Itt a külső igenis számít
A szerencsésebbek ugyanis díszállatok, a kevésbé szerencsések eleségállatok lesznek. Az eleségállatokat fajonként elkülönített zárt, temperált, jól szigetelt helyiségben tenyésztik, mert más hőmérséklet kell egy tücsöknek, csótánynak vagy sáskáknak. A helyiségek felpolcozva, rajtuk dobozokban tenyésztik az eleségállatokat a Bugs Worldben.
Eleségállatból három tücsökfajt, két sáskafajt, négyféle csótányt tartanak, ezeken túl gyászbogárlárva, lisztkukac és katonalégylárva is található a kínálatban, valamint kétféle muslica, légy, selyemhernyó is kapható, és van ugróvillás is. Ezeket kétéltű-, hüllő-, madár- és rágcsálótartók veszik, de sokan halaknak is adnak élő rovareleséget, melyek szárított és liofilizált formában is kaphatók, de a ragadozóknak lényeges, hogy élőként kapják meg ezeket.

– Kevés hobbitenyésztő terrarista tart eleségállatokat, mert kis mennyiségben nem éri meg ezeket otthon tenyészteni, és nemcsak a munkaigény, hanem a szaghatás miatt is inkább vásárolják. Ezek 2-3 hétig tarthatók otthon, a gyászbogárlárva sokkal tovább is.
Rovarételek embereknek

– Az eleségállatok és az emberi fogyasztásra szánt fajok között van közös részhalmaz, de az ízvilág miatt nem minden eleségállat alkalmas emberi fogyasztásra, ám porítva a többség igen. Az Európai Unióban a lisztkukacot, tücsköt, majd a sáskát engedélyezték emberi fogyasztásra, és valószínűleg az argentin csótány lesz a következő a listán.
A sáskák jól fűszerezve finomak, de a csótányok nem annyira ízletesek, tehát ezek inkább porítva adalékanyagként kerülhetnek majd a piacra. A fehérjetartalmuk értékes és magas (30-40 százalék), ezért előbb állati tápok adaléka lesz, majd testépítők táplálék-kiegészítőiben jelenik meg feltehetően ez a faj.
Hazánkban kulturális és politikai oka is lehet annak, hogy a rovarfogyasztás nem robban be a köztudatba.* Amíg „felülről” azt kommunikálják, hogy nekünk nem kell a rovar, van elég marhánk, addig nem fog elterjedni a rovarok konyhai felhasználása. Az itt kapható rovarételek Csehországból jönnek, a tenyésztés módszere ugyanaz, a higiéniai követelmények szigorúbbak emberi fogyasztásra szánt rovartenyészet esetén.
*A rovarfehérje-piac most és öt év múlva címmel a takarmányozási célú rovartenyésztésről
az Állattenyésztés 2025/2 számában olvashatnak. A lap online a magyarmezogazdasag.hu
oldalon érhető el.



