0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 26.

A kiváló diótermés feltétele a jó kondíció

Pillants be hazánk egyik legmodernebb dióültetvényébe és nézz körbe velünk a feldolgozóüzembern. Dió Szakmai Napon jártunk Vereben.

Dió Szakmai Napot tartott a NAK Verében, a 2023-ban Magyarország Legszebb Családi Gazdasága címet elnyert Kőszegi Kertészetben. Az eseményen szó volt a sikeres diótermesztés feltételeiről, a legújabb növényvédelmi kihívásokról, a dió injektálás kutatási eredményeiről, illetve élőben betekinthettünk a dió betakarításának és üzemi feldolgozásának gépesítésébe és automatizálásába.

Kőszegi Vilmos mutatta be a gazdaságot a szakma képviselőinek

Diótermesztés gazdaságosan

Házigazdánk, Kőszegi Vilmos bemutatta közel 20 hektárnyi dióültetvényét, melynek telepítését 2003-ban kezdték 11 hektár Alsószentiváni 117 és 4 hektár Milotai 10 fajtákkal, anno még 10×10-es térállásban, hagyományos technológiával. A következő évben a hazai hibridekkel – Alsószentiváni kései, Bonifác és Milotai bőtermő – egészítette ki a fajtaszortimentet. A kor és a technológia fejlődésével együtt ők is próbáltak haladni, az első telepítések egy részét újratelepítették, modernizálták és mindinkább az intenzív termesztési irányba mozdultak el. Az új gyümölcsösöket már sűrűbb térállásba (7x 5 méter) telepítik, melynek elegnedhetetlen tartozéka az öntöző-  és tápoldatozó rendszer.

A biotermesztésből átvett hozzáállás alapján magas inputszintű gazdálkodást folytatnak. Cél, hogy a lehetőségekhez mérten maximálisan kiszolgálják és jó kondícióban tartsák az állományt.

dió

A korábban alkalmazott csúcsrügyön termő fajtákat felváltották az oldalrügyön termő modern hibridek, amivel egy nagyobb potenciális hozam elérése a cél, hogy a diótermesztés gazdaságos színvonalon tudjon zajlani.Hektáronként ez 284 fát jelent, amelyet síkfalmetszővel tartanak ebben a tárállásban. A legújabb ültetvényeiket precíz GPS koordináták alapján dolgozó robot segítségével telepítették, amihez állami és európai uniós támogatások segítségével jutottak hozzá.

A szakember előadásában kiemelte, hogy míg régebben a szórványos gyümölcsösből származott a hazai diótermés döntő többsége, addig mára az árutermő gyümölcsösök átvették a vezető szerepet, hiszen ebben a technológiában megoldott a nyugati dióburok fúrólégy elleni védekezés.

A csalogatóanyagos technológiával ültetvényelben megoldott a nyugati dioburok fűrólégy elleni védelem (Fotó: PNK)

A gépesítésben is igyekeznek úttörők lenni. Valamennyi művelőeszköz rendelkezésre áll a gazdaságban, ami megkönnyíti a munkájukat. A koronaalakításban a síkfalmetsző gép segíti a munkát, míg a betakarítást gyümölcs rázógépekkel és két korszerű diófelszedővel végzik.

A dió rázógép percenként akár 5 fát is leszüretel (Fotó: PNK)

3 helyi diótermelővel közös vállalkozás kihasználja a rendelkezésre álló gépparkot, illetve létrehoztak egy diófeldolgozó üzemet Lovasberényben, ahol a saját termés feldolgozásán túl bértisztításra is marad még kapacitás. Az üzemben a héjas dió feldolgozás teljes vertikuma megtalálható, beleértve a kisebb-nagyobb ágaktól és kövektől való szétválogatást, a mosást, szárítást, méretre válogatást egészen a csomagolásig. Dióbelet is állítanak elő a legmodernebb lézer- és optikai válogató gép segítségével, emberi kéz érintése nélkül.

A dió feldolgozásának első állomása a mobil garat, ahol kiszűrik a nagyobb ágakat (Fotó: PNK)
A dió feldolgozásának első állomása a mobil garat, ahol kiszűrik a nagyobb ágakat (Fotó: PNK)

Ökonómiai és környezetvédelmi szempontokat is előtérbe helyezik a gazdálkodás során, az öntözés egy részéhez szükséges energiát már napelemek biztosítják, illetve a dió szárítását vegyestüzelésű kazánnal fűtött szárítóban történik, amihez a faanyag kizárólag az ültetvényekből származik.

A szakmai napról bővebbe leírás a Kertészet és Szőlészet következő számában lesz elérhető.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu