Kereskedő kategóriában a Drop Shop (Budapest) érdemesült a díjra.
A Drop Shop az elmúlt 15 évben az angolszász Fine Wine Merchant-ek mintájára építi választékát, a több mint ezer féle boruk Európa és a világ nagy, klasszikus borvidékeinek ismert és kevésbé ismert remekei.
Erősen limitált, nehezen beszerezhető tételek
A borkereskedés nagy büszkesége, hogy igen nagy számban vannak olyan erősen limitált, nehezen beszerezhető tételei, melyekre – kiváló nemzetközi szakmai kapcsolatainak köszönhetően – hivatalos magyarországi allokációt tudott szerezni. Ezen tételek a hazai borgyűjtők igazi ínyencségei.
Vendéglátó kategóriában a tatai Gourmet Platán Étterem részesült elismerésben. A 2021-ben alapított Platán Gourmet Étterem 2022 óta immár negyedik éve, hogy Magyarország első vidéki éttermeként érdemelte ki a két Michelin-csillagot. Az étterem a fine dining világában páratlan élményt nyújt, amelyet egy 12 fogásos degusztációs menü és hozzá gondosan megkomponált borsor tesz felejthetetlenné. Az ételek minden részlete az ízek harmóniájára épül, követve az évszakok változását.
Oktató kategóriában Petzold Attila részesült az elismerésben, aki első munkahelyén, a Magyar Borok Házában hat évig a külföldi vendégeket oktatott a magyar bor szépségeire, a magyar táj sokszínűségében rejlő értékekre.
Később az Eszencia Magazin szakmai szerkesztőjeként szintén sok edukatív tartalmat készített, hisz abban, hogy a borok ismerete kedvelhetőbbé, szerethetőbbé teszi a teljes magyar kultúrát.
Szakíró kategóriában Németi Sándor borszakértő, a WineArtCulture bor-és gasztronómiai online portál alapítója, főszerkesztője és tulajdonosa lett a díjazott. Írásai olvashatóak többek között a Vince, a Figyelő, a Dining Guide, a Hamu és Gyémánt, az Északi Part, a Pezsgőakadémia, a Pesti Stílus Magazinokban, a bor.hu-n, a badacsony.com-on, valamint a saját WineArtCulture portálon. Ezen kívül marketing- és PR kommunikációval is foglalkozik.
A Dr. KOSÁRKA emlékdíjat az a borász, borászat érdemli ki, amely a legtöbbet tette a magyar bor kiemelkedő külföldi sikereiért. Idén ezt a díjat Dúzsi Tamás nyerte el. A szekszárdi borász 2014-ben kapta meg az Év bortermelője díjat. Alaposan kiérdemelte magyar rozékirály címet, mivel a Cannes-i rozé világbajnokságon a kezdetektől napjainkig 46 érmet zsebelt be. A generációváltás is megtörtént a családi borászatban, a Lisszabonban es Montpellier-ben is tanuló, végzett borász Tamás fia teljes értékű munkatárs a családi vállalkozásban.