A fokozatos felmelegedés lehetővé tette, hogy a helyi gazdák sikeresen termesszék az egyébként érzékeny szőlőfajtát – írja a esmmagazine.com. A város korábban főként a Nikka whisky révén volt ismert, ám a figyelem középpontjába került, amikor a Domaine Takahiko borászat 2017-es Nana-Tsu-Mori Pinot Noir bora felkerült a híres koppenhágai Noma étterem borlapjára.
Az egykor 30 dolláros palack ma már több mint 500 dollárt ér. Yoichiban ma már mintegy 20 borászat és 70 szőlőültetvény működik, és több boruk is nemzetközi elismerést szerzett. Mégis, a helyi termelők komoly aggodalommal figyelik az időjárási változásokat.

A klímaváltozás már nem áldás, hanem fenyegetés
A gyorsan melegedő klíma miatt a Pinot Noir termesztése egyre nagyobb kihívást jelent. Takahiko Soga, a Domaine Takahiko alapítója szerint a város hőmérséklete korábban az elzászi éghajlatnak felelt meg, de most már eléri – sőt, túl is lépi – a burgundiai, sőt a Bordeaux-i szintet. Ez súlyos következményekkel jár: a szőlő túl gyorsan érik, magas cukortartalommal és alacsony savtartalommal, ami rontja a bor minőségét.
Az idei nyár volt Yoichi történetének legmelegebbje, az átlaghőmérséklet 22,1 °C volt, 3 fokkal több a korábbi átlagnál. Ráadásul a fokozódó esőzések komoly károkat okoznak – Yuichi Hirotsu borász szerint az eső idén különösen a Zweigeltrebe fajtát sújtotta, a sérült szőlőszemeket egyenként kellett eltávolítani.
Madárinvázió és nemzetközi együttműködés
A melegebb éghajlat más kellemetlen hatásokat is hozott. A madarak száma megugrott, mivel a környező hegyekben csökkent az élelmük, így a szőlőt támadják. A gazdák kénytelenek petárdákkal riasztani őket – ezek zaja már mindennapos Yoichiban.
A Domaine Takahiko például földalatti pincét épített, hogy jobban szabályozni tudják a hőmérsékletet és a páratartalmat. Emellett a gazdák már új szőlőfajták – például Merlot vagy Syrah – kipróbálását is fontolgatják. Ahogy Soga fogalmazott: „Lehet, hogy a Pinot Noir nem a végső cél ennek a városnak.”