0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 23.

Állati melléktermékek második élete

A modern állattenyésztésben ma már nemcsak a hús, a tej vagy a tojás számít értéknek. Egyre nagyobb figyelmet kapnak a melléktermékek is, amelyekből energiát, takarmányt vagy ipari alapanyagot lehet előállítani.

A vágóhidakon keletkező vér és zsír szintén új hasznosítási formát kapott: állateledel- és műtrágya-alapanyagként, illetve technikai zsírok előállításához használják. Ezek a megoldások mind hozzájárulnak ahhoz, hogy semmi ne vesszen kárba, és az állattenyésztésből származó termékek teljes értékűen kerüljenek a gazdasági körforgásba.

Új fehérjeforrások és fenntarthatósági trendek

Illusztráció

Az Európai Unióban egyre hangsúlyosabb a helyi fehérjeforrások keresése, hogy csökkentsék a behozott szója iránti függőséget. Ebben fontos szerepet kapnak az állati melléktermékekből előállított fehérjekészítmények. Az elmúlt években több szabályozás is lehetővé tette, hogy bizonyos feldolgozott állati fehérjék (például sertésből és baromfiból) újra megjelenjenek a takarmányozásban, szigorú ellenőrzések mellett.

Ezek az alapanyagok nemcsak a körforgásos gazdálkodást erősítik, hanem gazdaságos alternatívát is kínálnak a gazdáknak.

A melléktermékek újrahasznosítása csökkenti a hulladék mennyiségét, és hozzájárul az EU fenntarthatósági céljaihoz.

Magyarországon is egyre több kutatás irányul arra, miként lehet a hazai melléktermékeket – például baromfivágóhidak fehérjéit vagy a sertéstartás mellékanyagait – visszaforgatni a gazdaságba.

Magyar lehetőségek a körforgásban

Hazánk agráriumában is egyre több példa akad arra, hogy a melléktermékek hasznosítása gazdasági előnyhöz vezet. A nagyobb telepeken épített biogázüzemek mellett a kisebb gazdaságok is keresik a lehetőséget, hogyan tehetnék értékessé a trágyát vagy a vágóhídi melléktermékeket.

A körforgásos gazdálkodásba illeszkedő megoldások nemcsak a fenntarthatóságot erősítik, hanem hozzájárulnak a vidéki munkahelyek megtartásához és az exportpiacok megerősítéséhez is.

Az állattenyésztők számára ez egy új szemléletet is jelent: az állat nem csupán húst, tejet vagy tojást ad, hanem szinte minden része értéket képvisel.

A jövő nyertesei

Az állati melléktermékek második élete jól mutatja, hogy az állattenyésztésben is teret nyer a körforgásos gazdálkodás. Az energia-előállítás, az ipari alapanyagok és a takarmányozási fehérjék mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a gazdák fenntarthatóbb módon működtethessék telepeiket.

Kapkodták a nyúlhúst az OMÉK-on

Szarvasmarha: a mesterséges intelligencia fordulópontot jelenthet

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: