Back to top

Forró vizzel ne oldjuk a cukrot!

A forró vízzel készült betelelő élelem méreg a méhlárvák számára. A magas HMF (Hydroxymethylfurfural) szint károsan hat a fiasításra.

Hamarosan elkezdik a méhészek a családok téli felkészítését, az etetést. Én már évek óta nem veszem el az őszi mézet, vagy hagyok a fészekben napraforgómézet – az elterjedt hiedelemmel szemben a családok kiválóan telelnek napraforgó mézen, sőt legújabb kutatások szerint a napraforgó virágpora különösen jótékony hatással van a méhek immunrendszerére. Ennek ellenére előfordulhatnak olyan családok melyek nálam is  etetésre szorulnak.

dajkaetet.jpg

Álcát etető dajka
Fotó: Hevesi Mihály

Az etetésre a Deutsches Bienenjournal 3:2-es cukor/viz arányt javasol, ahogy az idehaza is ajánlott, De ezen kívül felhívja a figyelmet arra, hogy a cukor oldását ne forró vagy meleg vízzel kivitelezze a méhész, mert a Hydroxymethylfurfural (HMF) mennyisége megnövekszik a betárolt oldatban. A grazi egyetem Zoológiai Intézetében egyértelműen bizonyítást nyert, hogy a magas HMF szint különösen káros a méhlárvák fejlődésére. 

.

Forrás: 
Deutsches Bienenjournal (2017/8)

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megjelent az állatbetegségek és zoonózisok felszámolásának idei finanszírozásáról szóló rendelet

Megjelent a földművelésügyi miniszter rendelete az egyes állatbetegségek és zoonózisok (állatról emberre vagy emberről állatra terjedő megbetegedés) felszámolására, az ellenük való védekezésre és figyelemmel kísérésükre irányuló nemzeti programok 2017. évi finanszírozásának szabályairól.

Még a techszektor is tanulhat a méhektől

A méhek, a lábukon található sajátos sűrű szőrzetének köszönhetően rendkívül hatékonyan képesek megtisztogatni testüket a ráragadt virágportól. A közelmúltban publikált kutatási eredmény segíthet a mikrocsipek, mikroszenzorok, vagy egyéb apró felületek tisztán tartásában.

Ősszel ismét útra kelnek a vándormadarak – védekezni olcsóbb

Nemsokára kezdődik az őszi madárvonulás, járhat-e ez is olyan komoly járványveszéllyel, mint a tavaszi? Mit kell tenni annak érdekében, hogy a baromfiipar elkerülje a fél évvel ezelőtti súlyos csapást? A kérdésekre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (NÉBIH) kértünk választ.

Szigorítani kellene az uniós állategészségügyi rendszert is

Elrendeltük az import baromfihús fokozott ellenőrzését annak érdekében, hogy a magyar fogyasztókat megvédjék a szennyezett import árutól - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában. Fazekas Sándor az uniós szakminisztereknek is hangoztatta, hogy az állategészségügyi hatóságoknak megfelelő hatásköröket és forrást kell biztosítani.

A jó patkolókovács ismérve

A Kaposvári Állattenyésztési Napok alkalmával a Pannon Lovasakadémia kovácsai tartottak részletes és látványos bemutatót a lópatkolásról. A patkolás folyamatát Gedővári Ferenc kovácsmester mutatta be Fülöp Dávid segítségével.

Már a klímaváltozás is befolyásolja a fajtaválasztást

Bármennyire sikerágazat a húsmarhatartás, komoly elemzést igényel, hogy milyen fajtát tartsunk. Ehhez a döntéshez igyekszik segítséget adni a XI. KÁN húsmarha bemutatója, ahol a különböző fajták tenyésztői bemutatják az általuk tartott fajtát, beszámolnak a tapasztalataikról.

Intézkedéseket sürgetnek a sertéstartók az ASP miatt

Az afrikai sertéspestis (ASP) átterjedését megakadályozó, a termelői biztonságot növelő és a versenyképességet javító intézkedésekből álló 12 pontos javaslatcsomagot tartalmazó levelet küldött a Földművelésügyi Minisztérium és a Miniszterlenökség tárcavezetőinek a Sertés Lobbi.

Zárlat alatt egy sertéstelep Tiszaújlakon afrikai sertéspestis miatt

Afrikai sertéspestis (ASP) megbetegedésben hullott el 10 állat az ukrán-magyar határ melletti Tiszaújlakon működő sertéstelepen augusztus 28-án. Az ukrán járási állatjárványügyi rendkívüli bizottság állategészségügyi zárlat alá helyezte a Tisza-Zahid Kft. sertéstelepét, jóváhagyta az ASP-góc felszámolását és a betegség továbbterjedésének megakadályozását célzó ütemtervet

Botrány a lovassportban: benyugtatózta saját csapattársának lovát egy magyar?

Egy magyar lovastársuk a göteborgi Európa-bajnokság előtt erős nyugtató injekciót adott be két díjugrató lovának – ezt állítja a magyar díjugrató-válogatott versenyzője, Hugyecz Mariann a közösségi oldalán nyilvánosságra hozott videóban.

Magyar eredetű tojásban találtak fipronilt

Az augusztus elején indult tojás és tojás termék célellenőrzés során fipronilt mutatott ki egy magyar származású friss tojás tételben a NÉBIH laboratóriuma. A hatóság haladéktalanul megkezdte annak vizsgálatát, hogy hogyan történhetett a szennyezés, illetve, az eset kapcsolódik-e az Európán átívelő állatgyógyászati szerhamisítási ügyhöz.