Továbbá a cukorbetegek és a köszvényesek is élvezhetik hihetetlenül áldásos hatásait… A pillangósvirágúak közé tartozó, mára közönségessé vált, és szinte mindenhol termesztett bab (Phaseolus vulgaris) kitűnő táplálék- és gyógynövény. Közép- és Dél-Amerikából érkezett a spanyol flotta közvetítésével. Magyarországon a XVI. század végén került a kertekbe, eleinte dísznövényként, majd különleges csemege lett belőle a tehetősebbek asztalán. A XVIII. századra már néptáplálékká vált és bőhozamú tájfajtákat hoztak létre belőle nemesítéssel.

Nem mellékesen gyógyít is
– vizelethajtó, vesetisztító, javíthat a húgyhólyag panaszok és egyes vesebetegségek állapotán, valamint csökkenti a vesehomok és vesekőképződés kockázatát
– serkenti a szívműködést, csökkenti a vérnyomást
– hozzájárulhat a testtömegcsökkenéshez
– elősegíti a húgysav kiválasztását, ezért néhány hónapon keresztül legalább heti 2-3 alkalommal fogyasztva javít a köszvényen, és a reumán
– ásványpótló
– csökkenti a vércukorszintet




