A kialakult helyzetre reagálva a kínai kormány drasztikus lépést tervez, aminek célja, hogy közel 1 millió kocával csökkentsék a tenyészállományt.
A sertéshús a kínai konyha és kultúra megkerülhetetlen része. Az egy főre jutó éves fogyasztás 2022-es adatok alapján 40,2 kg, ami a teljes húsfogyasztás mintegy 60 százalékát teszi ki. Ezzel Kína vitathatatlanul a világ legnagyobb piacot adja a sertéshús esetén. Az elmúlt időszakban azonban a bőséges húsellátás okozott problémát. A nagyméretű, modern sertéstelepeknek köszönhetően a termelés hatalmasra duzzadt, miközben a gazdasági lassulás miatt a fogyasztói kereslet csökkent s mindez végül az árak drasztikus eséséhez vezetett.
Augusztusban a sertéshús ára új mélypontra süllyedt, kilogrammonként 1,64 eurónak (656 Ft) megfelelő árfolyamra, ami közel 20 százalékos csökkenést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. Bár azóta minimális emelkedés tapasztalható, a piaci nyomás továbbra is érezhető. Az elemzők a nyári „uborkaszezon” és a fogyasztói vásárlóerő csökkenése mellett, a gazdasági visszaesést látják a jelenség fő okának. A sertéshús árának alakulása pedig nem csupán a gazdálkodóknak fáj, de hatással van a fogyasztói árindexre is, ami deflációs aggodalmakat vet fel a kínai kormányzatban.
A túlkínálat az ok
A kínai statisztikai hivatal adatai szerint június végén az országban 424 millió sertést tartottak, ebből 40,43 millió volt tenyészkoca. Bár ez az adat még a kormány által meghatározott kereteken belül van, mégis 3,7 százalékkal meghaladja a normális szintet.
Ennek megakadályozására a kínai sertéstenyésztők szövetsége azzal a felhívással fordult a nagyobb termelőkhöz, hogy 2 százalékkal csökkentsék tenyészállományukat, ami nagyjából 1 millió koca selejtezését jelenti. A lépés a kínálat és a kereslet egyensúlyának helyreállítását célozza, de felmerültek további intézkedések lehetősége is, mint például a vágósúly szigorúbb ellenőrzése. A cél , hogy stabilizálják a piacot és megakadályozzanak egy esetleges komolyabb válságot.
A helyzet rávilágít, hogy még a világ legnagyobb sertéshús-piaca sem mentes a kihívásoktól. A kínai gazdaság lassulása és a túlzott termelési kapacitások globálisan is érezhető hatásokat gyakorolhatnak. A kérdés az, vajon a nagyszabású koca-selejtezés elegendő lesz-e ahhoz, hogy a piac újra egyensúlyba kerüljön, vagy további, radikálisabb lépésekre lesz szükség?