Back to top

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Fotó: Deutz-Fahr

A Kynetec Hungary Kft. (volt Kleffmann és Partner Kft.) független piackutató cég 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, a műtrágya- és a növényvédőszer-piacot. Alábbi összeállítás megosztásával is szeretnék megköszönni, ha valamelyik kutatásukban segítségünkre voltak a gazdálkodók! Tavaly 378 termelő válaszolt felmérésükben a kérdésekre, akik összesen 8612 hektár szőlőt műveltek. A Kynetec által 2022-re becsült magyarországi szőlőterület 60 549 hektár volt.

1. ábra
1. ábra
Fotó: Kynetec Hungary
Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát, amit az 1. ábra mutat. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma. Ezzel szemben a levéltrágyák és a biostimulátorok piaca például stabil, sőt, valamennyit még nőtt is 2022-ben. Ez főleg a piacértékre vonatkozik, mert a felhasználás szinte megegyezett a 2021-essel.

A gombaölő szegmens teszi ki a szőlő növényvédelmére fordított kiadások mintegy 80 százalékát. A gombaölő szerek átlagos ára 4,7 százalékkal emelkedett, a termékekre vetített hektárköltség pedig 2,6 százalékkal 2021-hez képest. A szőlőfungicid-piac nagysága termékhektárban kifejezve összesen 760 ezer hektár volt 2022-ben, míg az elméleti piacértéke nettó 4,5 milliárd forint.

Az előző évihez képest értékben 10 százalékkal, a felhasznált termékek volumene hektáralapon pedig 12 százalékkal esett vissza.

A 760 ezer hektárnyi 2022-es felhasználás a Kynetec által felmért összes kultúrában kijuttatott termékek 6 százalékát teszi ki, piacértéke alapján pedig a Kynetec által felmért teljes növényvédőszer-piac valamivel több, mint 3 százalékát. Összegészében tehát a növényvédőszer-felhasználás és piacérték alapján a szőlő-gombaölőszerek piaci súlya csökkent 2022-ben.

2. ábra
2. ábra
Fotó: Kynetec Hungary
A 2. ábrán az általunk felmért technológiai paraméterek főbb jellemzői láthatók. Az adatok a gombaölő szerrel vagy szerekkel kezelt területre vonatkoznak, ami minden évben a termőterület több, mint 99 százaléka. A kezelés/ha mutató azt mutatja, hogy 1 kezelt hektárt átlagosan hányszor kezelnek valamilyen fungiciddel a ter­m­elők. Magyarországon az 1 hektárra jutó kezelések átlagos száma 6,2 volt tavaly, vagyis valamivel kevesebb, mint az előző években.

A kezelés/ha és az egy tankban kijuttatott termékek számának a szorzata azt mutatja, hogy 1 kezelt hektárra átlagosan hány gombaölő szert juttattak ki a gazdák. Általánosságban nagyjából 1,5 termékkel kevesebbet juttattak ki a 2022-es szezonban a termelők, mint 2021-ben, vagyis átlagosan 12,8 terméket juttattak ki. A gyűjtőcsomagolású termékeket, ha önálló márkanév alatt forgalmazzák és egy tankkeverékben juttatták ki őket, ebben az esetben egy termékként számoljuk.

3. ábra
3. ábra
Fotó: Kynetec Hungary
A legfontosabb hatóanyag termékhektár alapon továbbra is a kén, amit a réz, a folpet, a tebukonazol, a metiram és a fluxapiroxad követnek.

A 3. ábra a szőlőben kijuttatott gombaölő szerek összesített termékhektár alapú megoszlását mutatja a különböző feno­ló­giai stádiumokban, a kérdőívünkre adott érvényes válaszok alapján. A legjobban kiugró értékeket a virágzás után, valamint a bogyó- és a fürtképződés fenofázisban figyelhetjük meg. Adataink alapján 2022-ben a felhasználás több, mint fele a virágzás és a fürtzáródás közé esett. Tavaly a fürtzáródáskor végezték a legtöbb kezelést, átlagosan 1,3-at, tehát a szőlőtermelő gazdaságok egyharmada legalább kétszer kezeli a szőlőt fürtzáródáskor gombabetegségek ellen, és egy tankkeverékben átlagosan 2,2 gombaölő szert juttatnak ki.

4. ábra
4. ábra
Fotó: Kynetec Hungary
A szántóföldi kultúrák esetében a növényvédőszer-használat intenzitása nagyban függ a kultúra méretétől. A 4. ábrán a szőlőben is megvizsgáljuk, hogyan befolyásolja a szőlőterület mérete a gombaölő szeres kezeléseket.

A méretkategóriák szerint a kezelések száma és a kijuttatott termékek darabszáma alapján szinte egyenes vonalat lehetne húzni. Az almaültetvényekhez hasonlóan szőlőben is körülbelül a 10 hektáros kultúraméret jelenti az átlagos felhasználást. A teljes felhasználás átlaga 6,2 kezelés és 12,8 gombaölő szer alkalmazása.

Ha az elmúlt három évben felhasznált gombaölő szereket a hatásmódjukat alapul véve vizsgáljuk, akkor a felszívódó termékek hektár alapú és piacérték alapú részesedése tavaly csökkent, és bár a felhasználás arányát tekintve a kontakt termékek tették ki a kezelt terület kétharmadát, a két szegmens piaci értékét azonosnak becsüljük (5. ábra).

5. ábra
5. ábra
Fotó: Kynetec Hungary

Végezetül ez úton is köszöni a Kynetec Hungary a kutatásaikban részt vevő gazdáknak és szakembereknek, hogy válaszoltak kérdéseikre, és 2023-ban is sikeres gazdálkodást kívánnak nekik!

A szőlőfelmérést idén is elvégzik. Válaszoljon Kynetec Hungary Kft. kérdéseire Ön is!

Forrás: 
Kynetec Hungary/Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2023/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Európai fenntarthatósági fórum

Bár a fenntarthatóságról sokat beszélünk, a fogyasztók számára még mindig nehezen értelmezhető fogalom.

A friss fogyasztáson túl

A Cegléden folyó több mint hét évtizedes kutatómunka eredményeként ma a hazánkban is kapható kajszi- és szilvafajták legtöbbjéről már tudjuk, milyen feldolgozási módra alkalmas leginkább. A rendszeres bírálatokon pedig az évjáratok hatása is lemérhető.

Hóvirágok a kertben

A hóvirág nemzetségneve (Galanthus) a görög mitológiában a nehezen, de a tél szorításában is megszülető tavaszt szimbolizálja. A nemzetség 21 fajt foglal magába, a Kárpát-medencében csak a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) őshonos, amely az Európai Unióban 2005 óta védett, így sem gyűjteni, sem ültetni nem szabad.

Csúcsot döntött a perui áfonya

Ismét rekordmennyiségű áfonya termett Peruban, a dél-amerikai országban mintegy 287 ezer tonna termést szüreteltek tavaly.

Méltányos kereskedelem

A Fairtrade-védjegyes virágok nagy részét, hozzávetőleg 97%-át kelet-afrikai virágkertészetekben termelik. De vajon megéri a tanúsítvány a farmoknak és dolgozóiknak? Ezt járta körbe egy közelmúltban elkészült tanulmány.

A megelőzésen legyen a hangsúly

A zöldterületek és kertek növényei a levegő minőségét és közérzetünket egyaránt javítják, a fajok egy része azonban allergén hatású. A fafajok hazai allergenitási vizsgálatáról, az eredményekről és a fatelepítésekkel kapcsolatos javaslatokról Magyar Donátot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aerobiológusát kérdeztük.

Fadoktorok, faápolók

Hazánkban évről évre nő az erdőterület nagysága, és településeink is egyre több fásítást vállalnak, hogy zöldebbé tegyék a lakókörnyezetet. Az egészséges fák árnyékukkal teszik elviselhetővé a nyári meleget, megkötik a járművek által felvert port, tompítják a város zajait, és rengeteg állatnak teremtenek élőhelyet. A város „zöld közművei” így jóval nagyobb értéket képviselnek, mint ahogy azt sokan gondolják.

Új fehérborszőlő-fajta, amely 42 évet várt a tökéletességre - Ismerjük meg az "Aravelle"-t

Bemutatjuk az "Aravelle"-t, egy új fehérborszőlőt, amely 42 éve készül.

Hogyan növelhetjük a terméshozamot 2023-ban?

A magyar gazdaságok teljesítőképessége és hosszútávú jövedelmezősége jelentősen függ a termések hozamának minőségétől és mennyiségétől. A termésátlagok növeléséhez számos tényező járul hozzá, többek között a megfelelő hibridválasztás, a vetésforgó használata, a tőszám és a sortáv megfelelő kiválasztása, a vetésidő meghatározása, a nitrogénveszteségek csökkentése és a tápanyagutánpótlás, valamint az öntözés fontossága.

Igazolták hazánkban a Ralstonia pseudosolanacearum növénykórokozó baktérium jelenlétét

Az Európában először 2015-ben azonosított, növényekre veszélyes kórokozó kapcsán Magyarországon jelenleg három vármegye: Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala érintett. A fertőzés eredetének tisztázása további vizsgálatokat igényel. A veszélyes zárlati károsító terjedése csak a növényegészségügyi intézkedések szigorú és következetes betartásával előzhető meg.