Back to top

Fókuszban a méhegészségügy

Az egyetemi képzésben 2018-ban bevezetjük a méhegészségügyi szakállatorvos-képzést - közölte Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora az I. Méhészeti és méhegészségügyi konferencián. Nagy István, a FM parlamenti államtitkára kérte az állatorvosok segítségét a méhészeti ágazat további fejlesztéséhez. A méhegészségügyi felelősi hálózat uniós szintre terjesztését javasolják a V4-ek.

A tanácskozáson állatorvosok, méhészek és méhegészségügyi felelősök egyaránt megjelentek. Sótonyi Péter a nagy múltú, az idén 231. tanévét kezdő intézmény rektora elmondta: az egyetemen 1959 óta oktatják a méhegészségügyet. Két olyan kezdeményezést is említett, amelyekkel a jövőben erősítik a méhegészségügyi oktatást és kutatást.

Egy éves időtartamban lehetővé teszik már végzett hallgatóiknak a méhegészségügyi szakállatorvos-képzést, valamint 2017-től egyik tanszékükön létrehozták a Méhészeti és méhegészségügyi osztályt.

Nagy István, az FM parlamenti államtitkára előadásában kijelentette: végre méltó helyszínen beszélhetnek méhegészségügyről, ami a szándékok szerint méltó helyére is kerül. Noha a méhészeti ágazat a mezőgazdasági termelés értékének mindössze egy százalékát adja, de vajon mit ér a drága aranyóra, ha egy piciny alkatrésze hibás. A párhuzamot folytatva: ha elmarad a növények megporzása, rövid időn belül megszűnik az élet a Földön.

A méhész szakma jelenleg hiányzik az országos képzési jegyzékből, ezért is bizakodnak, hogy a jövőben az OKJ-s tanfolyamok mellett megindulhat az ország tanintézményeiben a szervezett méhészeti oktatás. Európában egyedülálló a hazánkban 1953-tól működő méhegészségügyi felelősi hálózat. Mindenképpen meg kelleni őrizni, sőt,

a V4 országok javasolják a hálózatnak az EU tagállamaiban való bevezetését, uniós pénzügyi forrásokkal is segítve.

A méhészkedésben a kiutat az értékesítési viszonyok megváltoztatása jelenti, hiszen jelenleg a magyar méznek csaknem háromnegyedét nagy tételben, alapanyagként viszik ki az országból. Fel kellene hagyni az egyoldalú méztermelési gyakorlattal, mert egyre jelentősebb lesz az apiterápia, valamint az olyan gyógyhatású és roboráló méhtermékek hasznosítása, mint a propolisz, a méhpempő, a méhméreg. Ha méhcsaládok összeomlása ilyen ütemben folytatódik Európa-, sőt világszerte, akkor a méhcsaládok keresletével is érdemes számolni – fejtegette az államtitkár.

A méhészeti tudomány szakértői a konferencián részletesen elemezték a régi és az új méhbetegségek elleni küzdelmet. Jelenleg ugyanis a hazai méhészkedés legnagyobb gondja méhegészségügyi természetű, azon belül is az idén 40. éve nálunk „vendégeskedő” varroa atka kártétele, s az ellene való védekezés okozza a legtöbb fejtörést. Sótonyi Péter az eseményen bejelentette: terveik szerint a kezdet után a magyar állatorvoslás fellegvárában a következő években is folytatódik a méhegészségügyi rendezvénysorozat. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugat-nílusi láz lovaknál

Hazánkban lovaknál a nyugat-nílusi láz vírusát először 2007-ben izolálták, majd 2008-ban 18 ló betegedett meg, melyből 5 elhullott, és a betegséget átvészelt állatokból három egyednek maradandó idegrendszeri elváltozása maradt fent. A helyzet nem javul, hiszen napjainkig a vírus nagy utat tett meg, számos országban kimutatták jelenlétét.

Afrikai sertéspestis - Ötven borsodi település fertőzött

Az országos főállatorvos az afrikai sertéspestis miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ötven települést nyilvánított ideiglenes vagy különösen fertőzött területté, és vezetett be korlátozásokat - írta az Észak-Magyarország szombaton.

A juhágazat hiányosságainak pótlása és új ismeretek szerzése a cél

"A hazai juhtartás eredményessége, termelékenysége, állategészségügyi helyzete, technológiai színvonala, és sajnos a juhtenyésztésé is elmarad az európai szinttől. Egy kutatóintézetnek nem feladata, hogy a hiányosság kialakulásának okát keresse. A mi feladatunk releváns megoldási javaslatok kidolgozása a felmerülő problémákra" - Dr. Monori István összefoglalóját olvashatják.

A Bayer nem hagyja magát

A Bayer nehezményezi a neonikotionoid tilalom Európai Bíróság általi indoklását. A cég szerint ez más engedélyezett szereket is veszélybe sorol. A tilalmat a cég tudománytalannak minősíti.

Méhlegelő-fejlesztés mezővédő erdősávokkal I.

Hazánk több mint 66%-a mezőgazdasági terület. Ez a fontos nemzetgazdasági ágazat egyben súlyos környezetvédelmi problémák forrása is: az eróziónak kitett terület eléri a 2,3 millió hektárt, és több mint 1,3 millió hektárt sújt a defláció. Az intenzív gazdálkodás jelentős terhelést jelent az élővilágra, a nagyüzemi szemlélet következményeként pedig az Alföldön több száz kilométer fasort irtottak ki.

Magyar fejlesztés: új állategészségügyi és takarmányozási rendszer

Új állategészségügyi, szaporodásbiológiai és takarmányozási rendszert fejlesztett ki a komáromi Solum Zrt. és a balatonfüredi Adexgo Kft. 555 millió forintos beruházással - tájékoztatta a komáromi társaság vezérigazgatója az MTI-t.

Bayer: a tiakloprid marad

Szeptember 19-től már nem forgalmazhatók, december 19-től pedig már nem használhatók három neonikotinoid hatóanyagot, imidaklopridot, tiametoxámot és klotianidint tartalmazó rovarölő készítmények az EU-ban, de a tiakloprid továbbra is forgalomban marad.

Már 70 fertőzött vaddisznót találtak Belgiumban

Hetvenre emelkedett az afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznók száma Belgiumban - jelentette be René Collin, Vallónia, Belgium francia nyelvű, déli régiójának agrárminisztere kedden.

Egy igazán hosszú fülű nyúl Budapesten

Nem mindennapi élményben volt része annak, aki az elmúlt hétvégén ellátogatott a budapesti Lurdy Házba, ahol immár hagyományosan megrendezték a fővárosban és az agglomerációban élő nyulászok első őszi kiállítását. Ezúttal igen sok volt a törpenyúl, de a nagytestű fajtákból is bőséggel láthattunk.

Félmilliárd forint jut a mangalicatartóknak az ASP miatti kártalanításra

Összesen félmilliárd forint jövedelempótló támogatásra pályázhatnak idén a mangalicatartók az afrikai sertéspestis miatt az agrárminiszter rendelete alapján. Változtak egyes agrártámogatási szabályok is