0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Pogácsabarack

A különleges időben érő, a megszokottól eltérő alakú, méretű, színű, kiváló ízű gyümölcsök mindig jó áron értékesíthetők, ilyen gyümölcsök létrehozását sok nemesítőműhelyben tűzték célul. Az őszibarack a világ számos országában elterjedt, sok ezer fajtája ismert, évente 100 új fajtát nemesítenek.

Már az őszibarack őshazájában, Kínában is sok változatát (a nektarint és a lapos barackot is) ismerik és termesztik évezredek óta. A lapos barackok fogyasztásának utóbbi években tapasztalt gyors emelkedése több tényezővel magyarázható: különleges a gyümölcs alakja, kiváló az íze és nem utolsó sorban egyszerűen, a csorgás-csöpögés veszélye nélkül fogyasztható.

Több száz éves történet

A lapos barack a XIX. század elején Jáva szigetéről került Londonba. Onnét terjedt el Európában és jutott el 1828-ban New Yorkba, majd az USA több államában elterjedt. Harold Hume a Floridai Mezőgazdasági Kutató Állomás Évkönyvében 23 fajtát említ a Peen-to csoportban. Származására tekintettel Java peach-nek is nevezték. Elnevezései elsősorban alakjára utalnak: flat (lapos), soucer (csészealj), donut (amerikai fánk), UFO. Magyarországon kínai lapos baracknak, japánbaracknak és pogácsabaracknak nevezték. Az amerikai elnevezések átvétele helyett helyesebbnek tartom a pogácsabarack használatát.
Az európai őszibarack-termesztő országokban a XIX. században jelent meg, de hátrányos tulajdonságai miatt termesztése sehol nem vált jelentőssé. A korabeli fajtaleírások szerint a Peen-to termőképessége közepes, gyümölcse kicsi, puha húsú, nyomódásra érzékeny, alig színezett, a bibepontoknál repedésre hajlamos és gyakori a monília okozta rothadás. Magyarország területén is megjelent a XIX. században, a Niemetz temesvári faiskola kínálatában már 1904-ben szerepelt. Mohácsy Mátyás 1954-ben már ismertnek és elterjedtnek tekintette a lapos barackokat.
Magyar nemesítésű fehér húsú, lapos őszibarack a Remény, 1970-ben a Kertészeti Főiskolán (Budapesten) Tamássy János és Pejovics Bogdán állította elő a Peen-to és a Ford keresztezésével. Házikertekben ma is megtalálható, a kilencvenes évek elején Balatonbogláron a magas értékesítési ár hatására árumennyiséget állítottak elő.

Teljes fajtasorok

A lapos barackok termesztése a kilencvenes években vált jelentőssé, amikor megjelentek az első nagy termőképességű, tetszetős gyümölcsű, kemény húsú fajták. Nemesítés valamennyi jelentős őszibarack-termesztő országban folyik. Elterjedtségüket tekintve az olasz, francia, USA-ból származó és kínai fajták a legfontosabbak. A Római Gyümölcstermesztési Kutató Intézetben Antonio Nicotra vezetésével nemesítették az UFO-sorozat sárga és fehér húsú tagjait. Az UFO-1 a Redhaven előtt 43 nappal, az UFO-9 a Redhaven után 74 nappal érik. A Rómában létrehozott lapos nektarinok a Platinet sorozatot alkotják. A Forliban folyó nemesítés eredménye a sárga húsú Sweet Ring és a fehér húsú Pink Ring.
Franciaországban a lapos barackok nemesítésében élen járnak az INRA kutatóállomásai és a Maillard faiskola.
Igen sikeres a termesztésben az USA-ból származó Stark Saturn, számos új fajta szülője. Mutáció útján keletkezett ebből a fehér húsú fajtából a Comcettina fehér húsú nektarin és a Rattray sárga húsú őszibarack. Várható, hogy a jövőben a spanyol fajták is elterjednek.

Spanyolországban terem a legtöbb

Nagyobb felületű áruültetvények a piacos fajták megjelenésével létesültek. Franciaországban a kilencvenes évek elejétől telepítették az INRA-ban nemesített fajtákat. A spanyol termesztők felismerték a lapos barackokban rejlő üzleti lehetőséget és a Római Gyümölcstermesztési Kutató Intézetből származó UFO-sorozat tagjaira kizárólagos termesztési megállapodást kötöttek. A kilencvenes évek második felétől az ültetvények mérete és a termésmennyiség is exponenciálisan emelkedett. Az ültetvényfelület 2008-ban 3520 hektár volt és 51 ezer tonnát termeltek, 2010-ben már 100 ezret értékesítettek. Az első szállítmányokat a legjobban fizető angol piacra küldték. Tavaly már a hazai áruházakban is folyamatosan vásárolhattuk a spanyol lapos barackokat. Spanyolországban legnagyobb felületen az UFO-3 és UFO-4 fajtákat telepítették, de mind jelentősebbek a francia és az USA-ból származó fajták is.
Fajtagyűjteményükben 60 fajtát és hibridet tesztelnek.

Az első hazai

Magyarországon az első jelentős áruültetvényeket a Gyümölcsért Kft. tagjai létesítették 2002-ben Boldog kő váralján francia lapos őszibarack és nektarin fajtákkal. A későbbiekben több tag is ültette az UFO-sorozat fajtáit. A hazai ültetvényekben lévő pogácsaba – rackok erőteljesen fejlődnek, gyorsan termőre fordulnak, túlkötődésre hajlamosak. Az őszibarackokkal a nektarinhoz viszonyítva magasabb termésátlag (20-25 t/ha) érhető el, moníliás gyümölcsrothadásra kevésbé érzékenyek és a hazai piacokon magasabb áron értékesíthetők. A 15-20 évvel ezelőtti magas (600-800 Ft/kg) termelői árakat az import miatt el kell felejtenünk, itthon és külföldön is 1 euró körüli áron kelnek el. Mint különlegesség, még évekig magasabb lesz a fogyasztói ára a „gömbölyű” barackokhoz viszonyítva, de az árkülönbség folyamatosan csökken.

Dr. Szabó Zoltán
Debreceni Egyetem

Forrás: