Ama Rodríguez, a Mezőgazdasági Erőforrásokért és Élelmiszer-biztonságért felelős főtitkár elnökölt az olívaolaj- és étkezési olívabizottság 54. ülésén, ahol elemezték a 2024–2025-ös szezon eredményeit és a 2025–2026-os kilátásokat, miután a fő termelőterületeken megkezdődött a betakarítás – írja az efeargro.com.
Az aktuális szezonra vonatkozó előrejelzések szerint a termelés enyhén, 3%-kal csökken az előző évadhoz képest, ugyanakkor 24%-kal meghaladja az azt megelőző négy év átlagát, összesen 1,37 millió tonnával. A szezon egészére rendelkezésre álló források várhatóan 4%-kal lesznek magasabbak az előző kampányénál, ezért a minisztérium „a piac megfelelő működésére és jó értékesítésre” számít, mind a belföldi piacon, mind az exportban.

A szezon első két hónapjában, szeptemberben és októberben 440 500 tonna étkezési olajbogyót takarítottak be, ami 8%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban ugyanezen időszakban. Ennek fő oka a két Spanyolországban domináns fajta, a hojiblanca és a manzanilla terméscsökkenése.
Az ülésen a minisztérium részletezte azt a rendeletet is, amely alapján ebben a szezonban nem kerül sor olívaolaj kivonására a piacról. A döntés a hivatalos állami közlönyben (BOE) is megjelent, és azért született, mert nem teljesültek a 2025/2026-os szezonra vonatkozó szabályozásban előírt aktiválási feltételek.

A találkozón a termékminőséggel kapcsolatos kérdésekkel és az olívaolajra, illetve az olajpogácsa-olajra vonatkozó megerősített ellenőrzési tervvel is foglalkoztak. A MAPA tájékoztatta az ágazat szereplőit az olívaolajokban és olajpogácsa-olajokban található ásványiolaj-származékok (MOAH) maximális határértékeiről szóló rendelettervezet aktuális állásáról.
Ismertette továbbá a kötelező bejelentésekre vonatkozó alapnormákat meghatározó rendelet módosításaival járó újdonságokat az olívaolaj- és étkezési olívatermékek esetében, valamint a közösségekkel együttműködésben végzett ellenőrzések összehangolási tervét.
A szakmai bizottság emellett foglalkozott bizonyos országokba irányuló értékesítéshez szükséges egészségügyi tanúsítás új módszertana miatti aggodalmakkal is.



