Rimóczi Irén
Könnyen értékesíthető
Bene Zoltán szerint a mostani nehéz piaci helyzetben a jövedelmezőségnél fontosabb szempont az értékesíthetőség, és a szója e téren is üdítő kivétel, mivel biztos kereslet van rá. Az Európai Unióban ugyanis mindössze a szükséglet kevesebb mint 8 százalékát termesztik meg, tehát messze van az önellátástól. A FAO középtávú előrejelzése szerint az Európai Unióban a következő évtizedben 23 százalékkal bővül majd a szója területe. Hazánkban jobb az önellátási arány, a termés többsége azonban nem marad az országban. A szója esetében a hazai és uniós célok megegyeznek, és ez is azt mutatja, hogy hosszú távon számolhatunk vele.

Fotó: Rimóczi Irén