A búzafű is rendkívül népszerű, tele van vitaminokkal (A-, C-, E-, K-, B-vitaminok), ásványi anyagokkal, klorofillal és enzimekkel. Erős méregtelenítő, immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatású, segíthet a vérszegénység, ízületi gyulladások és emésztési zavarok esetén. Levét gyakran fogyasztják frissen, önmagában vagy turmixokba keverve.

A kukorica nemcsak finom és tápláló, hanem gyógyászati szempontból is jelentős. A kukoricabajusz (azaz a bibeszálak összessége) vizelethajtó, gyulladáscsökkentő és enyhe nyugtató hatású. Húgyúti fertőzések, hólyaghurut és vesekő megelőzésére és kezelésére használják tea formájában. Emellett enyhítheti a köszvényes tüneteket és csökkentheti a magas vérnyomást. A kukoricacsíra-olaj E-vitaminban gazdag, ami antioxidáns hatású és jótékonyan hat a bőrre.
Az árpa szintén ősi gabonafajta, számos gyógyhatása ismert. Magas rosttartalma révén segíti az emésztést és csökkenti a koleszterinszintet. Az árpa nyákos főzete kiváló gyomorbántalmakra, például gyomorégésre, gyomorfekélyre és bélgyulladásra, mivel bevonja a nyálkahártyát és nyugtató hatású.

A rozs sötétebb, karakteres ízű gabona, mely gazdag élelmi rostokban, ásványi anyagokban (vas, magnézium, cink) és B-vitaminokban. Rendszeres fogyasztása hozzájárul az emésztés egészségéhez, csökkenti a vércukorszint ingadozását és segíthet a kettes típusú cukorbetegség megelőzésében. A rozskenyér alacsonyabb glikémiás indexű, mint a búzakenyér, így stabilabban tartja a vércukorszintet. A népgyógyászatban a rozslisztből készült borogatásokat gyulladások és duzzanatok enyhítésére használták.
A rizs a világ egyik legfontosabb alapélelmiszere, könnyen emészthető és gluténmentes. A rizsnyák, melyet a rizs főzéséből nyernek, hagyományosan gyomor- és bélproblémák esetén, például hasmenés, gyomorhurut és gyomorégés enyhítésére használatos. Csecsemők és kisgyermekek számára is készítettek belőle anyatejpótló rizsnyákot, mely tápláló és kíméletes a gyomorhoz. A barna rizs gazdagabb rostokban, B-vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a fehér rizs, és hozzájárul a stabil vércukorszint fenntartásához. A rizskorpaolaj antioxidáns hatóanyagokat, például tokotrienolokat tartalmaz, melyek védelmet nyújthatnak a szív- és érrendszeri betegségek ellen.

A kakaslábfüvet bár elsősorban szintén gyomnövényként ismerjük, a hagyományos gyógyászatban néhol alkalmazzák, például vérzéscsillapító és gyulladáscsökkentő hatásáért. Gyógynövényként való gyakorlati felhasználása azonban ritkább, mint a tarackbúzáé. A muharfajok (Setaria spp.) szintén gyomként ismertek, de egyes kultúrákban gabonaként is használták, és emésztési panaszok enyhítésére, gyulladáscsökkentésre alkalmazták ezeket a füveket.
Ha a pázsitfűféléktől áttérünk a szintén egyszikű liliomfélékre, ott is találunk hasznos fajokat. Bár nem most van a szezonja, a medvehagyma a fokhagyma rokona, levelei és hagymája is ehető. Így augusztusban a hagymáját tudjuk hasznosítani, ha megtaláljuk az erdőben, hiszen levelei már visszahúzódnak.