A Nemzetközi Atlanti Tonhalvédelmi Bizottság (ICCAT) éves közgyűlését Sevillában tartja 2025. november 16. és 24. között, ahol több mint 60 ország képviselői tárgyalnak az Atlanti-óceáni és a Földközi-tengeri tonhal halászatáról – írja az https://efeagro.com.
Az ICCAT kormányközi regionális halászati szervezetként a vándorló halfajok, például a tonhal populációit kezeli. A tagországok között megtalálhatók a part menti államok, valamint azok, akik érdekeltek e halászatban. Az Európai Bizottság a 27 uniós ország nevében tárgyal.

Az éves ülés központi témája idén a kékúszójú tonhal halászata, amely az elmúlt évek szabályozásai és korlátozásai nyomán sikeresen helyreállt. Spanyolország a kvóta növelését szorgalmazza, tekintettel arra, hogy a tudományos jelentések a kifogható mennyiség emelését 12–20%-os sávban támogatják. Ernesto Penas, az ICCAT elnöke hangsúlyozta, hogy a helyreállítás után a tagországoknak nem szabad hibázniuk a halászati menedzsmentben.
Kékúszójú tonhal és más halfajok
Jelenleg az Atlanti- és a kelet-mediterrán kékúszójú tonhal teljes megengedett kifogási mennyisége (TAC) körülbelül évi 40 000 tonna. Spanyolország rendelkezik a legnagyobb európai kvótával, 6 783,67 tonnával. A spanyol kormány szerint a végső döntésnek kb. 19,3%-os kvótanövelést kellene tartalmaznia.

Az ICCAT tagjai a bonit, a kardhal és problémás kihasználtságú cápafajok halászata kapcsán is egyeztetnek. A bonit helyzete „kiváló”, a kardhal állapota északon jobb, mint délen. A trópusi tonhalfajok, például a sárgaúszójú tonhal (rabil) és a nagyszemű tonhal (patudo) kezeléséről szintén tárgyalnak. Julio Morón, az OPAGAC ügyvezető igazgatója szerint a trópusi tonhalhalászat helyzete „jó”, ezért a flotta a nagyszemű tonhal kvótájának emelkedésére számít.
Fenntarthatóság és jövőbeli menedzsment
A tonhalas vállalatok követelik a halászati koncentráló eszközök (FAD) tilalmának megszüntetését, mivel nincs logikus indok a fenntartására, a populációk egészségesek, és a halászatukat a TAC már szabályozza.
A kékúszójú tonhal esete a halászati menedzsment sikerét mutatja: évek erőfeszítései és korlátozásai után a faj helyreállt, a halászat visszaállt a fenntartható szintre, de a szakértők hangsúlyozzák, hogy a további felelős gazdálkodás elengedhetetlen a hosszú távú fenntarthatóság érdekében.
Kapj rá! – Hogy a hal az asztalon mindennapjaink részévé váljon


