Back to top

Forró vizzel ne oldjuk a cukrot!

A forró vízzel készült betelelő élelem méreg a méhlárvák számára. A magas HMF (Hydroxymethylfurfural) szint károsan hat a fiasításra.

Hamarosan elkezdik a méhészek a családok téli felkészítését, az etetést. Én már évek óta nem veszem el az őszi mézet, vagy hagyok a fészekben napraforgómézet – az elterjedt hiedelemmel szemben a családok kiválóan telelnek napraforgó mézen, sőt legújabb kutatások szerint a napraforgó virágpora különösen jótékony hatással van a méhek immunrendszerére. Ennek ellenére előfordulhatnak olyan családok melyek nálam is  etetésre szorulnak.

dajkaetet.jpg

Álcát etető dajka
Fotó: Hevesi Mihály

Az etetésre a Deutsches Bienenjournal 3:2-es cukor/viz arányt javasol, ahogy az idehaza is ajánlott, De ezen kívül felhívja a figyelmet arra, hogy a cukor oldását ne forró vagy meleg vízzel kivitelezze a méhész, mert a Hydroxymethylfurfural (HMF) mennyisége megnövekszik a betárolt oldatban. A grazi egyetem Zoológiai Intézetében egyértelműen bizonyítást nyert, hogy a magas HMF szint különösen káros a méhlárvák fejlődésére. 

.

Forrás: 
Deutsches Bienenjournal (2017/8)

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méhpempő titka

Még csak találgatjuk, hogy miért épp azt a petét, vagy korai stádiumban lévő lárvát választják ki a méhek, amelyiket kiválasztanak, hogy belőle méhanyát neveljenek. Az azonban szinte biztos, hogy a fiasítás táplálására használt méhpempő, a méhek garatmirigyében kiválasztott folyadék "tisztasága" határozza meg, hogy egy lárvából méhanya fejlődik-e vagy dolgozó méh.

Észszerű korlátozások szükségesek az antibiotikum használatban

Az antimikrobiális szereket nem lehet teljesen kihagyni az állategészségügyből - derült ki a FAO budapest, témában tartott kerekasztalbeszélgetésén. Az állattenyésztés antibiotikum használata jelentős, fontos, hogy javítsunk a fertőzések nyomon követését, a biológiai biztonságot és a higiéniát, illetve az állatok védekezőrendszerét erősítsük, hogy ne legyen szükség antimikrobiális szerekre.

Nem szállnak el a kacsa- és libahúsárak az európai kereslet ellenére sem

Az év eleji madárinfluenza-járvány okozta kiesést követően ismét van elég liba- és kacsahús a piacon. A lúdszövetség vezetője szerint a hazai és az európai kereslet is jelentős, drasztikus drágulást azonban nem látni: az előző évhez képest 10 százalékkal magasabb áron kerülhet a boltokba a pecsenyének való.

Mától utalják a tenyészbaromfi támogatást

Megkezdődött a tenyészbaromfi állatjóléti támogatás 2016/2017. támogatási év kifizetése, miután a Magyar Államkincstár befejezte a kifizetési kérelmek bírálatát - adta hírül a Kincstár.

„Antilop parfüm” a legyek ellen

A vérszívó és az álomkórt terjesztő cecelegyek Afrikában mindenfelé megtalálhatók. Egy nemzetközi kutatócsoport új elképzeléssel állt elő az álomkór elleni védekezésre.

Baktalórántháza a világ élvonalában a McDonald's szerint

A McDonald's a csirkehús-beszerzésekre vonatkozóan új állatjóléti és állategészségügyi elvárásokat fogalmazott meg, amelyeket egy magyar beszállítója, a Master Good csoport részeként működő Baromfi-Coop Kft. tavaly óta már a gyakorlatban is alkalmaz - közölte a McDonald's Magyarország.

Klímaváltozás: elhúzódó virágzásnál éheznek a méhek

Az Észak-Karolinai Állami Egyetem tudósai egy furcsa paradoxonba botlottak, miközben a Sziklás-hegység magasabb területein élő méheik életét kutatták.

Új Nébih laborral a járványok ellen

Megújult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) debreceni laboratóriuma, a labor új, fokozott biológiai biztonságot is kielégítő, molekuláris biológiai részlegét mintegy 110 millió forintból alakították ki - közölte Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

Született túlélők: háziméhek a vadonban

Egy amerikai kutatás szerint nincs érdemi változás az Arnot-erdőségben vadon élő háziméh területi elterjedtségében, túlélési rátájában az 1970-es évekhez képest. Viszont a méhek génállományában változásokat lehet megfigyelni, és a varroa atka ellen is új védekezési formák alakultak ki azóta.

Messze még az ideálistól a járványvédelmi készültség

Véget ért a baromfitartók egyhetes, átfogó járványvédelmi ellenőrzése, melyet a Nébih a Baromfi Termék Tanáccsal és a kormányhivatalokkal együttműködve hajtott végre. Az audit célja a baromfitartó telepek járványvédelmének felülvizsgálata volt, ugyanis az állattartók az előírások betartásával sokat tehetnek a baromfiágazati kockázatok, így egy újabb madárinfluenza járvány, megelőzéséért.