Back to top

Minden eddiginél nagyobb és szebb lesz a jubileumi FeHoVa

A magyarországi horgászok és vadászok számára a február különös jelentőséggel bír: ugyanis hagyományosan ekkor rendezik meg a FeHoVa-t (Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás), ami az idén minden eddiginél sokrétűbb szórakozást kínál majd, mivel a rendezvény fennállásának 25. esztendejét ünnepli.

A kiállítás idén február 15-e és 18-a között várja az érdeklődőket, az előkészületek azonban már javában zajlanak. Ahogy azt a szervezők a programot megelőző sajtótájékoztatón elmondták: a jubileumi FeHoVa-n az idén rekordszámú kiállító lesz jelen – több mint háromszázan érkeznek, belföldről és külföldről egyaránt. Szinte borítékolható, hogy a növekedés a látogatók számában is tetten érhető lesz, hiszen a kiállítás, bár minden évben változott, mégis hű maradt szellemiségéhez és hagyományaihoz.

Ganczer Gábor, a rendezvény helyszínéül szolgáló HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója szerint ez a jól bevált recept a kulcsa a FeHoVa évek óta töretlen sikerének, ugyanakkor nem tagadja, hogy e fontos évfordulóhoz érve a „nagyobb és szebb” elvet követték.

„Megújult színpadképpel és technikával készülünk, rekordszámú kiállítónk lesz, nem mellesleg pedig a programkínálatot is bővítettük” – mondta Ganczer Gábor, példaként említve az Íjász bajnokságot és bemutatót, a Nemzetközi Kutyakiállítást, illetve a STIHL által szervezett sportfavágó versenyt, ami során magyar és román csapatok mérkőznek majd meg egymással.

Immáron második éve, hogy külföldi díszvendégek érkeznek a FeHoVa-ra. Az idén Romániából érkező vadászok és társaságok mutatják majd be vadász- és kirándulóhelyeiket, valamint díjnyertes trófeáikat. Utóbbiból márpedig lesz bőven, éppen ezért a szervezők trófeabírálati bemutatóval is készülnek, nemzetközi bírálók közreműködésével.

Windisch-Grätz herceg trófeagyűjteménye is megtekinthető lesz idén, s a vadász témát tekintve az egyik legnagyobb festőnk, Csergezán Pál munkáiból is állítunk majd ki jó néhányat – mondta Marghescu Tamás, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács vezérigazgatója, aki egyúttal emlékeztetett arra, hogy a vadász téma fontos apropóval bír, hiszen eközben is gőzerővel zajlanak a 2021-es Vadászati Világkiállítás előkészületei, aminek Magyarország ad majd otthont.

A nemzetközi térképen azonban nem csak a vadászat esetében vagyunk fent: az elmúlt hat évben 70-nél is több érmet gyűjtöttünk be különféle horgász világeseményeken.

Dr. Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnökhelyettese éppen ezért fontosnak tarja, hogy a kiállítás során világ és Európa-bajnok horgászainkkal is lehet majd találkozni s beszélgetni trófeáik társaságában. „Az idei FeHoVa-n rendezzük meg az V. Nemzeti Horgászsport Gálát is, amely során négy kategóriában osztjuk ki az év sportolója díjakat.”

A FeHoVa alatt nemcsak az elméleten lesz majd a hangsúly, mivel egy óriási akváriumot, egy pergetőmedencét és a pontyhorgászok számára érdekes etetőhajós medencét is kiállítanak – gyakorlati bemutatóknak és az egyes halfajok megfigyeléséhez is teret adva. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megúsztuk az évet: a halászati ágazat tavalyi eredménye

Magyarország hosszú évtizede jelentős szerepet tölt be Európa édesvízi haltermelésében. Ennek legfőbb oka, hogy országunk kedvező vízrajzi adottságokkal és nagy termelési hagyományokkal rendelkezik. Kiemelkedő halas múltunk ellenére mára az ágazat nehezen alkalmazkodik a nemzetközi kihívásokhoz, kevésbé igazodik a fogyasztói szokások, az értékesítési csatornák változásához.

Megtartották a VII. Festetics Trófeaszemlét Keszthelyen

Szombaton a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumának udvarán hetedik alkalommal rendezték meg a Festetics Trófeaszemlét.

Hat mázsa ponty került két zalai tóba

Az őszi szezon megerősítéseként újabb telepítéseket végzett a kezelésében lévő zalai állóvizeken a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége. Ezúttal hat mázsa halat tettek a kerkaszentkirályi és a Kerkafalva melletti tavakba.

Rangos kutyakiállítás a szomszédban

Közel ezer ebet mutattak be azon a nemzetközi kutyakiállításon, amelynek az elmúlt hét végén adott otthont a muravidéki kisváros, Lendava. A CACIB Lendava 2018 nevű versenyre számos magyarországi ebtartó is érkezett.

Most kell jelentkezni a moszkvai Prodexpo közösség standjára

Oroszországban keres üzleti partnert? Akkor irány a moszkvai Prodexpo február 11–15. között. Az AMC segít a szervezésben, október elsejéig lehet jelentkezni a közösségi stand kiállítóhelyeire.

Szakszerű gazdálkodással kell megőrizni hazánk vadállományát

A mai nap arról a hagyományról szól, amely egyidős a magyarsággal. A vadászat ugyanis kezdetektől fogva különös jelentőséggel bírt nemzetünk történetében - hangsúlyozta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc felügyeletért felelős államtitkára a Szent Hubertus Vadász és Horgász napon tartott köszöntőjében.

A megelőzéssel lehet a legtöbbet tenni a halbetegségek ellen

A halbetegségek kórokozóinak 10-20 százalékát már ismerik az állatorvosok, a többit még nem. A halak a lehalászás, a szállítás és a lerakodás során könnyen megfertőződhetnek, de a gondatlan tógazdák saját maguk is elősegíthetik a betegségek kialakulását.

Lezárta a Nébih az illegálisan áttelepített óriásponty ügyét

Jogerősen lezárta az eljárást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az illegálisan áttelepített óriásponty ügyében. A hatóság a jellegzetes pikkelyrajzolat-rendellenességgel rendelkező egyedet zár alá helyezte.

A Desedában is pusztulnak a busák

A Deseda tó több pontján is algásodik a víz. Kozári Miklós, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke szerint a képződményt több minden okozhatja. – Belemosódik a permettel kevert víz és sár a tóba – mondta Kozári Miklós.

A magyar mezőgazdaság a jövő kihívásaival is képes megbírkózni

A mezőgazdaság előtt álló feladatokra kell fel készíteni a jövő generációját, ebben az agrárszakképzés és agrár-felsőoktatás szerepe megkerülhetetlen – fogalmazott Farkas Sándor, a VIII. Jász-Expo keretében megrendezett gazdasági fórumon Jászberényben.