0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 16.

FoodTech Show 2025

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara második alkalommal rendezte meg a FoodTech Show élelmiszerelőállítók tevékenységét segítő szakmai eseményét a Terminal 1 Airport Event Centerben.

Az FoodTech Show a  tavalyi gép- és technológiai fókuszt követően idén a fenntarthatósági törekvéseket helyezte a középpontba.

Az eseményen szakmai előadásokkal segítik a fenntarthatósági stratégiák gyakorlati megvalósítását. Az egynapos rendezvényen találkozik a feldolgozóipar, a mezőgazdaság, az élelmiszer-kereskedelem és ezen a területen működő vállalkozások, hogy együtt gondolkozzanak a jövőálló működésen.

FoodTech Éder Tamás a gazdaság helyzetéről tartott előadást
Éder Tamás a gazdaság helyzetéről tartott előadást

Hullámzó gazdasági jelenlét

Az eseményt Szécsényi Tamás a NAK élelmiszeripari igazgatója nyitotta meg, majd adta át a szót Éder Tamásnak a NAK Élelmiszeriparért felelős országos alelnökének, aki az élelmiszeripar gazdaságban elfoglalt szerepéről tartott előadást. Összegezte az elmúlt évek hullámzó eredményeit, az adminisztratív intézkedések hatásait (ársapkák), azok piaci áraira gyakorolt hatását. Felvázolta a jövőbeni reális várakozásokat, beszélt a várható élelmiszeripari beruházási támogatásokról, mellyel kapcsolatban nyomatékosan felhívta a figyelmet:

„Mindent meg kell tenni, hogy ezek a források a lehető legjobban hasznosuljanak!”

Magyarország mindenben a középmezőnyben

Dr. Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet társalapítója, gazdaságkutatási igazgatója Magyarország gazdasági helyzetéről tartott egy igen kompakt előadást, melynek a fő konklúziója az, hogy: „Magyarország középmezőnyben ragadt, nem tudta kihasználni a képességeit és a benne rejlő potenciálját.” Két dolog, amiben jó eredményeket értünk el, az a foglalkoztatottság és a munkanélküliségi ráta. Világgazdasági kitekintésében a lassuló globális növekedésről, a vegyes inflációs kilátásokról, a még később jelentkező vámháború következményeiről beszélt. A jövőre vonatkozóan lassú GDP növekedést, csökkenő inflációt és lassan bővülő fogyasztást prognosztizált.

Kozák Ákos a közép és hosszú távok kilátásairól

Polikrízis az élelmiszerláncban

Az agrárium a fenntarthatóság kapujában címmel Szalóczy Zsolt a Cassee Klímaadaptációs Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója tartott nyugalmat megzavaró előadást. A polikrízis akkor lép fel, amikor a sokfajta válság egymásra hat és egymást erősítik. Azt mondja, ezek a természeti folyamatok elindultak, amivel azt lehet mondani, hogy a hanyatlás korába léptünk. „Ahhoz, hogy a mérleget visszabillentsük, a nyugati civilizációnak egyötödére, vagy akár az egytizedére kellene csökkenteni a fogyasztást és a karbonkibocsátást. Ez a gazdasági növekedés igényével nem összeegyeztethető.” Az élelmiszerlánc polikrízisének fő összetevője az éghajlatváltozás, mely termésbizonytalanságot okoz, az energiaválság, mely az input oldal bizonytalanságát okozza, egyre gyakoribb a logisztikai és ellátási zavar és a vízhiány. Tehát, amit tehetünk: rugalmasság, diverzifikáció és az energiafüggőség csökkentése.

„A legnagyobb szükség pedig a világösszefogásra lenne, amire pillanatnyilag a legkisebb az esély.”
Végszóként és utolsó döfésként ismertette legújabb kiadványukat, melynek címe: „Üdvözöljük a Nagy Összeomlás Korában”.
FoodTech Dr. Besenyei Szalóczy Zsolt gondolatébresztő előadása
Szalóczy Zsolt gondolatébresztő előadása
Forrás: magyarmezogazdasag.hu