0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 3.

Birtokszemle 2025: Magyarország legszebb borászatai

A Bor és Piac magazin 14 éve írta ki első alkalommal a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázatot. A kezdeményezőket a borturizmus fellendítésén túl az a szándék vezérelte, hogy észrevegyék hazánk szőlővel borított területeit

Az ültetvények beszéljenek tájról, múltról, jövőről, szépségről, ahol az esztétika és a harmónia kéz a kézben jár. A versenyben résztvevőkre a lap olvasói interneten adhatták le szavazataikat, s ez alapján kialakult a döntő mezőnye. Idén is három kategóriában került sor a szavazatok összegzésére a birtokméreteknek megfelelően.

A 10 hektár alatti birtokok a Kisbirtok, a 11-50 hektáros szőlőterülettel rendelkező borászatok a Középbirtok, míg az ezen felüliek a Nagybirtok kategóriában indulhattak. Az idei évben újdonságként vezették be a Határon túli kategóriát, amelyre a Felvidékről érkezett nevezés, így az olvasói szavazatok alapján összesen 10 borászatot látogatott meg a szakmai zsűri.

Nagy István, Magyarország legszebb szőlő birtoka díjátadó gála, MATE
A díjazásra ajánlott szőlőbirtokokat a lap szerkesztőségének tagjaiból, az előző év első helyezettjeinek képviselőiből, valamint a MATE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból álló zsűri látogatta sorra május folyamán. Majd a látottakat, tapasztaltakat kiértékelve, pontozva meghozta döntését.

A rendezvény megnyitóján Bozzai Zsófia, a Bor és Piac magazin főszerkesztője és Dr. Boromisza Zsombor, a MATE Budai Campus főigazgató-helyettese köszöntötte a megjelent borászokat, borszakírókat és a jelen lévő borbarátokat. A díjátadót Dr. Nagy István agrárminiszter, az idei verseny fővédnöke nyitotta meg ünnepi beszédével. A szaktárca vezetője elmondta, a kormány elkötelezett a hazai szőlő- és borágazat versenyképességének megerősítése mellett, a termelők a kihívások és növénybetegségek elleni küzdelemben is számíthatnak az agrártárca segítségére.

A tárcavezető határozott fellépést ígért a szőlőültetvényeket megtámadó szőlő aranyszínű sárgaság terjedésének megfékezésére és kordában tartására. A miniszter köszönetet mondott a gazdák témában adott konstruktív javaslatai kapcsán. Mint kijelentette, a célokkal egyetértenek és megtesznek mindent a védekezés jogi kereteinek bővítése és pénzügyi hátterének biztosítása érdekében. Éppen ezért hazánk Brüsszelben kezdeményezte, hogy az elérhető uniós szőlő- és borágazati támogatások közé bekerüljön a szőlő aranyszínű sárgaság terjedése elleni védekezés költségeinek 100 százalékos támogatása is, a vonatkozó jogszabály − a várakozások szerint − akár ez év végén megjelenhet.

A Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázaton részt vevők a szőlőre nem csupán gyümölcsként vagy ipari növényként tekintenek. Ők jól tudják, és vallják is, hogy a szőlő kultúrát és hagyományt jelent, amely évszázadok óta jellemzi tájainkat – emelte ki az agrárminiszter.

Nagy István idén kisbirtok kategóriában a badacsonytomaji Váli Pincészetnek, középbirtokok közül az etyeki Haraszthy Pincészetnek, nagybirtokoknál a borotai Koch Borászatnak, határon túli kategóriában pedig a helembai Világi Winerynek adta át a „Magyarország legszebb szőlőbirtoka” oklevelet.

Eredmények:

Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka Kisbirtok kategóriában:

1. VáliBor -Váli Péter Borászata (Badacsonyi Borvidék)

2. Fekete Borpince (Szekszárdi Borvidék)

3. Fritsch Birtok (Villányi Borvidék)

Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka Középbirtok kategóriában:

1. Haraszthy Pincészet (Etyek-Budai Borvidék)

2. holtversenyben az Etyeki Kúria Pezsgőbirtok (Etyek-Budai Borvidék) és a Villa

Tolnay Borház (Badacsonyi Borvidék)

Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka Nagybirtok kategóriában:

1. Koch Borászat (Hajós-Bajai Borvidék)

2. Hilltop Neszmély Borászat (Neszmélyi Borvidék)

3. Oremus Szőlőbirtok és Pincészet (Tokaji Borvidék)

Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka „határon túli borászatok” kategóriában

aranyérmes: Világi Winery (Dél-Szlovákiai Borvidék)

Új kihívások előtt a szőlőtermesztők: számoljunk

Fiatal borászok nagy tapasztalattal

Forrás: magyarmezogazdasag

Magazin ajánló: