Back to top

Minden eddiginél nagyobb és szebb lesz a jubileumi FeHoVa

A magyarországi horgászok és vadászok számára a február különös jelentőséggel bír: ugyanis hagyományosan ekkor rendezik meg a FeHoVa-t (Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás), ami az idén minden eddiginél sokrétűbb szórakozást kínál majd, mivel a rendezvény fennállásának 25. esztendejét ünnepli.

A kiállítás idén február 15-e és 18-a között várja az érdeklődőket, az előkészületek azonban már javában zajlanak. Ahogy azt a szervezők a programot megelőző sajtótájékoztatón elmondták: a jubileumi FeHoVa-n az idén rekordszámú kiállító lesz jelen – több mint háromszázan érkeznek, belföldről és külföldről egyaránt. Szinte borítékolható, hogy a növekedés a látogatók számában is tetten érhető lesz, hiszen a kiállítás, bár minden évben változott, mégis hű maradt szellemiségéhez és hagyományaihoz.

Ganczer Gábor, a rendezvény helyszínéül szolgáló HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója szerint ez a jól bevált recept a kulcsa a FeHoVa évek óta töretlen sikerének, ugyanakkor nem tagadja, hogy e fontos évfordulóhoz érve a „nagyobb és szebb” elvet követték.

„Megújult színpadképpel és technikával készülünk, rekordszámú kiállítónk lesz, nem mellesleg pedig a programkínálatot is bővítettük” – mondta Ganczer Gábor, példaként említve az Íjász bajnokságot és bemutatót, a Nemzetközi Kutyakiállítást, illetve a STIHL által szervezett sportfavágó versenyt, ami során magyar és román csapatok mérkőznek majd meg egymással.

Immáron második éve, hogy külföldi díszvendégek érkeznek a FeHoVa-ra. Az idén Romániából érkező vadászok és társaságok mutatják majd be vadász- és kirándulóhelyeiket, valamint díjnyertes trófeáikat. Utóbbiból márpedig lesz bőven, éppen ezért a szervezők trófeabírálati bemutatóval is készülnek, nemzetközi bírálók közreműködésével.

Windisch-Grätz herceg trófeagyűjteménye is megtekinthető lesz idén, s a vadász témát tekintve az egyik legnagyobb festőnk, Csergezán Pál munkáiból is állítunk majd ki jó néhányat – mondta Marghescu Tamás, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács vezérigazgatója, aki egyúttal emlékeztetett arra, hogy a vadász téma fontos apropóval bír, hiszen eközben is gőzerővel zajlanak a 2021-es Vadászati Világkiállítás előkészületei, aminek Magyarország ad majd otthont.

A nemzetközi térképen azonban nem csak a vadászat esetében vagyunk fent: az elmúlt hat évben 70-nél is több érmet gyűjtöttünk be különféle horgász világeseményeken.

Dr. Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnökhelyettese éppen ezért fontosnak tarja, hogy a kiállítás során világ és Európa-bajnok horgászainkkal is lehet majd találkozni s beszélgetni trófeáik társaságában. „Az idei FeHoVa-n rendezzük meg az V. Nemzeti Horgászsport Gálát is, amely során négy kategóriában osztjuk ki az év sportolója díjakat.”

A FeHoVa alatt nemcsak az elméleten lesz majd a hangsúly, mivel egy óriási akváriumot, egy pergetőmedencét és a pontyhorgászok számára érdekes etetőhajós medencét is kiállítanak – gyakorlati bemutatóknak és az egyes halfajok megfigyeléséhez is teret adva. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy gyengéd szer a halaknak

Új készítményt fejlesztettek ki halak számára a krakkói Jagelló Egyetem kutatói. A kutatók nemrég szabadalmaztatták a halbetegségek megelőzésére és a betegségek kezelésére szolgáló innovatív készítményt. A termék már a piacon van és felhasználható mind az akváriumi halak mind a fogyasztásra szánt pikkelyesek számára.

Közeleg a hazai agrárium legfőbb seregszemléje, az AGROmashEXPO

Bő egy hónap múlva kezdetét veszi a magyarországi agráripar csúcsrendezvénye, a 2019-es AGROmashEXPO. A rendezvény január 23-a és 26-a között, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban várja majd a látogatókat mintegy 40 ezer négyzetméteren, több mint 350 kiállító részvételével, akik a legújabb mezőgazdasági technológiákat és gépeket vonultatják fel.

Másfél tonnás fogással büszkélkedhet a szerencsés magyar horgász

Nyereményjáték-sorsolással zárult a Magyar Horgászkártya igénylésének opcionális időszaka: az addig regisztráltak egyebek mellett autóval és nagy értékű külföldi horgászutazásokkal gazdagodtak. A MOHOSZ adatai szerint eddig 163 500-an igényelték a januártól kötelezővé váló kártyát.

A legjobb újítások az almatermesztésben

Az idén osztottak először innovációs díjat az Interpoma 2018 kiállításon, a kétévente Bolzanóban megrendezett, kizárólag almára specializálódott rendezvényen. A nemzetközi zsűri a kiállítási standokon is megtekintette a versenyre nevezett 25 eszközt, mielőtt kiadta volna az elismeréseket.

Együttműködik az Agrárminisztérium a horgászszövetséggel

Stratégiai partnerségi megállapodást és közfeladat-ellátási szerződést kötött az Agrárminisztérium (AM) a Magyar Országos Horgász Szövetséggel (Mohosz) pénteken Budapesten.

Küszöbön az év eleji kiállítási szezon

Az év végi tempóban nem könnyű erre gondolni, ám hamarosan mégis itt a január, és megnyitnak a híres és nagy nemzetközi kertészeti kiállítások Európa-szerte. Ajánlunk néhány érdekes úti célt, kisebb és nagyobb szabású rendezvényt az év első heteire.

NAV: jövőre a horgászengedély igényléséhez is kell adóigazolvány

Jövőre a horgászengedélyek kiváltásához is szükség lesz az adóazonosító jelet igazoló okmányra - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-vel.

A legkülönfélébb halas falatok készülnek a budapesti Adventi Vásáron

Látványkonyhával, kóstoltatással és gyermekfoglalkoztatóval várja az AMC az érdeklődőket "Kapj rá" feliratú faházaiban a budapesti Adventi Vásáron. A halfogyasztást ösztönző kampány "ünnepi állomása" egy újabb nagy lépés lehet a kitűzött cél felé: közelebb kerülni az unió többi országához a halfogyasztási átlagokat illetően.

Kiállítás Rákosmentén immár negyvenkilencedszer

A Rákosmenti Kisállattenyésztők Egyesülete idén is megrendezte hagyományos bemutatóját a Jókai Mór Referomátus Általános Iskola tornatermében Rákoscsabán. Közel félezer kisállatot láthattunk: legtöbbjük galamb volt: a frank dobostól kezdve kingeken át a magyar díszpostáig sok szép fajta gyönyörű egyedei tették felejthetetlenné az eseményt.

Elragadja a dámborjakat is a toportyán

Míg tíz éve még alig-alig hallhattuk, addig ma egyre gyakrabban töri meg az éjszaka csendjét a toportyán semmivel sem összetéveszthető hangja. Egyes szakemberek szerint Somogyban szinte már kontrollálhatatlanul elszaporodott az aranysakál.