A kanadai Jean-Martin Fortier nemzetközileg már több mint negyedmillió példányban eladott, tíz nyelven megjelent könyvét most végre magyarul is kézbe vehetik mindazok, akik belevágnának az árutermelő biokertészkedésbe, vagy fejlesztenék meglévő gazdaságukat, esetleg hobbikertészként új szintre emelnék saját maguk és családjuk ellátását. A könyv korábbi, angol nyelvű kiadása (The Market Gardener) és az általa bemutatott biointenzív kertészeti módszer a hazai sikeres zöldségtermesztő gazdaságokban már alapműnek számít. ’A zöldségkertész’ könyvbemutatóján hazai gazdaságok szakemberei mondták el, hogy mit adott nekik Jean-Martin Fortier útmutatása, az általa kínált fenntartható, újszerű modell és hogyan valósítható meg mindez Magyarországon. ’

Jövedelmező zöldségtermesztés
A kanadai Jean-Martin Fortier az élő példa rá, hogy kis területen jövedelmező zöldségtermesztést folytatni nem csupán álom. A nemzetközileg elismert szakember és felesége húsz éve működtetik nyereségesen árutermelő biogazdaságukat alig több mint fél hektáron, amivel 200 családot látnak el rendszeresen friss zöldségekkel, miközben termelői piacra, éttermekbe is szállítanak.
„A modell egyre több olyan fiatal kertész számára nyújt vonzó alternatívát, akik a minőségi, értékteremtő vidéki életformát keresik. Ugyanakkor csakis a fogyasztói oldallal együtt lehet életképes: szerencsére egyre többen keresik a helyben termelt, egészséges és minőségi élelmiszereket. A biointenzív szemlélethez ezért szorosan hozzátartozik a termelők és fogyasztók közvetlen kapcsolata, valamint a vásárlók részéről a tudatos élelmiszerfogyasztási szokások.” – mondta el Dr. Drexler Dóra, a könyvet kiadó Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője.
„Ha annak idején kezünkbe kerül ez a könyv és értőn olvassuk, számos súlyos hibát és felesleges vargabetűt elkerülhettünk volna! Mi csak évekkel később találkoztunk ’A zöldségkertésszel’, addig a saját kárunkon tanultunk, busásan megfizetve a tanulópénzt. Az olvasónak azonban immáron magyar nyelven is rendelkezésére áll a tudásanyag, hogyan állíthatja elő a természettel együttműködve a saját élelmét, termelheti meg más emberek egészséges táplálékát, miközben etikus, jól felépített vállalkozást működtet. Mert pontosan ez az, amiről a könyv szól. A tervezéstől a megvalósításig, a helyszín kiválasztásától az értékesítésig mindent érint.” – írja Dezsény Zoltán, a 2014 óta Terényben működő MagosVölgy Ökológiai Gazdaság társalapítója a magyar kiadás előszavában. A terényi gazdaság az ország legismertebb biointenzív szemléletben termelő biogazdasága, amely szoros kapcsolatot ápol támogató zöldségközösségével.