0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 2.

Alomanyagok és alternatívái a baromfitenyésztésben

Elkerülhetetlen az alomanyagok használata a termelés során a baromfitenyésztésben. Mindenki igyekszik az adott állat igényeit kielégíteni úgy, hogy a termelés ne essen vissza és közben a költségek ne lépjenek túl egy bizonyos határt.

A kísérlet második felében a tőzeg és a két különböző, a friss és már használt fenyőfaforgácsot vizsgálták különböző vastagságban. A kísérlet végén összeegyeztették a kapott adatokat, a levágott egyedek termelési mutatóit, a testtömeget és a leggyakoribb problémát, a talpfekélyt a nevelés különböző pontjain. Az eredményeket látva hasznosítható alomanyagként, azonban az elérhetőség és az ár hatalmas faktorok. Továbbá meg kell említeni az egyik legnagyobb problémát, a port.

Emiatt ugyanis egészségügyi problémák léphetnek fel, illetve a megfelelő szellőzést biztosítani kell az állatok tartására szolgáló helyiségben. A rövid és nagy termelési eredményeket hozó tartásoknál van értelme, hasonlóan a lignocellulózhoz.

Fotó: Kirsten Hughes , Pixabay

Mivel az elmúlt években egyre nagyobb jelentősége van a baromfihúsnak, legyen az kulturális, vagy mindennapi, érdemes a lehető legjobb tartástechnológiát alkalmazni, amin rengeteg múlik. Itt több tényező is közrejátszik, hiszen, ha a takarmány nem megfelelő, létrehozhatjuk a legtökéletesebb rendszert, ha nem eszik az állat…

Érdemes több energiát és időt fordítani a rendelkezésre álló alom­anyagokra, illetve használatuk további lehetőségeinek megismerésére, hiszen az állandóan változó körülmények egyik napról a másikra ellehetetleníthetik a tartást.

Maga a trágya, azon belül a komponensek sok esetben nagy lehetőséget rejtenek magukban, így egy tökéletes kiindulópont lehet a most folyó energiaversenyben. Mivel mindenképpen foglalkoznunk kell az ilyen intenzíven és folyamatosan keletkező nagy mennyiségű anyaggal, a lehető legtudatosabb megoldásokat kell választanunk.

(A felhasznált irodalom elérhető a szer­zőnél)

Szerző:
Ficzere Dóra
MATE SZIC

Állathigiénia a hatékony baromfitartás szolgálatában

Ki kérdezte meg a csirkét?

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: