0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 13.

UV-C fény a szőlészetben: permetezés helyett besugárzás?

Az Agrolight fórumon mindenki érdeklődését felkeltette a kiskunhalasi Szerencsés Borház szőlőbirtokán 2024 óta működtetett UV-C besugárzást alkalmazó technológia, amellyel sikerült elérniük a növényvédelmi permetezések minimalizálását.

A mezőgazdaságban egyre jelentősebb szerepet játszik a mesterséges megvilágítás. Az idei, immár harmadik Agrolight fórumon hazai és nemzetközi LED-es innovációkkal, a hatékony beltéri növénytermesztés új dimenzióval, illetve egy hazánkban még újdonságnak számító technológiával, az UV-C fény mezőgazdasági alkalmazásával ismerkedhettek meg a résztvevők.

Mindenki érdeklődését felkeltette a kiskunhalasi Szerencsés Borház szőlőbirtokán 2024 óta működtetett UV-C besugárzást alkalmazó technológia, amellyel sikerült elérniük a növényvédelmi permetezések minimalizálását.

– Mi a sötét oldalon állunk, a fényt nem növekedésre, hanem a mikroorganizmusok elpusztítására használjuk – kezdte előadását Szabó József, a GeoNet 2000 Kft. szakértője.

UV-C sugárzás a mezőgazdaságban

Az UV-C fény fertőtlenítő hatását már az 1870-as években felfedezték. Míg a Napból érkező UV-A sugárzás 95 százaléka és az UV-B sugárzás 5 százaléka eléri a földfelszínt, az UV-C (ibolyántúli, kis hullámhosszú 180-280 nm közötti tartomány) teljesen visszaverődik az ózonrétegről. Természetes körülmények között nem fordul elő a bolygónkon, így az élő szervezetek sincsenek felkészülve erre a típusú sugárzásra.

Az UV-C sugárzás természetes körülmények között nem éri el a földfelszínt

Ezzel magyarázható az UV-C fény germicid hatása, amely a mikroorganizmusok DNS-ének károsításán alapul. A nagy energiájú UV-C sugárzás fotokémiai reakciót indít be a sejtmagban, amely átalakítja az élő szervezetek DNS-ében lévő fehérjemolekulákat. Génhibát generál, megakadályozva ezzel a DNS-másolását, azaz a szaporodást.

A fejlettebb szervezetek sejtjei azonban a nappali fény hatására képesek kijavítani a hibás kötéseket, ezért az UV-C sugárzás fertőtlenítő hatása csak sötétben működőképes. Napjainkban az UV-C sugárzást széles körben alkalmazzák víz- és légtisztításra egészségügyi intézményekben és az élelmiszeriparban, viszont mezőgazdasági hasznosítására egészen a 2010-es évekig várni kellett.

Ekkor derült arra fény, hogy kis dózisban a növényekben nem okoz károsodást a kezelés.

Tudományos kísérletek és a bizonyítás az USA egyik legnagyobb kutatóintézetében, a Cornell Egyetemen történt, ahol dokumentálták, mekkora dózisban, milyen időtartamú kezelés lehet hatásos a patogén gombák ellen, miközben nem károsítja a termesztett növény beltartalmi értékeit. A kutatás melléktermékeként bebizonyosodott, hogy a kártevő atkák szaporodására is negatívan hatott a kezelés. Az UV-C fény hatására az atkapetékből nem fejlődtek szaporodóképes egyedek, illetve a sugárzás megváltoztatta a kifejlett rovarok viselkedését, csökkentette tojásrakási képességüket.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Magazin ajánló: