0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 19.

A tavaszi fagy, a kajszi és a szilva – fajtaajánlás Ceglédről

Az idei fagyok következtében hatalmas érdeklődés övezte a Cegléden rendezett Kajszi- és szilvanapot, amin a kajszifajták fagytűréséről is szó esett, bár gyümölcsöt nem tudtak mutatni.

A sok ceglédi fajta közül nem mindegyik való üzemi ültetvénybe, a tájfajták nem hozzák az elvárt eredményt. A Ceglédi napsugár, a Ceglédi gömbölyű, a Ceglédi kedves és a Mária Magdolna pedig megelégszik kissé extenzívebb körülményekkel. Intenzív ültetvénybe is javasolja Mendel Ákos a Ceglédi szilárd, a Ceglédi arany, a Ceglédi zamatos, a Ceglédi bájos és a Gönci 83 kajszifajtákat. (A Kertészet és Szőlészet júniusi számában olvashattak bővebben a fajtákról, itt.)

A Ceglédi szilárd az idén is adott valamennyi termést, nagyon jó a termőképessége. Kis fát nevel, a koronája elég sűrű, ami nehezíti a metszését. A Magyar kajszi után érik 10-12 nappal, gyümölcse mutatós, a napos oldalon szép fedőszínnel, húsa szilárd, jól pulton tartható.

A Kioto gyümölcskezdeményeiérzékenyek a hidegre
A Kioto gyümölcskezdeményei érzékenyek a hidegre

A Ceglédi arany nagyon hamar termőre fordul, erős növekedésű fája gyorsan betölti a rendelkezésére álló teret. Egy héttel érik a Magyar kajszi után. Öntermékeny, jó fagytűrő és a sharka vírus nem okoz tünetet a gyümölcsén, és nem is hullik a fertőzés következtében. Méretes, a napos oldalon szép fedőszínű, nagyon jóízű, finom kajszi.

Ugyancsak nagyon ízletes a Ceglédi zamatos: gyümölcse kemény, rostos, mégis bő levű. Fája erős növekedésű, kevés elágazást nevel, könnyű a korona kialakítása és fenntartása. Bőtermő, mutatós fajta.

Most jelentették be oltalomra a Ceglédi bájos fajtát, ami pár nappal a Magyar kajszi után érik. Jó termőképességű, kiváló fagytűrő, a sharka vírus nem károsítja a gyümölcsét, és a virágzáskori monília gyakorlatilag nem betegíti. Szép nagy gyümölcse világos, jóízű.

A Gönci 83 mindent tud, amit a Gönci magyar kajszi, de jobban viseli a fagyokat és a szárazságot, nem hullik a gyümölcse. Bírálatokon mindig ez a legjobb ízűnek talált fajta.

A Mária Magdolna fajtát még Kerek Mária Magdolna emelte ki, egy héttel a Magyar kajszi után érik. A Ceglédi óriás utóda, de a gyümölcse kétszer akkora, öntermékeny, moníliára nem érzékeny. Szép színű, jóízű a gyümölcs, terméshozama megegyezik a Ceglédi óriáséval. Hibája, hogy két évvel később fordul termőre, mint a többi kajszi.

Minden fajta könnyen kezelhető, mondta Mendel Ákos, nemesítésükkor fontos szempont volt, hogy középerős növekedésű, jó koronahabitusú kajszik szülessenek. A Ceglédi szilárd, arany és bájos 7-10 napig tárolható. Legnagyobb hiányosságuk, hogy nem vírusrezisztensek a ceglédi kajszik és kevesen ismerik az új fajtákat. A most vizsgált hibridek közt már lesznek vírusellenálló fajták.

A Ceglédi szilárd jól viseli a tavaszifagyot, jóízű és egy hétig tárolható
A Ceglédi szilárd jól viseli a tavaszi fagyot, jóízű és egy hétig tárolható
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: