0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 15.

Az étkezési olajbogyó termelése 500 000 tonna alatt marad

Az idei szezonban Spanyolországban az étkezési olajbogyó termelése 500 000 tonna alatt marad, kevesebb lesz a szektor által előre jelzettnél, miközben egy vízhiány által sújtott betakarítás ér a végéhez.

A Mezőgazdasági, Halászati és Élelmezésügyi Minisztérium legutóbbi, októberben frissített olajágazati jelentése szerint a 2025–2026-os szezonban a nemzeti termelés várhatóan 499 000 tonna lesz.

A Spanyolországi Agrár-élelmiszeripari Szövetkezetek étkezési olajbogyó-ágazatának elnöke, Gabriel Cabello az Efeagrónak elmondta, hogy a novemberi adatok hiányában is biztos, hogy a termelés ismét félmillió tonna alatt marad – ami kevesebb az elmúlt négy szezon átlagánál és a szektor korábbi becsléseinél.

Fotó: Vagelis Dimas , Pixabay

Nehézségek a betakarításban

Az Interaceituna szakmaközi szervezet szeptemberben közzétett harmadik előrejelzése már jelezte a betakarítással kapcsolatos akadályokat, és 535 150 tonna végső termést becsült, ami meghaladja az elmúlt négy szezon 504 220 tonnás átlagát.

Akkor 238 829 tonna hojiblanca, 151 992 tonna manzanilla, 54 335 tonna carrasqueña, 47 426 tonna cacereña, 25 678 tonna gordal és 16 335 tonna egyéb fajta termését várták. A betakarítást igyekeztek felgyorsítani a munkaerőhiány és a kedvezőtlen időjárás ellenére, egy olyan nyár után, amely a spanyolországi mérések történetének legmelegebbje volt, illetve egy száraz ősz kilátásával.

„Az olajfa fel van készülve egy meleg és száraz nyárra, de nem arra, hogy az ősz is meleg és száraz legyen. Az étkezési olajbogyó-ágazatban azt látjuk, hogy a klímaváltozás miatt gyakorlatilag eltűnt az ősz. Jövő héten kezd majd esni az eső, amikor a kampány már gyakorlatilag véget ér” – mondta a szövetkezetek képviselője.

Cabello a kisebb termést a vízhiánnyal hozta összefüggésbe, és emlékeztetett, hogy szeptember és október egyaránt „száraz” volt, ami egyes parcellákon lehetetlenné tette a betakarítást. Ennek következtében – állítása szerint – az készletek „alacsonyak” lesznek (a minisztérium eredetileg 318 630 tonnára becsülte), és az árak magasak maradnak, bár valamivel alacsonyabb szinten, mint az előző szezonban. Jelenleg a hojiblanca olajbogyó ára körülbelül 1 euró/kg; a manzanilláé és a carrasqueñáé 1,30 euró; a gordalé pedig 2 euró.

Míg olyan versenytárs országok, mint Törökország és Egyiptom növelik a termelésüket, Spanyolországban a szektor vizet kér ahhoz, hogy a termés kellően megnövekedjen és megfelelő kereskedelmi méretet érjen el.

Fő problémák

Fotó: Marco Centenaro , Pixabay

A kampány lezárultáig – amikor hivatalos kérelmet nyújtanak be – a szövetkezetek három olyan tényezőt jelölnek meg, amelyek károsítják a szektort és amelyekkel foglalkozni kellene: a vámokat, az aszályt és a munkaerőhiányt.

A spanyol fekete olajbogyót 2018 óta további amerikai vám sújtja, annak ellenére, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) több, az USA ellen szóló döntést is hozott. Ezek sem akadályozták meg legalább 260 millió eurós veszteség kialakulását, illetve azt, hogy a szektor kiszoruljon egy ilyen jelentős piacról.

Ehhez a teherhez jön még egy általános, 15%-os vám az európai termékek USA-ba irányuló exportjára, amelyet Washington és Brüsszel múlt júliusban kötött meg a kereskedelmi háború kontextusában. A munkaerőhiánnyal és az aszállyal kapcsolatban a szövetkezetek egy olyan munkacsoport létrehozását szorgalmazzák, amely e két, a szektornak „nagyon sok kárt” okozó tényezőt vitatja meg.

Cabello hozzátette, hogy a közigazgatásnak „többleterőfeszítést” kellene tenni az olajbogyó népszerűsítése érdekében, mivel az eddigi promóciós tevékenységek szerinte „elégtelenek” voltak.
Forrás: efeagro.com

Magazin ajánló: