0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Vadon élő madárfajok gyűjteménye

Csaknem tíz évig tartó munka: tervezés, adatgyűjtés, adatfeldolgozás és -elemzés, írásos összegzés, lektorálás után elkészült Magyarország madáratlasza. A tavaly szeptemberben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) gondozásában megjelent kiadvány összefoglalja a 2019 végéig hazánkban természetes módon előfordult 420 madárfaj állományáról, elterjedéséről, állományváltozásáról és természetvédelmi helyzetéről rendelkezésre álló ismereteket.

A kiadvány készítésén 64 szerző, 15 lektor és 6 szerkesztő dolgozott, és több száz adatfelmérő működött közre.

Rekordszámú, összesen 30 millió gyűjtött adat feldolgozásával mintegy 1700 térkép és grafikon született a 64 szerző által készített leírásokkal együtt, amelyek a lehető legteljesebb képet adják a vadon élő hazai madárfajok helyzetéről. A 800 oldalon 61 fotós 150 képével illusztrált atlasz az Agrárminisztérium és az MME együttműködésében valósult meg.

A kiemelten fontos adatbázis és a hiánypótló szakirodalom bemutatja a Magyarországon megfigyelt 420 madárfaj előfordulási adatait. Az összes fajét, amelyeket 2019-ig akár csak egyszer is észleltek hazánkban.

Az agrártárca 2016-ban kötött együttműködési megállapodást az MME-vel. Ennek része az országos madármonitorozási programok és adatbázisok működtetése, a hazai madárgyűrűzés és a Madárgyűrűzési Központ működtetése. A megállapodás további része az illegális madárpusztítás elleni közös fellépés, vagy éppen a magasfeszültség okozta elhullások megakadályozása.

Magyarország madáratlasza jelenleg nem kapható kereskedelmi forgalomban. A nyomtatott példányokat csak a felmérők, szerzők és a szakmai közönség kapta meg digitálisan lapozható formában, azonban a könyv teljes anyaga elolvasható mme.hu/madaratlasz weboldalon.

A honlapon található anyagok és adatok a forrás megjelölésével felhasználhatók kutatási, természetvédelmi és oktatási, ismeretterjesztési célra. A Segédlet mappában olvasható a könyv módszertani leírása, az angol nyelvű összefoglaló, az irodalomjegyzék és a letölthető fájlok elnevezését ismertető dokumentum. Ebben található a fajokat összefoglaló táblázat, amely keresőként használható az egyes fajok könyvbeli leírásaihoz, vagy a faj anyagait tartalmazó mappa megnyitásához.

Az E-mellékletek mappában szerepelnek a könyv elektronikus mellékletei: az adatgyűjtéssel és a modellezéssel kapcsolatos eredmények, főbb adatokat összefoglaló táblázatok.

A Fajok mappában, a 22 madárrend (Ordo) szerint csoportosítva az egyes madárfajok letölthető térképei, grafikonjai, elemzési háttéranyagai találhatók. A fajokra való keresést a Segédlet mappában lévő összefoglaló táblázat segíti.

A könyv nyomdai előkészítését és nyomtatását az Agrárminisztérium által koordinált, a KEHOP-4.3.0.-VEKOP-15-2016-00001 számú, A közösségi jelentőségű természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU Biológiai Sokféleség Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai szintű megvalósítását megalapozó stratégiai vizsgálatok című projekt finanszírozta.

Forrás: A Mi Erdőnk/MME