0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A Hanság-Fertőmenti Szövetkezetnél épülhet meg a Vidékfejlesztési Program első hűtőháza

A Vidékfejlesztési Program kertészeti fejlesztéseket célzó pályázatai közül a gombaházak és hűtőházak építését és korszerűsítését célzó pályázaton elnyert támogatással a Hanság-Fertőmenti Tész csornai telephelyén épülhet meg az országban az első hűtőház. Az alapkőletételt szombaton tartották, Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárának közreműködésével.

A VP5-4.1.3.4-16 kódszámú, Gombaházak, hűtőházak létrehozására, meglévő gombaházak, hűtőházak korszerűsítése pályázati felhíváson elnyert közel 150 millió forint vissza nem térítendő támogatással, az önerővel együtt összesen 256 millió forintból épülhet meg az ország első, ebből a pályázatból finanszírozott kertészeti célú hűtőháza a Hanság-Fertőmenti TÉSZ-nél. Az alapkőletétel alkalmával rendezett ünnepségen Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, hogy a tész tagjainak piaci versenyképességét jelentősen növeli majd ez a beruházás. A 450 tonna kapacitású létesítmény várhatóan jövő év őszére készül el.

Az államtitkár elismerését fejezte ki a Hanság-Fertőmenti Tész vezetése és tagjai felé azért, hogy 14 éve egy sikeres, fejlődőképes szövetkezetet működtetnek, miközben körülöttük sorra szűntek meg ígéretesnek tűnő hasonló szerveződések. Hangsúlyozta, hogy

a magyar mezőgazdaság, és azon belül a kertészeti ágazat csak akkor lehet sikeres, ha az egyéni gazdálkodók és családi gazdaságok mellett a termelői összefogások, értékesítési szervezetek is jól működnek.

A globalizálódó piacon, hosszú távon és sikeresen ugyanis a termelők csak közösen tudnak helyt állni és versenyképesek lenni. A Hanság-Fertőmenti Tész ezt idejében fölismerte, és időről időre megtette az ehhez szükséges lépéseket. Ebben a munkában egy jelentős mérföldkő a háromezer légköbméteres, 450 tonna kapacitású hűtőház megépítése a szövetkezet csornai telephelyén.

Kis Miklós Zsolt szólt arról is, hogy a 2018-as év az idei évben meghirdetett pályázatok megvalósításának éve lesz. Országszerte több hasonló beruházás indul majd el, aminek sorát a Hanság-Fertőmenti Tész hűtőházépítése nyitja meg. A Vidékfejlesztési Program összesen 1300 milliárd forintos kerete kertészeti  beruházásokra mintegy 90 milliárd forintot nyújt, ami az önerővel együtt több százmilliárd forintos beruházások megvalósítását teszi lehetővé a családi gazdaságokban és a termelői szövetkezéseknél egyaránt.

A vidékfejlesztési pályázatokban az állattenyésztés és az élelmiszeripar mellett a kertészet fejlesztése kapja a legnagyobb hangsúlyt, hiszen ezek az ágazatok adnak a legtöbb embernek munkát, főleg vidéken. Eddig közel száz gomba- és hűtőház-építési és -korszerűsítési pályázat mintegy 8 milliárd forint támogatást nyert el, és a következő hetekben több újabb nyertest is kihirdethetnek, akik az elkövetkező években fejleszthetnek és még több embert foglalkoztathatnak majd, ezzel is segítve a kertészeti ágazat fejlődését.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a Hanság-Fertőmenti Tész termelői számára komoly piaci biztonságot nyújt ez a beruházás. A szövetkezet 14 éves sikeres működése és mostani beruházása példa értékű lehet azon gazdák számára is, akik most gondolkoznak azon, hogy összefogjanak, közösen értékesítsenek, hiszen a bőrükön érzik, hogy egyedül nem megy.

A hansági, kisalföldi és rábaközi térség vállalkozásfejlesztési beruházásai között kiemelten szerepelnek a mezőgazdasági célú fejlesztések – hangsúlyozta Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő. Az ország egyik éléskamrájában szerencsére egyre többen térnek vissza a mezőgazdálkodáshoz, azon belül a kertészeti kultúrák műveléséhez. Jó látni, hogy a földeken dolgozó traktorokon sok esetben fiatalok ülnek, amihez nagyban hozzájárultak az elmúlt évek célzott támogatási, egyebek mellett a fiatal gazda program, vagy az iskolagyümölcs program.

Győr-Moson-Sopron megyében a Hanság-Fertőmenti TÉSZ összefogásában működő gyümölcstermelő gazdák 2010 óta több mint százezer gyermek számára termeltek gyümölcsöt az iskolagyümölcs program keretében, ami elismerésre méltó teljesítmény.

Ha a fiatalok „nem állnak be a sorba”, semmivé válhat, feledésbe merülhet a térség sok évszázados mezőgazdasági, kertészeti hagyománya, ami az egész ország számára katasztrófa lenne – intett a képviselő.

A Hanság-Fertőmenti Tész hűtőház-építési beruházása a jövőbe vetett hit szimbóluma, méltán illeszkedik a rábaközi térség fejlesztéseinek sorába.

A Hanság-Fertőmenti Tész a 2003-ban a 42. termelői szervezetként alakult meg az országban. Ezek közül már csak hat működik. Ez leginkább a tész termelő tagjainak, azok munkájának, illetve a szövetkezésbe vetett bizalmának köszönhető – mondta Családi János elnök.

A Hanság-Fertőmenti Tész-re a mértékletes fejlődés jellemző, hangsúlyozta az elnök. Működése során folyamatosan képes volt alkalmazkodni a változó jogszabályi környezethez, ennek is köszönhető, hogy a tészek között elsőként vághat bele ebbe a nagy beruházásba. A tagok előrelátásának és jövőbe vetett hitének a bizonyítéka az, hogy a telephely mellett már 2015-ben megvásároltak egy 5400 négyzetméteres földterületet egy majdani hűtőház meg építése céljából. A pályázat elnyerésében bízva – mindent vagy semmit alapon – elindították a közbeszerzési eljárást is. A munkálatok november végén kezdődnek, és az időjárástól függően már a nyár végére, a Hanság-Fertőmenti Tész 15 éves születésnapjára elkészülhet a létesítmény.

A projekt során a hűtőházhoz kapcsolódó teljes infrastruktúra és közművek, a hűtőtároló és a normál hőmérsékletű ULO technológiájú tárolótér mellett csomagolóanyag-raktár, szociális helyiségek és kiszolgáló terek is megépülnek. A hűtőházat a költséghatékony és energiafüggetlen üzemeltetés érdekében napelemekkel is fölszerelik. A fejlesztés az egész éven át történő áruellátásnak köszönhetően piacbővítést tesz lehetővé, ami javítja a tagok piaci pozícióját, és emellett új munkahelyeket is teremt.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu