0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Az invazív Drosophila suzukii elleni kultúra-specifikus védekezési eljárás kidolgozása

Kezdés: 2023.09.27. 10:00
Befejezés: 2023.09.27. 11:00

Szervező: Agrárszektor

Az invazív Drosophila suzukii elleni kultúra-specifikus védekezési eljárás kidolgozása című kutatási projekt lezárására Érden szervezett tanácskozásra várja az érdeklődőket a MATE Kertészettudományi Intézet, Gyümölcstermesztési Kutatóközpontja.
Négy éve vizsgálja a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kertészettudományi Intézet, Gyümölcstermesztési Kutatóközpont konzorciumi partnereivel a foltosszárnyú muslica hazai károsítását bogyós és csonthéjas gyümölcsökön, valamint szőlőn. Céljuk az, hogy megállapítsák, milyen valós gazdasági kárt okoz ez az invazív kártevő, és a bogyósokon kívül mely fajokat károsít leginkább.

Vizsgálták az áttelelés helyét is, és jóval szélesebb körben találták meg, mint amit a szakirodalom említ. A négy év alatt az is kiderült, hogy egyre korábban indul a kártevő felszaporodása, amire az idén a Kertészet és Szőlészet hasábjain fel is hívták a figyelmet.

Csapdafejlesztéssel is foglalkoztak a kutatóközpontban, ugyanis hazánkban 30 rokon muslicafaj közül kell kiválogatni a foltosszárnyú muslicát. Ehhez a csapda színét, alakját és a csalianyag összetételét is vizsgálták, és sikerült olyan megoldást találni, ami jócskán leszűkíti a fogott muslicák körét.

A kutatómunka az intézet állomásain, Érd-Elvirán, Fertődön, Kecskeméten és Badacsonyban folyt, és termelőket is bevontak Fejér és Zala megyékből.

Mindezeket az eredményeket mutatják be 2023. szeptember 27-én, szerdán 10.00 órától a MATE Gyümölcstermesztési Kutatóközpont  Érd, Elvira-majori telephelyén.

A projektzáró rendezvény témája „Az invazív Drosophila suzukii elleni kultúra-specifikus védekezési eljárás kidolgozása”.

A rendezvényre várják az érdeklődő gazdákat, gyümölcs- és szőlőtermesztőket.


Helyszín:
Érd, Elvira-major
Elvira-major
Érd, 2030
Magyarország