0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Vadonélő delfin pusztult el madárinfluenzában

Még júniusban vetődött partra Svédországban egy disznódelfin, melynek halálát madárinfluenza okozta. Ez az első eset, hogy ebből a kis méretű delfinfajból mutatták ki a vírust, mondta a svéd Nemzeti Állatorvosi Intézete augusztus végén.

„Vélhetően fertőzött madarakkal kerülhetett valahogy kapcsolatba a disznódelfin” – mondta az esettel kapcsolatban Elina Thorsson állatorvos – írja a Phys.org.

A fiatal hím még élt, amikor június végén partra vetődött Svédország nyugati részén. Azonban hiába próbálták visszaterelni a nyílt víz felé, annyira kimerült volt, hogy még aznap este elpusztult.

A H5N1-es madárinfluenza vírust az állat több szervében is kimutatták.

„A fókafélékkel ellentétben, amelyeknél több esetben is kimutatták az influenzavírust, a cetféléknél csak maroknyi jelentés támasztja alá ennek jelenlétét” – tette hozzá Thorsson.

Más emlősöknél is kimutatták már korábban a kórokozót, például vörös rókáknál, vidráknál, hiúznál és bűzös borzoknál is, mutatott rá az intézet. Európában és Észak-Amerikában jelenleg egy igen nagy influenzajárvány vonul végig a vadonélő madarak közt.

Forrás: phys.org