Back to top

Minden eddiginél nagyobb és szebb lesz a jubileumi FeHoVa

A magyarországi horgászok és vadászok számára a február különös jelentőséggel bír: ugyanis hagyományosan ekkor rendezik meg a FeHoVa-t (Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás), ami az idén minden eddiginél sokrétűbb szórakozást kínál majd, mivel a rendezvény fennállásának 25. esztendejét ünnepli.

A kiállítás idén február 15-e és 18-a között várja az érdeklődőket, az előkészületek azonban már javában zajlanak. Ahogy azt a szervezők a programot megelőző sajtótájékoztatón elmondták: a jubileumi FeHoVa-n az idén rekordszámú kiállító lesz jelen – több mint háromszázan érkeznek, belföldről és külföldről egyaránt. Szinte borítékolható, hogy a növekedés a látogatók számában is tetten érhető lesz, hiszen a kiállítás, bár minden évben változott, mégis hű maradt szellemiségéhez és hagyományaihoz.

Ganczer Gábor, a rendezvény helyszínéül szolgáló HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója szerint ez a jól bevált recept a kulcsa a FeHoVa évek óta töretlen sikerének, ugyanakkor nem tagadja, hogy e fontos évfordulóhoz érve a „nagyobb és szebb” elvet követték.

„Megújult színpadképpel és technikával készülünk, rekordszámú kiállítónk lesz, nem mellesleg pedig a programkínálatot is bővítettük” – mondta Ganczer Gábor, példaként említve az Íjász bajnokságot és bemutatót, a Nemzetközi Kutyakiállítást, illetve a STIHL által szervezett sportfavágó versenyt, ami során magyar és román csapatok mérkőznek majd meg egymással.

Immáron második éve, hogy külföldi díszvendégek érkeznek a FeHoVa-ra. Az idén Romániából érkező vadászok és társaságok mutatják majd be vadász- és kirándulóhelyeiket, valamint díjnyertes trófeáikat. Utóbbiból márpedig lesz bőven, éppen ezért a szervezők trófeabírálati bemutatóval is készülnek, nemzetközi bírálók közreműködésével.

Windisch-Grätz herceg trófeagyűjteménye is megtekinthető lesz idén, s a vadász témát tekintve az egyik legnagyobb festőnk, Csergezán Pál munkáiból is állítunk majd ki jó néhányat – mondta Marghescu Tamás, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács vezérigazgatója, aki egyúttal emlékeztetett arra, hogy a vadász téma fontos apropóval bír, hiszen eközben is gőzerővel zajlanak a 2021-es Vadászati Világkiállítás előkészületei, aminek Magyarország ad majd otthont.

A nemzetközi térképen azonban nem csak a vadászat esetében vagyunk fent: az elmúlt hat évben 70-nél is több érmet gyűjtöttünk be különféle horgász világeseményeken.

Dr. Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnökhelyettese éppen ezért fontosnak tarja, hogy a kiállítás során világ és Európa-bajnok horgászainkkal is lehet majd találkozni s beszélgetni trófeáik társaságában. „Az idei FeHoVa-n rendezzük meg az V. Nemzeti Horgászsport Gálát is, amely során négy kategóriában osztjuk ki az év sportolója díjakat.”

A FeHoVa alatt nemcsak az elméleten lesz majd a hangsúly, mivel egy óriási akváriumot, egy pergetőmedencét és a pontyhorgászok számára érdekes etetőhajós medencét is kiállítanak – gyakorlati bemutatóknak és az egyes halfajok megfigyeléséhez is teret adva. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Németország bioforradalma: 10 milliárdos rekordforgalom

Február derekán 93 ország 3.218 kiállítója részvételével Nürnbergben megtartották az idei Biofach szakkiállítást, melyet 134 országból 50 ezer látogató keresett fel. 2017-ben a bio-élelmiszerek értékesítése 10 milliárd eurós forgalmat jelentett Németországban. Legjobban a tej és tejtermékek, a húsok és húskészítmények, tojás és szárított termékek kereslete nőtt.

Németországban a húsfogyasztás megfelezéséért kampányolnak

Húsfogyasztásuk felére csökkentésére biztatják Németország és a többi fejlett ipari ország polgárait a közelmúltban megjelent idei „Húsatlasz”-ban a Zöldek pártjához közeli Heinrich Böll alapítvány és a Németországi Környezet- és Természetvédelmi Szövetség (BUND) szakértői. Szerintük országuk egyelőre nem lehet példakép Európának a haszonállatok védelmében, legfeljebb a középmezőnyben található.

Sürgető volt az összefogás – Vadászati Világkiállítás és sertéspestis a láthatáron

2018-tól jelentősen szigorítják az afrikai sertéspestis hazai kitörésének megelőzését célzó, vadászokat, vadgazdálkodókat érintő szabályokat - derült ki egy szakmai konferencián a FeHoVán. Az országot magas, közepes, és alacsony kockázatú zónákra osztják, eltérő szigorúságú intézkedésekkel. A magas kockázatúnál a szabadtéri társas vadászatot főállatorvosi engedélyhez kötik.

Rekordközeli látogatószámot hozott a 25. FeHoVa

Magyarország, és az egész kelet-közép-európai régió legjelentősebb vadászati, fegyver- és horgászrendezvényén 10 ország 310 kiállítójára csaknem 55 ezren voltak kíváncsiak - közölte a 25. FeHoVának helyet biztosító Hungexpo. A szakmai programok részvevői a vadászat, a vadgazdálkodás és a horgászat aktuális kérdései mellett megvitatták a közelgő Vadászati Világkiállítással kapcsolatos teendőket.

Horgászik? Most megmondhatja a véleményét!

Online kérdőívben várja a kormány a horgászok véleményét a horgászat jövőjének kormányzati elképzeléseiről, javaslatairól - mondta a stratégai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Nürnbergben a biovilág

Első ízben lépte át a háromezret a kiállítói létszám nürnbergi Biofach kiállításon, és két új csarnokot is berendeztek a nagy érdeklődésre való tekintettel. Úgy tűnik, a biovilág megállíthatatlanul növekszik. A bioélelmiszer-felhozatalt nézve az idei legnagyobb trendnek az élelmezési célra használható fehérjeforrások, az algák és a vitaminnal dúsított ételek tűnnek, és a vegán termékek élretörése.

A mi erdőnk a FeHoVán

A hagyományokhoz híven, a 25. Fegyver, Horgászat, Vadászat nemzetközi kiállításon is egységes arculattal, közösen várja a látogatókat a 22 állami erdészeti részvénytársaság a tulajdonosi jogokat gyakorló Földművelésügyi Minisztériummal karöltve.

Díjazták az év horgászsportolóit

A magyar horgászsport kiválóságainak neveit hosszasan lehetne sorolni, hárman vehették át az V. Nemzeti Horgászsport Gálán az idén először kiosztott „Év sportolója” díjat. Három kategóriában díjazták a horgászokat. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a horgászat érdekében átírt jogszabályok mellett a támogatásoknak tulajdonította, hogy az elmúlt években 440 ezerre nőtt a horgászok száma.

Megnyílt a horgászok és vadászok „paradicsoma”, a FeHoVa

Magyarország Csehországgal és Lengyelországgal közösen lép fel az ellen, hogy az EU a terrorizmus elleni védelemre hivatkozva korlátozni akarja a vadászok fegyvertartását - mondta Semjén Zsolt a 25. Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás, a FeHoVa megnyitóján. A rendezvény az eltelt évek alatt igazi közösségi térré vált – hazai és külföldi vadászok és horgászok találkozóhelye lett.

Kiköltözik a természetbe az idei Euroflora kiállítás

Az idei, sorban a 11. kiállítás „kivonul” a természetbe, a genovai kiállítási csarnok helyett a Nervi Parkban rendezik meg összesen 17 ezer négyzetméteren. A négy fő elem (tűz, víz, levegő, föld) köré szerveződő témakörökben láthatjuk a dísznövénytermesztés és -alkalmazás legkülönfélébb elemeit Olaszországban, Genovában idén április 21. és május 6. között.