0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 16.

FoodTech Show 2025

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara második alkalommal rendezte meg a FoodTech Show élelmiszerelőállítók tevékenységét segítő szakmai eseményét a Terminal 1 Airport Event Centerben.

Élelmiszerhulladékok csökkentése a gyártásban és a kereskedelemben

Dr. Friedrich László Ferenc a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet Igazgatója a hulladékról, mint melléktermékről és mint értékről, azok hasznosításáról beszélt. A melléktermékek hatalmas értéket képviselnek. A számok vonatkozásában igen meghökkentő adatokat láthattunk.

A zöldség- és gyümölcstörköly bioaktív komponensek kivonásával a sütőipar és az édesipar profitálhat, a hús-csont és vérfeldolgozás a húsipar, a sütőipar, a tápszergyártás és a készételgyártás hasznára lehetne, de az ilyen lehetőségek közé tartozik a tojáshéj, a halpikkely a kávézacc, a narancshéj, a fermentálási technológiák adta szeszipari moslék és sörtönköly feldolgozása is. Az előadás végén megoldási javaslatokkal lehetőséget kapott a hallgatóság arra, hogy újra gondolja a hulladékgazdálkodásról alkotott elképzeléseit.

FoodTech Dr. Friedrich László az élelmiszerhulladékról
Dr. Friedrich László az élelmiszerhulladékról

Fenntarthatósági Bajnoka Díjátadó

Papp Zsolt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke mondott beszédet és üdvözölte a díjazottokat. Az FTS25 GreenTechAward a fenntartható feldolgozóipari és kereskedelmi törekvések gyakorlati megoldásainak bemutatását és elismerését szolgálja.  Az energiahatékonysági beruházások, a megújuló energiaforrások alkalmazása, a körforgásos gazdasági modellek, az élelmiszerpazarlás visszaszorítása, valamint az innovatív élelmiszercsomagolási megoldások mind azt mutatják, hogy a hazai vállalkozások képesek felelős válaszokat adni a kor kihívásainak. Ehhez szorosan kapcsolódnak a digitális fejlesztések, a dolgozói és fogyasztói szemléletformáló programok, valamint a társadalmi felelősségvállalás erősítése. A pályázaton három kategóriában vehettek részt a hazai élelmiszeripar kis- és közép-, a nagyméretű feldolgozóipari vállalkozások, valamint a nagy- és kiskereskedők.

FoodTech Award díjkiosztó
FoodTech Award díjkiosztó

Nagyvállalatok díjazottjai:

DSM Nutritional Products Hungary Kft.

OSI Food Solutions Kft.

Zala-Cereália Kft.

Kis- és középvállalkozások:

Agárdi Pálinkafőzde Kft.

Virgin Oil Press Kft. / Grapoila

Panyolium – Mórucz István

Kereskedelem:

Aldi Magyarország Élelmiszer Bt.

Auchan Magyarország Kft.

A vöröshagyma piaca – 42. heti AKI elemzés – Magyar Mezőgazdaság

Tojás: Kiszámítható kereslet – Magyar Mezőgazdaság

Forrás: magyarmezogazdasag.hu