Back to top

Minden eddiginél nagyobb és szebb lesz a jubileumi FeHoVa

A magyarországi horgászok és vadászok számára a február különös jelentőséggel bír: ugyanis hagyományosan ekkor rendezik meg a FeHoVa-t (Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás), ami az idén minden eddiginél sokrétűbb szórakozást kínál majd, mivel a rendezvény fennállásának 25. esztendejét ünnepli.

A kiállítás idén február 15-e és 18-a között várja az érdeklődőket, az előkészületek azonban már javában zajlanak. Ahogy azt a szervezők a programot megelőző sajtótájékoztatón elmondták: a jubileumi FeHoVa-n az idén rekordszámú kiállító lesz jelen – több mint háromszázan érkeznek, belföldről és külföldről egyaránt. Szinte borítékolható, hogy a növekedés a látogatók számában is tetten érhető lesz, hiszen a kiállítás, bár minden évben változott, mégis hű maradt szellemiségéhez és hagyományaihoz.

Ganczer Gábor, a rendezvény helyszínéül szolgáló HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója szerint ez a jól bevált recept a kulcsa a FeHoVa évek óta töretlen sikerének, ugyanakkor nem tagadja, hogy e fontos évfordulóhoz érve a „nagyobb és szebb” elvet követték.

„Megújult színpadképpel és technikával készülünk, rekordszámú kiállítónk lesz, nem mellesleg pedig a programkínálatot is bővítettük” – mondta Ganczer Gábor, példaként említve az Íjász bajnokságot és bemutatót, a Nemzetközi Kutyakiállítást, illetve a STIHL által szervezett sportfavágó versenyt, ami során magyar és román csapatok mérkőznek majd meg egymással.

Immáron második éve, hogy külföldi díszvendégek érkeznek a FeHoVa-ra. Az idén Romániából érkező vadászok és társaságok mutatják majd be vadász- és kirándulóhelyeiket, valamint díjnyertes trófeáikat. Utóbbiból márpedig lesz bőven, éppen ezért a szervezők trófeabírálati bemutatóval is készülnek, nemzetközi bírálók közreműködésével.

Windisch-Grätz herceg trófeagyűjteménye is megtekinthető lesz idén, s a vadász témát tekintve az egyik legnagyobb festőnk, Csergezán Pál munkáiból is állítunk majd ki jó néhányat – mondta Marghescu Tamás, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács vezérigazgatója, aki egyúttal emlékeztetett arra, hogy a vadász téma fontos apropóval bír, hiszen eközben is gőzerővel zajlanak a 2021-es Vadászati Világkiállítás előkészületei, aminek Magyarország ad majd otthont.

A nemzetközi térképen azonban nem csak a vadászat esetében vagyunk fent: az elmúlt hat évben 70-nél is több érmet gyűjtöttünk be különféle horgász világeseményeken.

Dr. Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnökhelyettese éppen ezért fontosnak tarja, hogy a kiállítás során világ és Európa-bajnok horgászainkkal is lehet majd találkozni s beszélgetni trófeáik társaságában. „Az idei FeHoVa-n rendezzük meg az V. Nemzeti Horgászsport Gálát is, amely során négy kategóriában osztjuk ki az év sportolója díjakat.”

A FeHoVa alatt nemcsak az elméleten lesz majd a hangsúly, mivel egy óriási akváriumot, egy pergetőmedencét és a pontyhorgászok számára érdekes etetőhajós medencét is kiállítanak – gyakorlati bemutatóknak és az egyes halfajok megfigyeléséhez is teret adva. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Évszázadok a Vértes déli oldalán

Néha ránézek a múzeum falán lógó korabeli képre, amelynek hátoldalán a következő olvasható: uradalmi erdészek éves vadászata, Csákvár, 1881. A képen csoportba összeállt erdész urak néznek a kamera felé, előttük fácán-, nyúl- és fogolyteríték. Vajon nekik milyen gondjaik lehettek nap mint nap? Bizonyára mások, mint a mai erdésznemzedéknek. Talán rosszabb életük volt, talán jobb, ki tudja?

Korábban indult idén a sulyommező ritkítása a Tisza-tavon 

Korábban indult idén a Tisza-tavon a sulyommező ritkítása a szélsőségesen meleg tavaszi időjárás miatt; a cél azonban változatlan: a tó megtisztítása 800 hektárnyi sulymos területtől - közölte a horgászati célú halgazdálkodási hasznosító Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-vel.

Egy hétig ismét a botanikáé a főszerep Egerben

A Botanika Hete rendezvénysorozat öt helyszínen várja idén az érdeklődőket. A rendezvények között növénykiállítások, bemutatók és vásár is szerepel, illetve számos előadáson és szakmai tanácsadáson is részt lehet venni.

Az EU-ban eddig nem látott juhok Hódmezővásárhelyen

Virágzó juhtenyésztésünk egyik ékes bizonyítéka, hogy a XXV. jubileumi Állattenyésztési Napokon oly fajtát is láthattunk Hódmezővásárhelyen a juh fajtabemutatón, melyet most először importáltak az Európai Unió területére. Természetesen a különleges állatok mellett felvonultatták a tenyésztők a hús-, a tejelő- és egyes őshonos fajták legszebb példányait is.

Hosszú távú befektetés az egynyaras pontytelepítés

A tavaly elkezdett egynyaras pontytelepítés után kedvező visszajelzések érkeztek. Bizonyítást nyert, hogy jó a kijelölt út, így idén folytatódik a megkezdett munka.

Közel 15 tonna döglött busát gyűjtöttek be a Desedán

Három hét alatt 15 tonna elpusztult busát emeltek ki a Desedából: az eset okát egyelőre vizsgálják, szakemberek szerint a folyamat hamarosan véget ér. Nem egyedülálló a jelenség: a somogyihoz hasonló halpusztulás az ország több tavában is történt.

Kevesebb a mezőre járó galamb

Még egy-két emberöltővel ezelőtt is a házigalambok jellemzően a mezőre jártak ki, s a határban gyűjtöttek annyi magot, mellyel bőségesen fenn tudták magukat tartani, sőt utódaikat is. Napjaink magyar vidékét járva azonban alig-alig láthatunk a táblákban vagy akár az út szélén gyűjtögető galambokat. Miért van ez így?

Rekord méretű, 98 kilós harcsát fogtak Gyöngyösön

Soha nem látott „szörny” került horogra a gyöngyösi tóban. A harcsát másfél órán át fárasztották.

Elmarad a pontytilalom a Velencei-tavon

A hatóságok eltörölték az idei a pontytilalmat a Velencei-tavon. Szabad lesz horgászni egész májusban, kivéve a kíméleti területeken, amiket figyelmeztető táblák jelölnek.

Riminiben a zöldség-gyümölcs biznisz krémje

A világ vezető kiskereskedelmi láncainak jelenléte az egyik fő érv, ami miatt azt javasolják a szervezők, hogy ne hagyjuk ki az idén sem a Riminiben rendezett Macfrut kiállítást.