A csíraképes és a léha mag is többnyire ugyanúgy néz ki…
A házikerti növényeink kapcsán szerencsésebb minél frissebb magot vetni. Az évek óta tárolt, szinte már elfelejtett magok is némi szerencsével kicsírázhatnak ugyan, de esélyes, hogy csak minden második, harmadik élte túl a tárolást. Ezeket is elvethetjük, csak ne erre alapozzuk a termesztést. A csíraképesség megtartásának ideje fajonként változik, de a tárolás körülményei is befolyásolják.
A csírázóképesség a vetőmag egyik legfontosabb értékmérő tulajdonsága. Csak a megfelelő biológiai értékű vetőmagból várható jó kelés és megfelelő növényszám. A növények jól beérett magja optimális körülmények között bármikor csírázó képes, de ehhez az is kell, hogy teljesen éretten szedjük le ezeket, majd, ha szükséges mossuk (például paradicsom) szárítsuk és száraz sötét, hűvös helyen tároljuk.
A csírázási százalék pedig azt mutatja meg, hogy 100 magból mennyi fog kicsírázni. A 80 százalék alatti érték már többnyire rossznak számír, bár vannak rosszul csírázó növények, melyeknél ez az arány is jónak tekinthető. A régebbi magoknak idővel csökken a csírázási százalékuk, ezért ezeket érdemes sűrűbben vetni, ezzel kompenzálható a rosszabb kikelési arány.
Ez a csírázás gyorsaságának mértékszáma, a rövidebb idő alatt kicsírázott vetőmagok százalékos arányát fejezi ki. Nem mindegy, hogy gyorsan, vagy vontatottan kelnek ki egyes magok, mert a vontatott kelés későbbi betakarítást is eredményez, sőt egyenlőtlen lesz az állomány: a korábban kikeltek nagyobbak, a később kelők kisebbek lesznek. Ha egy mag vontatottan kel, akkor hiába volt gyommentes a magágy, a gyomok beelőzik majd fejlődésben, tehát itt plusz munkával beavatkozásra lesz szükség.
Változó a magok „szavatossági ideje”
Némely magok 6-8 évig sem veszítenek jelentősen a csírázó képességéből, de vannak olyanok is, amelyek speciális kezelést igényelnek. A régebbi magok elvetése veszélyeket rejt, mert ha a mag elvesztette csírázóképességét, és nem kel ki, ezt tapasztalva a vetést csak megkésve lehet megismételni, és az ilyen vetésből ritkán számolhatunk jó terméssel, de mindenképp rövidül a tenyészidő a későbbi termőre fordulás miatt.
Csak egy évig szabad tárolni a pasztinák, a feketegyökér és a kapor magját. 2-3 évig tartható el a petrezselyem és az édeskömény magja. 3-4 évig csírázóképes a borsó, a bab, a paradicsom, a vöröshagyma, a sárgarépa, a zeller, a cékla és a spárga vetőmagja. 4-5 évig megőrzik a csíraképességüket a káposztafélék, a fejes saláta, a spenót, a retek, a paprika és a cikória vetőmagjai.