Back to top

Visszatérés a gyökerekhez: az aszályban is zöldellő legelő titka

Hogyan maradnak fenn a texasi marhatartók aszály idején? 2011-ben rekord forróság és aszály sújtotta Texast, a gyepek kiszáradtak és az állatok kezdtek kifogyni az élelemből. A marhák megmentése érdekében a gazdák kénytelenek voltak átszállítani az állatokat olyan legelőre, ahol még egészséges fű nőtt.

Amíg a legtöbb farm lassan elporosodik és összeomlik, egy Jon Taggart nevű gazda továbbra is megél a marháiból. Büszkén nyilatkozta az ABC televízióban, hogy minden héten tudtak marhákat küldeni a vágóhídra az akkori aszály alatt is.

Hogy mi a titka?

„Őshonos, mélyrehatoló gyökerű fűféléket ültettünk, amelyeket egy nálunk jóval hatalmasabb erő nemesített ki. A füvek emiatt képesek túlélni a legnagyobb szárazságokat is” mondta a gazda.

Taggart 1999 óta foglalkozik legelőn nevelt, csak fűvel etetett marhákkal. Három boltja is van Texasban a Burgundy Pasture Beef márkanév alatt.

Amíg a legtöbb marhahús, amit az áruházakban találunk terményen nevelt, hogy gyorsabban gyarapodjanak, addig Taggart és egy kicsi, de növekvő számú gazdacsoport csak füvön neveli az állatait, egész életükön át.

Ezzel a fű pont olyan fontossá válik a gazdaságnak, mint maguk a jószágok.

„Nagyon változatos növénykultúrára van szükségünk: olyan különböző fűfélékre, melyek a meleg évszakban nőnek, a hideg évszakban nőnek, illetve korán és későn csírázó fajokra.”

A fűfélék diverzitása tartotta Taggart gazdaságában egészségesen a talajokat, annak ellenére, hogy Texast aszályok sújtották. Ezek a növények képesek megtartani a csapadékból származó vizet, és ezáltal egészséges maradt a farm.

Ahogy a forróság és az aszály visszatérő vendéggé válnak Texasban, úgy kezdik el egyre többen követni Taggart példáját.

Ahhoz, hogy a kiszáradt, kizsigerelt talajt regenerálják, először fel kell osztani a legelőt több kisebb részre. Ezek között mozgatják a marhákat, így elkerülik a túllegeltetést. Az évszaktól függően akár naponta többször is átterelhetik a jószágokat egyik legelőről a másikra.

Ez a módszer képes újra életre kelteni a talajt, amely korábban az aszályok miatt használhatatlan volt.

„A korábbi nézet szerint ekével kell felszántani a talajt, hogy átlevegőzzön” mesélte Jonathan Cobb, egy másik gazda, aki a hatodik generációs marhafarmer Dr. Allen Williams segítségével állt át az új technológiára. „Minden alkalommal, amikor ezt a műveletet elvégeztük, elvesztettük a kialakult talajszerkezetet, és csak poros föld maradt vissza.”

Az egészséges talaj kritikus pont a gazdaság számára, nem számít, hogy a marhák füvet legelnek vagy terményt esznek.

„Akár gabonán, akár füvön nevelkedik a jószág, az a célom, hogy minden gazda és farmer, aki állatokat nevel, magáévá tegye az alkalmazkodó, legelőváltásos legeltetési praktikákat. Ezzel élővé és egészségessé tudják változtatni a talajaikat, és egész tengernyi változást indítanak el abban, ahogy a talajok működnek” nyilatkozta Williams.

Forrás: 
abcnews.go.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók

Az utóbbi időben a híradásokban és szakmai körökben egyre gyakrabban esik szó a globális felmelegedésről és ennek hatásairól. A mezőgazdaságon belül a növénytermesztést sújtja legjobban az időjárás kiszámíthatatlan változása. Az állattenyésztés elszenvedője, de részben felelőse is a klímaváltozásnak.

Szépen araszol fölfelé a vágójuh ára

Augusztusban – 2017 azonos hónapjához képest – a vágójuh ára kilónként 38, a vágómarháé pedig 2 forinttal nőtt, ugyanakkor a vágósertésé 41 forinttal visszaesett. A vágóbaromfiért és a nyerstejért 1-1, az étkezési tojásért pedig 2 Ft-tal fizettek kevesebbet.

Az nem elég, ha ember van az állat mellett

A védett gyepet, a védelemre szoruló, majdnem kipusztult cikta juhok tartják karban a Nagydorog melletti Szenespusztán. Az állomány ma már szépen gyarapodik.

Új biológiai hulladéktechnológiát fejleszt a Profikomp Zrt.

Új, integrált biológiai hulladék feldolgozó technológiát fejleszt ki a gödöllői székhelyű Profikomp Környezettechnika Zrt. vezette konzorcium, amellyel elsősorban állattartó telepek állíthatnak elő új típusú szerves trágyát - közölték az MTI-vel.

A juhágazat hiányosságainak pótlása és új ismeretek szerzése a cél

"A hazai juhtartás eredményessége, termelékenysége, állategészségügyi helyzete, technológiai színvonala, és sajnos a juhtenyésztésé is elmarad az európai szinttől. Egy kutatóintézetnek nem feladata, hogy a hiányosság kialakulásának okát keresse. A mi feladatunk releváns megoldási javaslatok kidolgozása a felmerülő problémákra" - Dr. Monori István összefoglalóját olvashatják.

KSH: augusztusban 6,0 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak

Augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 6,0 százalékkal - november óta a legnagyobb mértékben - nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest a júliusi 1,2 százalékos emelkedés után.

A bírálat nem hibakeresés

A ló törzskönyvezésének első lépése (a származásellenőrzés után) a küllemi és mozgás bírálat. Ezzel a munkával, szinte minden tenyésztő találkozik, aki törzskönyvezett lovat tart.

Hagyományos macskafajtáké a főszerep

Immár több mint másfél évtizedes hagyománya van annak, hogy a Magyar Macskamánia egyesület a Lurdy Házban rendezi meg kiállításait. Az idei első őszi seregszemlén különösen sok szép hazai tenyésztésű, fiatal állatot láthattunk. Ezek általában azon állatok leszármazottai, melyeket jellemzően 2005 és 2013 között pénzt, időt és fáradságot nem kímélve importáltak tulajdonosaik.

Magyar fejlesztés: új állategészségügyi és takarmányozási rendszer

Új állategészségügyi, szaporodásbiológiai és takarmányozási rendszert fejlesztett ki a komáromi Solum Zrt. és a balatonfüredi Adexgo Kft. 555 millió forintos beruházással - tájékoztatta a komáromi társaság vezérigazgatója az MTI-t.

Egy igazán hosszú fülű nyúl Budapesten

Nem mindennapi élményben volt része annak, aki az elmúlt hétvégén ellátogatott a budapesti Lurdy Házba, ahol immár hagyományosan megrendezték a fővárosban és az agglomerációban élő nyulászok első őszi kiállítását. Ezúttal igen sok volt a törpenyúl, de a nagytestű fajtákból is bőséggel láthattunk.