Spanyolország olívaolaj-exportja az Egyesült Államokba „mindössze 3%-os hatást szenvedett” az amerikai 15%-os európai termékeket érintő vám életbe lépése után – jelentette be Luis Planas mezőgazdasági, halászati és élelmezési miniszter az Evooleum díjak gáláján. Az eseményen a világ száz legjobb extra szűz olívaolaját ismerik el, 26 ország termékeiből.
A miniszter szerint az utóbbi esőzések után a 2025–2026-os spanyol olívaolaj-szezon „viszonylagos stabilitása” körülbelül 1,4 millió tonnára várható, szemben a korábbi 1,37 millió tonnás becsléssel. Hozzátette, hogy a vámok ellenére az olívaolaj továbbra is prioritás marad az Egyesült Államok piacán.
Planas kiemelte, hogy a vámok életbe lépése előtt a spanyol olívaolaj jelenléte 27%-kal nőtt az amerikai piacon, míg a vám bevezetése utáni hatás „mindössze 3%”. A miniszter arra ösztönözte a termelőket, hogy növeljék értékesítésüket, mivel a középosztálybeli családok egyre inkább fogyasztják az olívaolajat, mint minőségi és egészséges terméket.

Spanyolország a világ olívaolaj-termelésének 40%-át állítja elő, és 34 minőségi jelzéssel rendelkezik, legutóbb a Somontano olívaolaj csatlakozott az új védett eredetmegjelöléssel (DOP). A korai szüretelésű és bio olajok egyre nagyobb teret nyernek a hazai és a nemzetközi piacon.
Ezen kívül a külföldi promóció erősítését és a piacbővítést szorgalmazta, valamint a közvetlen támogatások fenntartását az olívatermesztés számára, amely az aktuális KAP keretében évi 900 millió euró támogatásban részesül.



