A ginzeng gyökerét szeletelve teákhoz adják vagy porrá őrölve kapszulákba töltik; energianövelő, immunerősítő, stresszcsökkentő és memóriajavító hatásai miatt. A termés nagyrészét szárított formában Kínába szállítják – írja a Reuters.
Az Egyesült Államokban termesztett ginzeng szinte teljes egészében Wisconsin állam Marathon megyéjéből származik. A termelők szerint a talaj és az éghajlat ugyanúgy befolyásolja az itt termő gyökér ízvilágát és minőségét, mint a borvidékek esetében a terroir a szőlő és a belőle készült bor ízét.
– derül ki a kínai vámadatokból.

„Már nem nyereséges,” mondta Joe Heil, a Heil Ginseng Enterprises vezetője, aki 30 éve foglalkozik ginzengtermesztéssel. Egy generációval ezelőtt Wisconsinban még 1400 termelő volt, ma pedig kevesebb mint 70.
A munkaerő-, műtrágya- és egyéb költségek „az egekben vannak, így nem tudunk talpon maradni,” mondta Heil. „Lassan egyszerűen eltűnünk.”
A kereskedelmi háborúk tovább súlyosbították a ginzengtermelők gondjait, miután az Egyesült Államok és fő vásárlója, Kína között vámháború indult. Ugyan májusban ideiglenes „fegyverszünet” következett, de ebben a hónapban újra fellángoltak a feszültségek a ritkaföldfémekkel kapcsolatos fenyegetések miatt, a Donald Trump amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök közötti tervezett találkozó előtt.
A wisconsini termelők kálváriája még a vámháború előtt kezdődött. Az egyik gond az olcsóbb, Kanadában termesztett ginzeng bősége.
A wisconsini ginzeng minősége eltér a főként Ontario tartományban, Torontótól délre, homokosabb talajban termesztett kanadai ginzengtől.
A jelenlegi kereskedelmi feszültségek miatt a termelők kénytelenek elraktározni a szárított gyökereket, és kivárni a válság végét.




