0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 19.

Az oxálsav-szublimálás optimális hőmérsékletéről

A méhészet egyik kulcskérdése a Varroa atka elleni hatékony, de ugyanakkor a méhek egészségét is kímélő védekezés.
oxálsav szublimálás
1. kép

Ismert, hogy hevítés hatására egymást követő és átfedő folyamatok során megy keresztül az oxálsav. A következőkben áttekintünk egy kísérletet és annak eredményét, amely több jelenséget segíthet megérteni.

A vizsgálat neve termogravimetriás analízis (TGA). Ennek lényege, hogy a vizsgált mintát jól kontrollálható környezetben, szabályozott sebességgel melegítjük (1. kép). Az anyag tömegének változását és a hőelnyelés mértékét az idő (illetve a hőmérséklet) függvényében rögzítjük.

A mellékelt grafikon X tengelyén látható a hőmérséklet, amelyet a mérés során fokozatosan emeltek 20 Celsius-fokról 250 fokig.

A fűtés sebessége 10 fok volt percenként. Az egész mérés 23 percet vett igénybe.

A bal oldali függőleges tengelyen látható a minta hőfelvétele (fekete görbe), a jobb oldali tengelyen a minta tömegének változása (csökkenése) követhető nyomon az idő – illetve az emelkedő hőmérséklet – függvényében (kék görbe) (1. ábra).

A TGA-mérés lassú, fokozatos hevítéssel történt, a gyakorlatban viszont az oxálsav-dihidrát egy előmelegített, általában 200–260 fokos, zárt térbe kerül.

A méhészeti gyakorlat itt elválik a laboratóriumi eljárásoktól, ezért elkerülhetetlen, hogy mérések segítségével is igyekezzünk megérteni a történéseket.

A hatékonyság mérése

Az optimális hőmérséklet megtalálásában a legfontosabb szerepe annak van, hogy kimutassuk, ténylegesen mennyi oxálsav bomlik le a kiindulási tömegből egy adott hőfokon. Amikor elkezdtem az önálló kutatást 2022-ben, először ki kellett dolgozni a módszert, amellyel a méréseket a lehető legnagyobb pontossággal el lehetett végezni. A csőben felfogott szublimátumot vízben feloldva titrálással határoztuk meg a teljes savasságot, 200–300 Celsius-fokig, amiből az derült ki, hogy a kezdetben alacsony savasság nagyjából az egész mért tartományban növekedést mutatott. Azt azonban még nem tudtuk meghatározni, hogy a mért teljes savtartalomból mennyi az oxálsav és a bomlás során esetleg keletkezett hangyasav részaránya, emiatt az eredményeimet még nem tettem közzé (2. ábra).

Forrás: Méhészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Méhészet