0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 15.

Parlagi szamarak: tele rejtett értékkel

A Mátrai Bivalyrezervátumban a bivalyokkal, lovakkal együtt szamarak is élnek. Szalai Ferenc jelenleg 150 parlagi szamarat tart vegyes korosztályban, így az ország egyik legnagyobb törzs­tenyészetében tájékozódhattunk tartásukról, hasznosításukról.

– Olyan tájgazdálkodásnál, amit mi végzünk, a szamár tartása szinte elengedhetetlen. A legelők karbantartását a legtöbb helyen mechanikai úton kell végeznünk. Az ökológiai minősítésű területeken sok olyan hely akad, ahol a gépeket korlátozottan tudjuk használni, mivel a legelőterületeink nagy része Natura2000 besorolású. Számunkra kiemelten fontos a biodiverzitás megőrzése, genetikai kincseink, a természet adta értékek megőrzése. Ennek jegyében a fenntartható gazdálkodás mellett tettük le a voksunkat – indokolta a szamarak létét a rezervátum megálmodója.

Szalai Ferencet a tájgazdálkodási hasznosítás mellett kezdetben a fajtafenntartás motiválta, később viszont szerette volna gazdaságossá tenni a szamártartást. Ami egyelőre nem rentábilis, az őshonos állattartás támogatott tevékenység, de a gazdáknak így is szükségük van áthidaló megoldásokra, amit ő a gasztronómiában talált meg. Azt mondja, hogy a szamárhús az egyik legmagasabb kategóriájú, legtáp­anyag-gazdagabb vöröshús, zsírját pedig régen igen értékesnek tartották.

Húsa drága, de a legjobb

– A húsa rendkívül olajos, azt szoktam mondani, hogy a szamár a Kárpát-medence legelő lazaca, hiszen kategóriájában a legtöbb omega3-zsírsavat tartalmazza. Kiváló szárazáru, kolbász, szalámi készül belőle. Nem véletlen, hogy több mint száz évvel ezelőtt összetevője volt a téliszaláminak, az akkori recept szerint 10 százalék szamárhúst tartalmazott – tudtuk meg a számunkra ismeretlen húsfajtáról.

– A zsír állaga hasonlít a liba- és a kacsazsírhoz, és a cukrászatokban a leveles és a hájas tésztákhoz használták előszeretettel.

Az utóbbi időben néhány mestercukrász újból felfedezte és használja, amit a rezervátumból biztosítunk számukra – mondta Szalai Ferenc, aki lehetőséget lát abban, hogy a gasztronómia, a táplálkozás, az egészségmegőrzés és néhány betegség kezelésének szolgálatába állítsa a szamárhúst, mely ma a legdrágább húsfélék közé tartozik, a válaszból kiderül, hogy miért.

– A szamarakat 2-3 éves korukban vágom le, tehát ennyi év kell ahhoz, hogy 50-70 kilogramm húst állítsak elő. Emellett kis mennyiséggel találkozhatunk a piacon.

A hús tápanyagban gazdag, magas minőségű, vegyszer- és adalékmentes. Ízükön, zamatukon érződnek a mátrai legelők gyógynövényeinek aromái, a hatóanyagok beépülnek az állat szervezetébe. A szamár többféle növényt is képes legelni, mint a szarvasmarha, a juh, vagy a ló. Ilyen például a máriatövis, ami a szilimarint, az egyik leghatékonyabb májvédő vegyületet tartalmazza.

A húsboltban ugyan nem kapunk szamárhúst, de néhány webshopban el tudjuk érni a 2022-ben GeoFood védjegyet kapott szamárhúsból készült kolbászt, szalámit, bresaola-t, amely 2021-ben Great Taste csillagot kapott, sőt hamarosan konzervpörkölttel és egyéb készételekkel is bővül a választék. Jelenleg a paleo-ketogén étrendet követők a legfőbb vásárlók, és a termékfejlesztés is ezt az étkezési irányvonalat követi.

Szalai Ferenc szerint viszont nagy baj, hogy nem kérünk a hentestől szamárhúst, mert ha lenne rá igény, akkor többen is látnának fantáziát a tartásukban, és a hústermelés is gazdaságosabb lehetne, jelenleg ugyanis nem az, még viszonylag nagyobb mennyiségben sem. Sokkal hatékonyabban lehet marha- vagy sertéshúst előállítani ipari mennyiségben, ezért is csökkent szinte minimálisra a szamártartás Magyarországon.

Azért van remény, mert úgy látja, hogy mostanában szerencsére egyre több tudatos ember van, akik keresik a tiszta és táp­anyagban dús élelmiszereket az egészségük megőrzése érdekében.

De azért még mindig azok vannak többségben, akik akkor kezdenek alternatív megoldások után nézni, amikor valamilyen egészségügyi problémájuk van. Tapasztalatai szerint viszont, akik ezt kipróbálják, nem lépnek vissza a minőségi élelmiszerektől.

Farkas ellen szamarakat

Szalai Ferenc fontosnak tartja a szamarak tartását a génmegőrzés miatt, de szívesen értékesíti is a szaporulatot, az utóbbi időben keresettek lettek a juhászatok körében, azért, hogy kiküszöböljék velük a farkasveszélyt. A farkasok ugyanis tartanak a szamaraktól, az oka pedig az lehet, hogy a szamarak ádázul védik az övéiket.

A mátrai legelőn is láttuk, hogy lovak, bivalyok szamarak együtt legelnek, együtt kolonizálnak, tagjaikat pedig úgy védik, mintha a saját családjuk lenne. A szamarak szerethetőek, békések, de ha támadás éri őket, akkor rúgnak, harapnak, ami rendkívül erős. Emellett jó jelzőállatok is. Mostanában egyre több a hobbitartója is, és van, aki terápiás célból tartja.

A túlélést biztosító klíma­stratégia húsmarhásoknak

Rotyogó bográcsok, éhes vadászok Soponyán

Forrás: Kistermelők Lapja

Magazin ajánló: