0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Újabb magyar áruk kaphatnak uniós védelmet

Újabb négy termék kaphat földrajzi oltalmat, az erre irányuló kérelmek a legfrissebb Földművelésügyi Értesítőben jelentek meg. Eszerint a balatoni hal, a szilvásváradi pisztráng, a homokháti őszibarack pálinka és a jászsági nyári szarvasgomba szerezhet eredetvédettséget a következő időszakban.

A kérelemmel kapcsolatban most még bárki kifogást emelhet. Ha ez két hónapon belül nem történik meg, az előterjesztést az Európai Bizottságnak továbbítja a szaktárca.

A sebes pisztráng Szilvásvárad környékének egyik jellegzetes hala, a Szalajka-völgyben 1834 óta folyik a halászat, a pisztrángok állománya genetikailag nem változott az elmúlt évszázadokban. A szurdokvölgy forrásai kimagaslóan jó és tiszta vizet biztosítanak, ami kifejezetten kedvez a pisztrángnevelésnek. A háborítatlanul megőrzött eredeti genetikai állomány miatt és a gasztronómiában kiemelkedő megbecsültség okán 2013-ban Bükki nemzeti parki termék címet érdemelt ki a szilvásváradi pisztráng.

A balatoni halat, ezen belül a fogassüllőt és a pontyot a „Balatoni hal” Konzorcium szeretné a földrajzi árujelzővel ellátott termékek sorában látni. Mivel a kormány döntése nyomán 2013 óta tilos a kereskedelmi célú halászat a Balatonban, így a tó mintegy 61 ezer hektáron elterülő vízrendszeréből származó halak kaphatják meg ezt a címet.

A halak mellett egy alkoholos ital, a homokháti őszibarack pálinka is eredetvédelemre pályázik. Az italt a homokháti kistérségből származó őszibarackfajták felhasználásával készítik, cefrézését, kisüsti rendszeren történő lepárlását, pihentetését, érlelését és palackozását is ebben a térségben végzik. A pálinka különlegessége, hogy a virágosság mellett a vanília és a szegfűszeg dominál az illatkarakterei között.

A Jászság egyik különlegessége, a szarvasgomba is bekerülhet a földrajzi árujelzővel rendelkező termékek körébe. A kérelem alapján az elnevezést csak a friss szarvasgombára terjesztenék ki. A termék különlegessége a helyi adottságoknak köszönhető: a Jászságban megtalálható kocsányos tölgyesek, az erdősítés előtti sztyeppére jellemző jó minőségű talaj és a mélyben meghúzódó kiváló termálvíz is hozzájárul a magas minőségű gombatermesztéshez.

Forrás: Magyar Idők