A Kecskeméti Törzsfaiskola Kft. vezetői szerint a termesztéstechnológia korszerűsítése mellett a megváltozott klimatikus viszonyoknak és piaci igényeknek megfelelő fajtákkal lehet visszahozni az európai diópiacon megszerzett régi jó hírünket. Új fajták telepítésével olyan hazai régiók is jó diótermesztő területekké válhatnak, amelyek eddig erre alkalmatlannak bizonyultak.
A legnagyobb diótermelő országok a világon Kína, az USA, Irán, Törökország és Mexikó, Európában pedig Ukrajna, Franciaország, Románia, valamint Görög-, Német-, Spanyol- és Olaszország. Magyarország részesedése a dió világpiacán 0,2-0,3%, az EU-n belül 4-5%. A KSH adatai szerint hazánkban 2019 és 2023 között 5998 hektárról 7957 hektárra emelkedett a dió termőterülete.

A világhírű, kiváló Milotai 10 és Alsószentiváni 117 fajták sajnos úgy látszik, nem tudják teljesíteni a mai nagyüzemi termesztés elvárásait. Főleg csúcsrügyön termő fajtákról lévén szó, évről évre komoly termésveszteséget okoz a tavaszi fagy.
A Kecskeméti Törzsfaiskola Kft. vezetői, Karádi Tamás és Rostás Gábor keresték a megoldást a hazai diótermesztés fellendítésére. A természet adta körülményekhez, például a Duna–Tisza közi homokos talajokhoz, a megváltozott időjárási viszonyokhoz alkalmazkodó, illetve a termésbiztonsággal és terméshozammal, valamint a gyümölccsel szemben támasztott igényeknek megfelelő fajtaválasztékban és a mindezekhez elengedhetetlen, kiváló minőségű szaporítóanyagban látják a lehetőségeket.
Jól alkalmazható fajták

A főleg oldalrügyön termő fajtákkal a tavaszi fagykárok mértéke lényegesen csökkenthető. Magyarországon jól alkalmazhatók nagyüzemi ültetvényekben az Európában is telepített vezető, korszerű fajták. Ilyen a Kaliforniai Egyetem által nemesített, nagy hozamú, oldalrügyön is termő Chandler, ami későn hajt, így kevésbé érzékeny a fagyokra. Bár önbeporzó, nagyobb hozamot lehet elérni, ha az ültetvényben megfelelő arányban megtalálható a hozzá illő porzó, a Fernette vagy a Fernor is. Szeptember végén, október elején érik, termése nagy, 13 grammos, héja erős, madarak és rovarok nehezebben károsítják, kézzel azonban könnyen törhető, világos belű, 70%-os olajtartalmú, kiváló ízű.



