
Napjainkban egyre inkább felértékelődik az egészségtudatos táplálkozás, nő az egészségmegőrző hatású élelmiszerek iránti kereslet, amire a kínálatnak is reagálnia kell. A tökfélék termése és magja magas biológiai értékű, sokoldalúan hasznosítható, azonban az egyes fajok, alakkörök és fajták tápértéke nagyon eltérő lehet.
A két fajta magjának zsírsav-összetétele és fehérjetartalma is különbözött, vagyis összességében a két fajta termésének tápértéke jelentősen eltért. Egy másik tanulmány tizenöt termesztett tök- és muskotálytökfajta húsának összehasonlításakor nagy különbségeket mutatott ki fajok és fajták között: míg karotinoidokban általában a C. pepo, addig polifenolokban és flavonoidokban a muskotálytökfajták húsa volt gazdagabb. A vizsgált fajták közül kiemelendők a Shishigatani és Yuxijiangbinggua muskotálytökök, melyek vitaminokban (folsav) és ásványi anyagokban (Mg, Fe) is kifejezetten gazdagnak bizonyultak.

DUS-vizsgálat
Nagy hagyománya van Magyarországon a tökfélék hatósági fajtavizsgálatának: az új fajták vizsgálatát és elismerését, valamint a már listázott fajták állami elismerésének tízévente esedékes meghosszabbítását, továbbá ugyanezt nemzetközi szerződések alapján az egész visegrádi csoportban a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal Kertészeti Fajtakísérleti Osztálya végzi, nemzetközi irányelvek alapján. A nálunk újonnan elismert tökfajták száma kisebb ingadozásokkal évi 15-20, melyek nagyjából fele közvetlen bejelentés a nemzeti fajtajegyzékre, míg másik fele társhatósági megrendelés. Ezenfelül akkreditált hatóságként nemzetközi oltalomra is vizsgálunk fajtákat a Közösségi Fajtaoltalmi Hivatal (Community Plant Variety Office, CPVO) részére.

A kísérletekben a meghosszabbításra bejelentett tételekkel és az összehasonlító kontrollfajtákkal együtt 140-160 fajtát vizsgálunk évente a Nébih tordasi Nemzeti Fajtakísérleti Állomásán kisparcellás körülmények között, 420 centiméter sortávon, illetve 90 (guggon ülő fajták) vagy 140 (futó fajták) centiméter tőtávon termesztve. A növényeket palántáról indítjuk, április végén, a fagyosszentek elmúltával ültetünk. A sorokban fekete fóliás takarást és csepegtetőszalagos öntözést alkalmazunk, a sorközöket mechanikai úton műveljük.
A fajták összehasonlító vizsgálatát az aktuális nemzetközi irányelvekben rögzített tulajdonságok alapján végezzük, ez C. pepo esetében összesen 81 tulajdonság (ebből 3 csíranövény-, 7 szár-, 8 levél-, 6 virág-, 52 termés- és 5 magtulajdonság), C. maxima esetében 35 tulajdonság, C. moschata esetében 37 tulajdonság, valamint interspecifikus tökalanyok esetében 20 tulajdonság (1 szár-, 4 levél- és 15 terméstulajdonság) felvételezését jelenti a tenyészidőszak folyamán.