Back to top

Visszatérés a gyökerekhez: az aszályban is zöldellő legelő titka

Hogyan maradnak fenn a texasi marhatartók aszály idején? 2011-ben rekord forróság és aszály sújtotta Texast, a gyepek kiszáradtak és az állatok kezdtek kifogyni az élelemből. A marhák megmentése érdekében a gazdák kénytelenek voltak átszállítani az állatokat olyan legelőre, ahol még egészséges fű nőtt.

Amíg a legtöbb farm lassan elporosodik és összeomlik, egy Jon Taggart nevű gazda továbbra is megél a marháiból. Büszkén nyilatkozta az ABC televízióban, hogy minden héten tudtak marhákat küldeni a vágóhídra az akkori aszály alatt is.

Hogy mi a titka?

„Őshonos, mélyrehatoló gyökerű fűféléket ültettünk, amelyeket egy nálunk jóval hatalmasabb erő nemesített ki. A füvek emiatt képesek túlélni a legnagyobb szárazságokat is” mondta a gazda.

Taggart 1999 óta foglalkozik legelőn nevelt, csak fűvel etetett marhákkal. Három boltja is van Texasban a Burgundy Pasture Beef márkanév alatt.

Amíg a legtöbb marhahús, amit az áruházakban találunk terményen nevelt, hogy gyorsabban gyarapodjanak, addig Taggart és egy kicsi, de növekvő számú gazdacsoport csak füvön neveli az állatait, egész életükön át.

Ezzel a fű pont olyan fontossá válik a gazdaságnak, mint maguk a jószágok.

„Nagyon változatos növénykultúrára van szükségünk: olyan különböző fűfélékre, melyek a meleg évszakban nőnek, a hideg évszakban nőnek, illetve korán és későn csírázó fajokra.”

A fűfélék diverzitása tartotta Taggart gazdaságában egészségesen a talajokat, annak ellenére, hogy Texast aszályok sújtották. Ezek a növények képesek megtartani a csapadékból származó vizet, és ezáltal egészséges maradt a farm.

Ahogy a forróság és az aszály visszatérő vendéggé válnak Texasban, úgy kezdik el egyre többen követni Taggart példáját.

Ahhoz, hogy a kiszáradt, kizsigerelt talajt regenerálják, először fel kell osztani a legelőt több kisebb részre. Ezek között mozgatják a marhákat, így elkerülik a túllegeltetést. Az évszaktól függően akár naponta többször is átterelhetik a jószágokat egyik legelőről a másikra.

Ez a módszer képes újra életre kelteni a talajt, amely korábban az aszályok miatt használhatatlan volt.

„A korábbi nézet szerint ekével kell felszántani a talajt, hogy átlevegőzzön” mesélte Jonathan Cobb, egy másik gazda, aki a hatodik generációs marhafarmer Dr. Allen Williams segítségével állt át az új technológiára. „Minden alkalommal, amikor ezt a műveletet elvégeztük, elvesztettük a kialakult talajszerkezetet, és csak poros föld maradt vissza.”

Az egészséges talaj kritikus pont a gazdaság számára, nem számít, hogy a marhák füvet legelnek vagy terményt esznek.

„Akár gabonán, akár füvön nevelkedik a jószág, az a célom, hogy minden gazda és farmer, aki állatokat nevel, magáévá tegye az alkalmazkodó, legelőváltásos legeltetési praktikákat. Ezzel élővé és egészségessé tudják változtatni a talajaikat, és egész tengernyi változást indítanak el abban, ahogy a talajok működnek” nyilatkozta Williams.

Forrás: 
abcnews.go.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új hobbiállat vagy múló hóbort?

Divat az édesvízi garnélák tenyésztése. Egy bécsi díszállat-kiállításon hatalmas molinó hívogatta a látogatókat az egyik pavilon felé: Osztrák Garnéla Bajnokság. Vajon új hobbiállat tenyésztési ágazat született, vagy ez csak egy múló hóbort?

Idén jóval több szarvasmarha után kértek támogatást a gazdák

Rendben lezajlott az idei egységes kérelmek benyújtási időszaka, a május 15-i határidőig mintegy 171 ezer kérelem érkezett a Magyar Államkincstárhoz (MÁK).

Ritka japán tyúkfajta Magyarországon

Akik érdeklődnek távoli országok őshonos baromfii iránt, azok számára minden bizonnyal felejthetetlen élményt nyújtott az idei Alföldi Állattenyésztési Napok baromfisátra, ugyanis itt bemutatták Japán egyik legősibb, de Európában az egyik legritkább viadorfajtáját, a tuzo tyúkot. Japánban már a múlt évezred közepén virágzott a viadorfajták tartása és tenyésztése.

Először születtek fogságban ürgék

Hazánkban egyedülálló módon, a Kaposvári Egyetemen sikerült az ürge zárttéri szaporítása. Az első egyedek – 39 nőstény és 31 hím – néhány hete jött világra.

Egy ősi fajta újra népszerű

A brakel tyúkfajta az egyik legősibbnek számít Nyugat-Európában, mely hajdanán leginkább a Németalföldön volt elterjedt, így nem meglepő, hogy ma a belgák tartják számon nemzeti fajtájukként. Minden bizonnyal ennek az ősi tyúkfajtának kialakulására a XVI. században Törökországból importált ottani parlagi fajták nagy befolyással bírtak.

Lovak a világ leghidegebb táján

A jakut ló, jakut póni avagy egyszerűen csak jakut vélhetően a leghidegtűrőbb, legigénytelenebb ló, melyet ismerünk. Jakutföldön honos, melynek címerállata is, hiszen kulcsfontosságú háziállatnak számít a mind a mai napig.

Vigyázzunk az elöregedett szálastakarmánnyal!

A kalcium és a foszfor a szervezet úgynevezett makroelemei közé tartozik. Ezeknek az elemeknek a nagy részét az állatok táplálása során ki kell egészíteni, mivel a takarmányokban nincs meg az állatok szükségletének megfelelő mennyiség, hiányuk ugyanakkor csökkent termeléssel, esetleg betegségek kialakulásával jár.

ASP: figyelmeztetik a Békés megyei állattartókat a megelőzési módokra

Békés megyéből kerül ki az ország sertésállományának körülbelül 10 százaléka, ezért kiemelten fontos, hogy a helyi gazdák tartsák be az afrikai sertéspestis (ASP) elleni védőintézkedéseket – hangzott el a gazdafórum előtt tartott pénteki, békéscsabai sajtótájékoztatón.

Megyéket ugrott át a pestis, mire a Mátrába jutott?

Egyelőre nem tudni, hogyan került a pestis a Mátrába. Eddig mintegy háromszáz mintát vizsgáltak meg Hevesben az afrikai sertéspestis (ASP) miatt. Az eddig elhullott vaddisznók nagy részét egymáshoz közel, egyet lakott terület mellett találták meg.

Az első negyedévben rekord mennyiségű juhot adtak el

Márciusban – 2017-he viszonyítva – a vágójuh és a vágómarha felvásárlási ára emelkedett a leginkább, kilónként 160 , illetve 67 forinttal adtak többet értük. A vágóbaromfi ára 8 forinttal nőtt, a vágósertésé viszont 12 forinttal csökkent. A tehéntejért 3, az étkezési tojásért pedig 1 forinttal fizettek magasabb árat, mint 2018 III. havában.