Back to top

Fókuszban a méhegészségügy

Az egyetemi képzésben 2018-ban bevezetjük a méhegészségügyi szakállatorvos-képzést - közölte Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora az I. Méhészeti és méhegészségügyi konferencián. Nagy István, a FM parlamenti államtitkára kérte az állatorvosok segítségét a méhészeti ágazat további fejlesztéséhez. A méhegészségügyi felelősi hálózat uniós szintre terjesztését javasolják a V4-ek.

A tanácskozáson állatorvosok, méhészek és méhegészségügyi felelősök egyaránt megjelentek. Sótonyi Péter a nagy múltú, az idén 231. tanévét kezdő intézmény rektora elmondta: az egyetemen 1959 óta oktatják a méhegészségügyet. Két olyan kezdeményezést is említett, amelyekkel a jövőben erősítik a méhegészségügyi oktatást és kutatást.

Egy éves időtartamban lehetővé teszik már végzett hallgatóiknak a méhegészségügyi szakállatorvos-képzést, valamint 2017-től egyik tanszékükön létrehozták a Méhészeti és méhegészségügyi osztályt.

Nagy István, az FM parlamenti államtitkára előadásában kijelentette: végre méltó helyszínen beszélhetnek méhegészségügyről, ami a szándékok szerint méltó helyére is kerül. Noha a méhészeti ágazat a mezőgazdasági termelés értékének mindössze egy százalékát adja, de vajon mit ér a drága aranyóra, ha egy piciny alkatrésze hibás. A párhuzamot folytatva: ha elmarad a növények megporzása, rövid időn belül megszűnik az élet a Földön.

A méhész szakma jelenleg hiányzik az országos képzési jegyzékből, ezért is bizakodnak, hogy a jövőben az OKJ-s tanfolyamok mellett megindulhat az ország tanintézményeiben a szervezett méhészeti oktatás. Európában egyedülálló a hazánkban 1953-tól működő méhegészségügyi felelősi hálózat. Mindenképpen meg kelleni őrizni, sőt,

a V4 országok javasolják a hálózatnak az EU tagállamaiban való bevezetését, uniós pénzügyi forrásokkal is segítve.

A méhészkedésben a kiutat az értékesítési viszonyok megváltoztatása jelenti, hiszen jelenleg a magyar méznek csaknem háromnegyedét nagy tételben, alapanyagként viszik ki az országból. Fel kellene hagyni az egyoldalú méztermelési gyakorlattal, mert egyre jelentősebb lesz az apiterápia, valamint az olyan gyógyhatású és roboráló méhtermékek hasznosítása, mint a propolisz, a méhpempő, a méhméreg. Ha méhcsaládok összeomlása ilyen ütemben folytatódik Európa-, sőt világszerte, akkor a méhcsaládok keresletével is érdemes számolni – fejtegette az államtitkár.

A méhészeti tudomány szakértői a konferencián részletesen elemezték a régi és az új méhbetegségek elleni küzdelmet. Jelenleg ugyanis a hazai méhészkedés legnagyobb gondja méhegészségügyi természetű, azon belül is az idén 40. éve nálunk „vendégeskedő” varroa atka kártétele, s az ellene való védekezés okozza a legtöbb fejtörést. Sótonyi Péter az eseményen bejelentette: terveik szerint a kezdet után a magyar állatorvoslás fellegvárában a következő években is folytatódik a méhegészségügyi rendezvénysorozat. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A jövő állatorvosai a Nemzeti Lovardában

A felújítás óta először vehettek részt gyakorlati oktatáson az Állatorvostudományi Egyetem hallgatói a Nemzeti Lovardában.

Országszerte megkeződött a szúnyogirtás

Idén a tavalyinál másfél hónappal korábban, április 23-án kezdődik az országos szúnyoggyérítési program. A vérszívók ellen a tenyészőhelyeken lépnek fel egy környezetbarát, úgynevezett biológiai eljárással, mely a méhekre nem jelent veszélyt. A vegyszeres irtás két hét múlva kezdődik, melyről a katasztrófavédelem részletes tájékoztatást ad.

Szűkítés-bővítés

Már lázasan figyeljük a méhek fejlődését és az épp beindult repcehordást. Bízunk benne, hogy a családok felfejlődnek akáchordásra, és lehetőség szerint ezt nem bíztuk a véletlenre. Aki tehette az első átnézés során, szűkítette és takarta a fészket, annyi lépet hagyva benn a családnál, amennyit a méhek lefednek.

Pénteken kezdik a légi biológiai szúnyoggyérítést Szolnokon

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata ebben az évben 60 millió forintot biztosít a szúnyoggyérítés és az ehhez kapcsolódó szakértői tevékenység elvégzésére. Az első légi biológiai kezelés április 20-án várható.

Ne adjuk fel a nyúltartást egyhamar!

Napjainkban, mivel sokhelyütt újjáéledt a nyúltartási kedv, többen használják ki a húsvéti ajándékozás lehetőségét arra, hogy gyermekeiknek olyan nyulakat vegyenek, melyek később állományuk alapítói lehetnek. Azonban ezek az állatok gyakorta tápon éltek a tenyésztőnél.

Gyenge lesz az idei repce- és akácméz szezon

Az átlagostól eltérő tél (januári meleg - márciusi hideg) megviselte a méhcsaládokat, sok éhen pusztult, illetve leállt a tavaszi fejlődésben. Sok méhész lemaradhat a repce, sőt, az akácvirágzásról is a méhcsaládok fejlődési sajátosságai miatt.

Benzint a tyúkoknak?

Az idei tél igencsak kemény mínuszokkal búcsúzott tőlünk, ennek ellenére nem kevesebb az orsóférges tyúk, mint az elmúlt esztendőben. Úgy a baromfiudvarban kapirgáló, mint a féltve őrzött különféle díszbaromfijainkat megbetegítheti. Érdemes odafigyelni, hiszen komoly kárt okozhatnak ezek az állataink belében élő paraziták.

Érdemes vakcinázni a sertések 1-es típusú parvovírusa ellen

A sertések 1-es típusú parvovírusa (porcine parvovírus 1 – PPV1) jelentős veszteségeket elsősorban az intenzíven tartott, korán tenyésztésbe fogott, nagyüzemi sertéstenyészetekben okoz. Főként az első vemhességük idején fertőződött kocasüldők szaporodásbiológiai rendellenességekben megnyilvánuló (pl. halvaszületés, mumifikáció) és a kocák visszaivarzását okozó betegsége.

Nem toronyház, disznóól!

Kilencemeletes épületekben tenyészti sertéseit egy kínai vállalkozó. A kínai „Pigtower” nem gigantománia, a vállalkozó szerint a többszintes ól hatékonyabb és egészségesebb, mint földszintes társai.

A tehenészeti veszteségek mérséklésének lehetőségei (I.)

A nagyobb tejtermelésre irányuló sikeres genetikai szelekció által a '60-as évekhez képest az Egyesült Államokban közel megduplázódott a holstein-fríz állományok tejtermelése, és ma már eléri az évi 11 ezer kilogrammot. Hasonló javulás következett be hazánkban is. Eközben a tehenek szaporodásbiológiai teljesítménye csökkent: nőtt az üresen álló napok és az egy vemhesülésre jutó termékenyítések száma is.