0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 19.

Az oxálsav-szublimálás optimális hőmérsékletéről

A méhészet egyik kulcskérdése a Varroa atka elleni hatékony, de ugyanakkor a méhek egészségét is kímélő védekezés.

Felvettem a kapcsolatot több egyetemmel, de sajnos érdemi eredményt nem sikerült elérni.

Sikerült viszont kapcsolatba lépni Randy Oliverrel. Az eddigi eredményeimet vele megosztva, sikerült felkelteni az érdeklődését, és 2024 őszén kutatásokba kezdett. Az eredményei gyakorlatilag megegyeztek azzal, amiket én kaptam korábbi kísérleteim során.

Az ő vizsgálatai azonban nem voltak teljes körűek (180–250 fokig terjedtek a mérései, és csak 4 grammal végezte), így sok kérdés nyitva maradt.

Ekkor határoztam el, hogy saját laboratóriumot állítok fel, ahol valamennyi szükséges mérést elvégezve folytathatom a kutatást. Mérési módszerünk röviden a következő: a készülékből távozó gőzt egy 30 milliméter átmérőjű, 160 centiméter hosszúságú üvegcsőben fogjuk fel. Az egyik végére átfúrt, hőálló szilikonból készült kupakot teszünk, és ezzel a lezárt végével a gép gőzkivezető csövére illesztjük. Az üvegcső másik vége nyitott marad. Az oxálsav-adagoló súlyát századgramm pontossággal lemérjük üres és megtöltött állapotban, majd szublimálás után is, és az így mért adatokkal korrigáljuk a számításokat, figyelembe véve az adagolón maradt, illetve kicsapódott veszteséget is. Az üvegcsőben a teljes szublimátum lecsapódik már az első 30–50 centiméteren, a gőz nem jut el a nyitott végéig. A lerakódott kristályokat kétszeri desztillált vizes öblítéssel oldjuk fel, ebből készítjük el a 100 milliliteres törzsoldatot (2. kép).

oxálsav szublimálás
2. kép

Körülbelül 4 hónap alatt több mint 260 mérést végeztünk.

A következő ábrákon (3. és 4. ábra) látható az egyik legteljesebb méréssorozat eredménye, amelyet egy InstantVap készülékkel végeztünk, 1, 2, 3 és 4 gramm oxálsavval, 180–380 Celsius-fok közötti hőmérséklet-tartományban. 2 és 4 grammal elmentünk egészen az extrém magasnak számító 530 fokig is.

Az egyes görbék azt mutatják, hogy a pontosan beadagolt oxálsavmennyiségek esetén (1–4 gramm) hány gramm a gépből távozó, szublimált oxálsav tömege, feltételezve, hogy csak oxálsav van jelen. Ez az eredmény még nem veszi figyelembe azt, hogy a teljes mérhető savassághoz a keletkező hangyasav is hozzájárulhat (3. ábra).

Az ábráról jól leolvasható, hogy 180 fokon még nagyon alacsony a hatásfok (12–16 százalék között), és a 260–290 fokos tartományban tetőzik 60-75 százalék körül. A tényleges értékek függenek az oxálsav tömegétől is: 1 grammnál alacsonyabb a hatásfok, míg nagyobb mennyiségek esetén (2, 3, 4 gramm) átlagban körülbelül 10 százalékkal magasabb, és itt már nincs köztük lényeges eltérés. 300 fok felett a savtartalom fokozatosan csökken, 500 fok felett már csak 5–6 százalék között stagnál (4. ábra). Kísérleteink során feljegyeztük az üst hőmérsékletének csökkenését is szublimáció közben. Azt láttuk, hogy a tapasztalt hőmérséklet-visszaesés mértéke közel egyenesen arányos az adott hőfokon mért hatékonysággal, ami érthető is annak ismeretében, hogy a párolgás több energiát igényel, mint a bomlás, ezért több hőt von el az üsttől (5. ábra).

Forrás: Méhészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Méhészet