A tárolás is kritikus pont
A vetőmagokat tartsuk hűvös, szellős, száraz helyen, papír-, vagy vászonzacskóban. Ha megvan a visszanedvesedés esélye, mert időszakosan párás a tároló helyiség, akkor legjobb befőttesüvegben tárolni a magokat. Ám ha a mag nem volt eléggé száraz betároláskor, akkor a befőttesüvegben, vagy a műanyag fóliazacskókban is bepenészedhet. Tehát a szellőző tároló eszköz előnye, hogy a tárolás alatt is száradhat a mag, de akkor tényleg vigyázni kell, hogy milyen a levegő páratartalma. A nem szellőző csomagolásokban nem tud visszanedvesedni a mag, de ha nedvesen kerül bele, akkor bepenészedik.
Vetés után ne legyünk türelmetlenek, mert a vontatottabb kelés nem biztos hogy a mag rossz minősége miatt van. A borsó és a bab például már 3-4 nap múlva csírázni kezd, a paprika és a paradicsom csak 5-6 nap elteltével. Tehát a kelés elhúzódhat az adott faj, vagy fajta tulajdonsága miatt, de ha hűvösebb az idő, vagy a túl mélyen vetés is okozhatja ezt.
Csávázás
A magok csávázása növényvédelmi szempontból hasznos, hiszen a kikelő csíranövény védelmét szolgálja a kezdeti időszakban a bakteriális és gombás betegségekkel szemben. A kereskedelemben kaphatunk már eleve csávázott magokat is, de a saját magfogásunkat is kezelhetjük, akár házilag is.
A csávázás célja a vetőmag felületére tapadt kórokozók elpusztítása, hogy azok a vetés utáni nedves környezetben ne tudjanak szaporodásnak indulni. A magok kezelését végezhetjük vegyszerekkel, de akár bio-módszerekel is elérhetjük a célt. A csávázás lehet vegyszeres, nedves, valamint száraz (por), de van hőhatáson alapuló módszer is.
Otthoni megoldás erre, ha egy szórófejes flakonba keverjük be a vegyszert (baktérium és gombaölő hatásút) ezt ráfújjuk a magokra, majd hagyjuk megszáradni. A csávázáskor a dózisra figyeljünk, mert ha az előírt mennyiségnél kevesebb szert adagolunk, hatástalan lesz a kezelés, túladagolás esetén pedig károsodhat a mag.
Növényvédőszerek nélkül is csávázhatunk. Ilyenkor bizonyos növények magjait (például hüvelyesek és káposztafélék) gyógynövényfőzetbe áztatják, fahamuval vagy humusszal kezelik. Így pusztítják el a kórokozókat és védik meg a magoncot. Vegyszermentes csávázásra alkalmas minden antiszeptikus gyógynövény forrázata, mint a kakukkfű, kamilla, cickafark…