0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 25.

Harmadával kevesebb öntözővízzel is megbízhatóan teremhet az ipari paradicsom

Egy olaszországi kísérlet szerint a feldolgozóipari paradicsom termesztésében alkalmazott új csepegtető öntözési eljárások akár 30 százalékos vízcsökkentést tesznek lehetővé anélkül, hogy ez negatívan befolyásolná a paradicsom hozamát vagy minőségét.

Az olasz hátterű, ma már nemzetközi termelői együttműködés, a FINAF (F. In. A. F., First International Association Fruit) közleményére hivatkozva a fruchthandel.de portál számolt be a komoly érdeklődésre számot tartó kísérleti eredményről.

A feldolgozóipari paradicsom, vagyis a konzervgyáraknak beszállított, egyebek között a sűrített paradicsom és a ketchup alapanyagául szolgáló paradicsom termesztésének

Európán belül Olaszországban van a legnagyobb hagyománya, de többek között Magyarországon is számottevő nagyságrendben foglalkoznak vele. A termesztésszervezés egyik fontos szempontja a táblák öntözhetősége, az öntözővíz rendelkezésre állása. Nem mindegy tehát, hogy megspórolható-e a víz jelentős hányada.

Vízmegtakarítás, kevesebb nitrátkimosódás

A fruchthandel.de cikkében ismertetett eredmények egy kétéves projektből származnak, amelyet a FINAF a Canale Emiliano-Romagnolo (CER) szervezettel közösen végzett. Az adatok szerint 2024 és 2025 között tesztelték, hogy az intervallumos csepegtető öntözés döntéstámogató rendszerek segítségével milyen hatással van a hagyományos öntözési módszerekhez képest.

paradicsom
A termeszthetőségnek Magyarországon is kulcsa az öntözés (Fotó: Tömpe Anna)

A projekt felelősei, Riccardo Ercoli (FINAF) és Domenico Solimando (CER) elmondták, hogy a kísérletek során a hagyományosan öntözött állományokat hasonlították össze a jelentősen csökkentett vízmennyiségű, intermittáló (időszakonként kimaradó, átmenetileg szünetet tartó) verzióval.

A FINAF és a CER szerint a két, éghajlatilag nagyon különböző évben végzett mérések azt mutatták, hogy még 30%-kal kevesebb vízzel is megegyeztek a hozamok a hagyományos öntözésű területekéivel. Ezen túlmenően a talajban a víz eloszlása egyenletesebbnek bizonyult, miközben az elszivárgás miatti veszteségek csökkentek, ami a nitrátkimosódás jelentős csökkenéséhez is vezetett: az új rendszerek hektáronként körülbelül 60 kilogramm nitrátveszteséget előztek meg, ami hozzájárult a talajvíz védelméhez és a nitrogénhatékonyság javításához.

További hatásként körülbelül 50%-kal csökkent a csúcsrothadás kockázata,

vagyis nőtt a piacképes hányad a teljes termésen belül. Az intermittáló csepegtető öntözés így nemcsak pontosabb öntözést tesz lehetővé, hanem javítja a nitrogén rendelkezésre állását is.

paradicsom
Feldolgozóipari paradicsom (Fotó: Tömpe Anna)

Stabil hozamok és minőség 30%-kal kevesebb vízzel is

A FINAF és a CER szerint a minőség – beleértve a termések méretét, a Brix-értéket és a homogenitást – tekintetében nem volt különbség a hagyományos öntözéssel kezelt összehasonlító területekhez képest. Az intervallumos öntözéstechnika azonos vízfogyasztás mellett részben magasabb hozamokat ért el, míg a 30 %-os vízmegtakarítású változatban legalább ugyanolyan mennyiségeket értek el, mint a standard eljárásnál.

A kísérleteket az eddigi eredmények sikerein felbuzdulva 2026-ban folytatják, olvastuk a fruchthandel.de összefoglaló cikkében.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu