Az Egri Bikavér fehér párjának, az Egri Csillagnak a megalkotási folyamatából is kivette részét, valamint szakmai elkötelezettségét bizonyítja az a számos hazai és nemzetközi elismerés, melyhez hozzásegítette szakértelmével a borászatot.
A Kertészeti Egyetem után a Törley pezsgőházban ismerkedett az ország különböző vörösborainak karakterével.

Lamport József életének mindig is fontos részét képezte a szőlészet és borászat világa, hiszen gyermekkora óta egészen közelről tapasztalhatta a szakma mindennapjait. Borászati tanulmányait 1992-ben kezdte, amit 1996 és 2001 között MSc tanulmányokkal egészített ki az akkori Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen.
2001-ben a Hungarovin, mai nevén Törley Pezsgőpincészet Kft-nél kezdte a pályáját, vörösbor technológusként. 2004 óta a Thummerer Pince főborászaként dolgozik.
2013-ban az Év Bortermelője lett Egerben. Szakértelmével számos hazai és nemzetközi elismeréshez segítette hozzá a Thummerer Pincészetet is, hiszen – ahogy az a vállalkozás honlapján is olvasható – a pincészet szakmai sikerei összefonódnak nevével.

Nem esett messze az alma a fájától! Lamport József nagyapja kádármester volt, az édesanyja pedig borász, így rá igaz, hogy a szőlő és a bor tiszteletét és szeretetét szinte az anyatejjel szívta magába. A Thummerer Pincészet borait példás fegyelemmel, tökéletes felkészültséggel és mélységes szakmai alázattal készíti.
Borban nem ismer tréfát, maximalista a szó legnemesebb értelmében, csalhatatlan ösztöneinek és tökéletes szakmai felkészültségének köszönhetően a Thummerer Pincészet borai minden évben kiválóan szerepelnek a hazai és a nemzetközi versenyeken. Akinek már volt szerencséje vele kóstolni, tudja, hogy minden ilyen alkalom felér egy mesterkurzussal, a hallgatóság ugyanis nemcsak a hogyanokra, hanem a miértekre is megkapja a választ.

„Lehet divatokról beszélni, vagy arról, hogy gyümölcsösebb vagy alacsonyabb alkoholtartalmú vörösborok szülessenek, a kérdés azonban mindig az, hogy milyen időtávra készítjük a borokat” – mondta Lamport József. „Célunk, hogy a bor életpályájában legyen egy hosszú egyenes, vagy emelkedő szakasz. Nagy borainkat 10-15 éves korban is el lehet fogyasztani. Ámbátor, nem azért készülnek a borok, hogy rakosgassuk, hanem hogy elfogyasszuk őket.”




