Back to top

Kutyával a növényházi kártevők ellen

Az Ohio állambeli NatureFresh Farms üvegházi zöldségkertészet kiképzett kutyát vetett be paprikaormányos (Anthonomus eugenii) elleni védekezésbe, amely tavaly ősszel súlyos károkat okozott a blocky paprika-állományokban.

A kártevő ellen az integrált növényvédelem eszközeivel nem lehet védekezni, szinte lehetetlen idejében elcsípni, még mielőtt gazdasági kárt okozna. Nincs olyan természetes ellensége, amely meg tudná fékezni a fölszaporodását. A növényvédő szerek pedig még erőteljesebb szaporodási kényszert váltanak ki belőle.

A NatureFresh Farms kutatás-fejlesztési és integrált növényvédelmi szakértője, Cam Lyons hosszú ideig kereste a megoldást a problémára, és odáig jutott, hogy egy elsőre furcsának tűnő módszert, drogkereső munkakutya alkalmasságának vizsgálatát kezdték el a kártevő korai felderítése érdekében.

A kutyák intelligens, kiváló szaglással rendelkező állatok, bármilyen szag fölismerésére betaníthatók. A vállalat egy 15 hónapos belga juhászkutyát, Chilit képezte ki erre a célra. A nyolc hónapos tréning után Chili az Amerikai Munkakutya Szövetségtől megkapta a tanúsítványt, mint a világ első kártevő-felderítő munkakutyája. A tanúsítvány igazolja azt is, hogy Chili munkája az üvegházban nem jár élelmiszer-biztonsági kockázattal.

kutya-uveghazi.jpg

Cam Lyons, Tina Heide és Chili, a világ első kártevő-felderítő munkakutyája
Cam Lyons, Tina Heide és Chili, a világ első kártevőfelderítő munkakutyája

Chili kiképzőjével, Tina Heide növényvédelmi szakemberrel dolgozik együtt. Naponta körbejárják a növényházak minden szegletét, a járműveket és a csomagoló helyiséget, a paprikaormányosra utaló szagot keresve. Ha felfedezte a jellemző szagot, leül és a problémás terület felé tekint. Ez lehetőséget nyújt a növényvédelmi csapat számára, hogy idejében izolálja a kockázatot jelentő állományt.

A vállalat növényházai Chili munkájának köszönhetően teljesen mentesek a kártevőtől. Ám a munkakutya folyamatos tréningben tartása érdekében Tina rendszeresen elrejt a házakban egy-egy károsított paprikákat tartalmazó műanyag zsákot, hogy Chili megtalálja azt. A kutya nagyon élvezi ezt a „bújócskát”, így a munkát is játéknak fogja föl, magyarázza Tina Heide.

Forrás: 
freshfruitportal.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Termelői bolt lett a francia diszkontüzletből

Denis Digel az északkelet-franciaországi Elzászban évtizedek óta zöldséget termel. De elege lett abból, hogy a nagy áruházláncok kivéreztetik a farmereket. Ezért 35 társával szövetkezve szokatlan akcióba kezdett.

Hogyan növelhető az üvegház átépítés nélkül?

Minden kertész tudja, hogy mekkora beruházás egy új üvegház, ezért a széltől is óvja meglévőt, és igyekszik mind jobban kihasználni a rendelkezésre álló teret, időt, erőforrást. Az Árpád-Agrárnál trükkös megoldást találtak arra, hogyan növeljék meg nagyobb átépítés nélkül a közel 40 éves üvegházuk területét Szegváron, így a hosszúkultúrában hajtatott fehér paprika még nagyobb terméshozamra képes.

A felgyői "paradicsomgyár" megtérülő beruházás

Földdel járult hozzá egy helyi kertész család ötletének megvalósulásához Felgyő önkormányzata. A falu, ahogy tudja, segíti vállalkozóit. Most azt szeretné elérni, hogy legyen elég dolgos kéz.

Repültek a fóliasátrak: volt, aki feladta a növénytermesztést

Heves megye „fóliás” településein is jelentős károkat okozott az október végi, szokatlanul szeles idő. Volt, aki emiatt abba is hagyta a növénytermesztést­, hiszen a fóliára nem köthető biztosítás, az esetleges károkat a gazdálkodók kénytelenek „lenyelni”.

Az életmódváltás már a piaci statisztikákban is látszik

Életmódváltást jelez a zöldség- és gyümölcsfogyasztás kis mértékű növekedése, de elsősorban az, hogy egyre többféle zöldséget és gyümölcsöt keresnek a vásárlók - derült ki a Budapesti Nagybani Piac elkérésére a GfK Hungária által készített kutatásból.

Megint sok a hagyma unió-szerte

Mindössze egy százalékkal marad el az Európai Unióban betakarított hagyma mennyisége a tavalyi nagy hozamtól, írja az AMI. Figyelmeztet ugyanakkor, hogy ez bruttó szám, és a ténylegesen értékesített mennyiség ezúttal kevesebb lehet, mint az előző évben.

Oroszország bevásárolt burgonyából, de a fő európai termesztők kimaradtak az üzletből

Az idén nagyon megugrott, a tavalyihoz képest gyakorlatilag duplájára nőtt Oroszország burgonyaimportja, de nem Európából vásároltak.

Akadozó brokkoliellátás

A nyáriasan meleg őszi napok felborították a tervezett betakarítási ütemet, ezért némi hiány várható a spanyolországi brokkoliból az áruházláncokban.

A Hanság-Fertőmenti Szövetkezetnél épülhet meg a Vidékfejlesztési Program első hűtőháza

A Vidékfejlesztési Program kertészeti fejlesztéseket célzó pályázatai közül a gombaházak és hűtőházak építését és korszerűsítését célzó pályázaton elnyert támogatással a Hanság-Fertőmenti Tész csornai telephelyén épülhet meg az országban az első hűtőház. Az alapkőletételt szombaton tartották, Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárának közreműködésével.

Szeptemberi rend

Szeptember piacán találkozik a nyár az ősz szemérmetlen bőkezűségével: még halmokban állnak a zöldek, sárgállanak a körték, tökök, pasztellszínekbe öltöznek a hamvas szőlők, a szilvák, pirosan nevetnek az almák, a kövér paradicsomok. Minden nap nehéz a választás: miből legyen leves, főzelék, vagy sokféléből egy tarka egyveleg, mert habzsolnánk mindet.