0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 19.

Az oxálsav-szublimálás optimális hőmérsékletéről

A méhészet egyik kulcskérdése a Varroa atka elleni hatékony, de ugyanakkor a méhek egészségét is kímélő védekezés.
290 foktól kezdődően azonban azt tapasztaltuk, hogy a hőmérséklet-visszaesés mértéke nagymértékben csökken, miközben a hatásfok (teljes savtartalom) még viszonylag magas marad.

Ebből következtettünk arra, hogy ebben a hőmérséklet-tartományban valami másnak is kell történnie, ami kevesebb energiát igényel, de a magasabb savtartalmat mégis biztosítja. A hangyasav tűnt a legvalószínűbb magyarázatnak.

Mivel eddigi méréseink során csak a teljes savtartalmat határoztuk meg, így most ki kellett dolgozni egy megbízható eljárást a keletkező oxálsav és hangyasav elkülönítésére. Megoldásunk azon az ötleten alapult, hogy oxálsav és hangyasav keverékének oldatát egy megfelelően választott hőmérsékleten bepároljuk. Kiindulásként először a pontosan kimért oxálsav és hangyasav keverékéből kivett egyik mintát közvetlenül titráltuk, meghatározva az összes savtartalmat. A másik mintát 70 fokon bepárolva, és a kicsapódott, száraz kristályokat újra feloldva és titrálva, a kapott eredmény szerint visszakaptuk az eredetileg feloldott oxálsav arányát 1 százalékos pontosságon belül. Bizonyítást nyert tehát, hogy a két vegyület szétválasztható. Erre az eredményre alapoztuk további kutatásainkat, amelynek során több korábbi mérést megismételtünk (3. kép).

oxálsav szublimálás
3. kép

Az eredmények tükrében felértékelődik a párologtatás optimális hőmérsékletének fontossága. Így joggal kijelenthető, hogy a gázfűtésű szublimálókészülékek nem felelnek meg ennek a követelménynek, mert nincs bennük hőmérséklet-szabályozás: a túl magas hőmérsékletek esetén egyrészt a kibocsátott oxálsav – tehát a hatékonyság – erősen csökken, másrészt a hőbomlás során keletkező hangyasav káros lehet a méh­családokra, a fiasításokra. Ugyanakkor azok a készülékek sem megfelelőek, ahol a hőmérséklet esése túl nagy, mert ilyen esetben az oxálsav párologtatása valójában jóval alacsonyabb hőfokon történik, mint amennyi a beállított, így a hatékonyságuk csökken.

Nagyon fontos tanulsága a fentieknek, hogy az InstantVap készülék esetén, ha 260 fokon szublimálunk, 60-70 méh­családot tudunk lekezelni egy 8 amperórás akkumulátorral. 290 fokra állítva, ahol a hőmérséklet-visszaesés 23 fok helyett csak 10 fok (mivel a bomlásnak kevesebb az energiaigénye), 120-130 család kezelhető ugyanezzel az akkumulátorral, de cserébe erősen visszaesik a hatékonyság, 73 százalékról 38,6 százalékra (miközben a keletkezett hangyasav mennyisége 6 százalékról 22,7 százalékra emelkedik).

Ezért nagyon fontos, hogy a gyártók ne a gyorsaságot és az adott akkumulátorral végezhető szublimációk számának növelését tűzzék ki célul, hanem elsősorban azt, hogy minél kevesebb bomlás történjen a szublimálás során.

Vizsgálataink során teszteltük több gyártó készülékeit is, és gyakran előnytelen technikai megoldásokkal találkoztunk. Ezek egyike, ha az üst fűtőfelülete túl nagy az oxálsav által elfoglalt térfogathoz viszonyítva: ekkor az intenzívebb hőátadás a bomlásnak kedvez, így csökken a hatékonyság. A másik jellegzetes hiba, ha a hőmérséklet-érzékelő nem megfelelő elhelyezése miatt hamis értékeket mér. Így a mért, illetve kijelezett hőmérsékletnél az üst akár 50 fokkal melegebb lehet. Találtunk olyan készüléket, amelynek a hatékonysága nagy szórással 35 százalékos volt. A mérési adatok azt mutatják, hogy az alacsonyabb hőmérsékleteken még 2 százalék körüli hangyasavtartalom csak lassan növekedik 270 Celsius-fokig (7 százalék), majd gyors emelkedésbe kezd, és 290 fok felett már 20-25 százalékot ér el (6. ábra).

Fontos tudnunk még, hogy minden készüléknek van egy optimális hőmérséklete, amelyen a legnagyobb hatékonysággal működik. Ez a hőmérséklet nagyban függ az üst kialakításától, különösen az oxálsavval érintkező felület nagyságától, az üst anyagától, tömegétől, a visszafűtés dinamikájától. Így csak a fenti mérési eljárással lehet ezt meghatározni.

A fenti kutatási eredményeket, tapasztalatokat figyelembe véve fejlesztettem ki az InstantVap Turbo 18 készüléket, amely nagyobb teljesítménnyel, 400 wattos fűtéssel rendelkezik, 260 fokos ideális hőmérsékleten legmagasabb a hatékonysága (2 gramm oxálsavnál 73 százalék).

2 gramm oxálsav kijuttatási ideje 10 másodperc. Extra funkciói: 230–260 fok között állítható hőmérséklet, kijelzi az aktuális hőmérsékletet, az akkumulátor feszültségét, a szublimálások számát az aktuális akkumulátorral, illetve a teljes élettartam alatt.

Bízom benne, hogy ez a tanulmány segít bepótolni azt a hiányt, amelyet a méhészetben használt oxálsavas párologtatókészülékek működésének vizsgálatában és megértésében tapasztalhattunk eddig.

Szeretnék köszönetet mondani Kovács Imrének, Hankó Klárának, dr. Kovács Barnának, Randy Olivernek a kutatásban nyújtott tanácsokért és segítségért.

A gyártás, fejlesztés és kutatás igen lefoglal, így ez a sok mérés, és ennek a cikkben való összefoglalása nem születhetett volna meg kollégám és barátom, Kovács László segítsége nélkül, akinek ezennel is köszönetet mondok!

Fenyősy János, Etyek

Forrás: Méhészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Méhészet