Dió Szakmai Napot tartott a NAK Verében, a 2023-ban Magyarország Legszebb Családi Gazdasága címet elnyert Kőszegi Kertészetben. Az eseményen szó volt a sikeres diótermesztés feltételeiről, a legújabb növényvédelmi kihívásokról, a dió injektálás kutatási eredményeiről, illetve élőben betekinthettünk a dió betakarításának és üzemi feldolgozásának gépesítésébe és automatizálásába.

Diótermesztés gazdaságosan
Házigazdánk, Kőszegi Vilmos bemutatta közel 20 hektárnyi dióültetvényét, melynek telepítését 2003-ban kezdték 11 hektár Alsószentiváni 117 és 4 hektár Milotai 10 fajtákkal, anno még 10×10-es térállásban, hagyományos technológiával. A következő évben a hazai hibridekkel – Alsószentiváni kései, Bonifác és Milotai bőtermő – egészítette ki a fajtaszortimentet. A kor és a technológia fejlődésével együtt ők is próbáltak haladni, az első telepítések egy részét újratelepítették, modernizálták és mindinkább az intenzív termesztési irányba mozdultak el. Az új gyümölcsösöket már sűrűbb térállásba (7x 5 méter) telepítik, melynek elegnedhetetlen tartozéka az öntöző- és tápoldatozó rendszer.
A korábban alkalmazott csúcsrügyön termő fajtákat felváltották az oldalrügyön termő modern hibridek, amivel egy nagyobb potenciális hozam elérése a cél, hogy a diótermesztés gazdaságos színvonalon tudjon zajlani.Hektáronként ez 284 fát jelent, amelyet síkfalmetszővel tartanak ebben a tárállásban. A legújabb ültetvényeiket precíz GPS koordináták alapján dolgozó robot segítségével telepítették, amihez állami és európai uniós támogatások segítségével jutottak hozzá.
A szakember előadásában kiemelte, hogy míg régebben a szórványos gyümölcsösből származott a hazai diótermés döntő többsége, addig mára az árutermő gyümölcsösök átvették a vezető szerepet, hiszen ebben a technológiában megoldott a nyugati dióburok fúrólégy elleni védekezés.

A gépesítésben is igyekeznek úttörők lenni. Valamennyi művelőeszköz rendelkezésre áll a gazdaságban, ami megkönnyíti a munkájukat. A koronaalakításban a síkfalmetsző gép segíti a munkát, míg a betakarítást gyümölcs rázógépekkel és két korszerű diófelszedővel végzik.

3 helyi diótermelővel közös vállalkozás kihasználja a rendelkezésre álló gépparkot, illetve létrehoztak egy diófeldolgozó üzemet Lovasberényben, ahol a saját termés feldolgozásán túl bértisztításra is marad még kapacitás. Az üzemben a héjas dió feldolgozás teljes vertikuma megtalálható, beleértve a kisebb-nagyobb ágaktól és kövektől való szétválogatást, a mosást, szárítást, méretre válogatást egészen a csomagolásig. Dióbelet is állítanak elő a legmodernebb lézer- és optikai válogató gép segítségével, emberi kéz érintése nélkül.

Ökonómiai és környezetvédelmi szempontokat is előtérbe helyezik a gazdálkodás során, az öntözés egy részéhez szükséges energiát már napelemek biztosítják, illetve a dió szárítását vegyestüzelésű kazánnal fűtött szárítóban történik, amihez a faanyag kizárólag az ültetvényekből származik.
A szakmai napról bővebbe leírás a Kertészet és Szőlészet következő számában lesz elérhető.