0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 30.

Lepofozzuk a bogyókat: szüret mesterfokon

Az Agrotime stábja a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskolába látogatott, ahol szőlőt szüretelt, bort kóstolt, és testközelből ismerte meg, hogyan válnak a fiatalok borászokká Budafokon.

„Az egyik legrégebbi szakképzési intézmény vagyunk” – mondta Orbán Gergely igazgató, hozzátéve, hogy az iskola már az 1900-as évek elejétől képez pincemestereket, szőlészeket, borászokat. Ma a Közép-Magyarországi Agrárszakképzési Centrum részeként működik, és egyszerre ápolja a hagyományokat, miközben a modern kor igényeire is válaszol.

A képzés gyakorlatorientált, a diákok vizsgabor készítésével zárják tanulmányaikat. A budafoki tangazdaság adja ehhez a szőlő- és pincészet-hátteret, ahol a teljes feldolgozási folyamatot saját kézzel tanulják meg a tanulók.

Technikus vagy szakmunkás? Vagy felnőttképzés?

Az iskola két fő képzési formát kínál:

  • 5 éves technikus képzést,
  • 3 éves szőlész-borász szakmunkásképzést.

Mindkettő a borászat szakmai alapjait fekteti le, de eltérő mélységben. Emellett felnőttképzéseket is indítanak: tanúsítványos hétvégi kurzusokat, valamint esti tagozatos képzést is. Az iskola jelenleg 120–130 diákot képez, és 70–80 fő tanul felnőttképzésben.

A gyakorlat: szüretelés és feldolgozás

A látogatás során a diákok megmutatták, hogyan zajlik a szüret. „Az a cél, hogy a lehető legtöbb egészséges fürt kerüljön a ládákba” – mondta Mátyus Imre, a szaktanárok munkaközösségének vezetője.

Mátyus Imre a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola szakoktatói munkaközösség vezetője
Mátyus Imre, a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola szakoktatói munkaközösség vezetője

A szőlőt kézzel szedik, majd ládatárolás után feldolgozzák. Az első állomás a zúzó-bogyózó gép, ahol a fürtökről leválasztják a bogyókat. Ezek aztán zúzásra kerülnek, hogy a héj, a lé és a hús együtt alkossa a cefrét – ez kerül a présbe.

Hordómosás és borkóstolás is tananyag

A borászatban a higiénia kiemelten fontos, ezért a tanulók megtanulják a hordók és berendezések tisztán tartását – akár be is kell mászniuk egy ászokhordóba.

A diákok borkóstolást is tanulnak, nem élvezeti, hanem szakmai céllal. Meg kell tudniuk ítélni a bor színét, illatát, ízét, fejlődési állapotát. A tanár segítségével rubinvörös, szedres, aszalt gyümölcsös illatjegyeket azonosítottak az egyik vörösborban.

„A borkóstolás nem egyenlő az ivászattal. Az a cél, hogy felismerjék a bor karakterét” – hangsúlyozta Mátyus Imre.

Vizsgabor: az első saját brand

A képzés csúcspontja a vizsgabor készítése. A diákok saját választott szőlőfajtából 50 liter mustot vagy szőlőt kapnak, amiből önállóan kell bort készíteniük, beleértve a címketervet is.

A vizsgaborokat szakmai zsűri értékeli, és a legjobbak indulhatnak a Gazdag László Emlékversenyen, ahol akár kettős aranyérem is elérhető.

Érdekel a borászat?

Aki kedvet kapott a szakmához, az a borasziskola.hu oldalon tájékozódhat a jelentkezésről. Ha érdekel a borász szakma, és szeretnél akár egy hordóba is bemászni – akkor itt a helyed!

Megújult a pécsi kutatóintézet – Magyar Mezőgazdaság

Somló ikonikus fajtája, a Juhfark – Magyar Mezőgazdaság

Forrás: magyarmezogazdasag.hu