Back to top

Visszatérés a gyökerekhez: az aszályban is zöldellő legelő titka

Hogyan maradnak fenn a texasi marhatartók aszály idején? 2011-ben rekord forróság és aszály sújtotta Texast, a gyepek kiszáradtak és az állatok kezdtek kifogyni az élelemből. A marhák megmentése érdekében a gazdák kénytelenek voltak átszállítani az állatokat olyan legelőre, ahol még egészséges fű nőtt.

Amíg a legtöbb farm lassan elporosodik és összeomlik, egy Jon Taggart nevű gazda továbbra is megél a marháiból. Büszkén nyilatkozta az ABC televízióban, hogy minden héten tudtak marhákat küldeni a vágóhídra az akkori aszály alatt is.

Hogy mi a titka?

„Őshonos, mélyrehatoló gyökerű fűféléket ültettünk, amelyeket egy nálunk jóval hatalmasabb erő nemesített ki. A füvek emiatt képesek túlélni a legnagyobb szárazságokat is” mondta a gazda.

Taggart 1999 óta foglalkozik legelőn nevelt, csak fűvel etetett marhákkal. Három boltja is van Texasban a Burgundy Pasture Beef márkanév alatt.

Amíg a legtöbb marhahús, amit az áruházakban találunk terményen nevelt, hogy gyorsabban gyarapodjanak, addig Taggart és egy kicsi, de növekvő számú gazdacsoport csak füvön neveli az állatait, egész életükön át.

Ezzel a fű pont olyan fontossá válik a gazdaságnak, mint maguk a jószágok.

„Nagyon változatos növénykultúrára van szükségünk: olyan különböző fűfélékre, melyek a meleg évszakban nőnek, a hideg évszakban nőnek, illetve korán és későn csírázó fajokra.”

A fűfélék diverzitása tartotta Taggart gazdaságában egészségesen a talajokat, annak ellenére, hogy Texast aszályok sújtották. Ezek a növények képesek megtartani a csapadékból származó vizet, és ezáltal egészséges maradt a farm.

Ahogy a forróság és az aszály visszatérő vendéggé válnak Texasban, úgy kezdik el egyre többen követni Taggart példáját.

Ahhoz, hogy a kiszáradt, kizsigerelt talajt regenerálják, először fel kell osztani a legelőt több kisebb részre. Ezek között mozgatják a marhákat, így elkerülik a túllegeltetést. Az évszaktól függően akár naponta többször is átterelhetik a jószágokat egyik legelőről a másikra.

Ez a módszer képes újra életre kelteni a talajt, amely korábban az aszályok miatt használhatatlan volt.

„A korábbi nézet szerint ekével kell felszántani a talajt, hogy átlevegőzzön” mesélte Jonathan Cobb, egy másik gazda, aki a hatodik generációs marhafarmer Dr. Allen Williams segítségével állt át az új technológiára. „Minden alkalommal, amikor ezt a műveletet elvégeztük, elvesztettük a kialakult talajszerkezetet, és csak poros föld maradt vissza.”

Az egészséges talaj kritikus pont a gazdaság számára, nem számít, hogy a marhák füvet legelnek vagy terményt esznek.

„Akár gabonán, akár füvön nevelkedik a jószág, az a célom, hogy minden gazda és farmer, aki állatokat nevel, magáévá tegye az alkalmazkodó, legelőváltásos legeltetési praktikákat. Ezzel élővé és egészségessé tudják változtatni a talajaikat, és egész tengernyi változást indítanak el abban, ahogy a talajok működnek” nyilatkozta Williams.

Forrás: 
abcnews.go.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A húsgalamb: cél a legnagyobb vitalitású utód

A háztáji haszongalamb-tenyésztés elsősorban a fajtatiszta tenyésztésen alapul, mivel a hibridektől várható heterózishatás (hibridhatás) a galambfajban kisebb, mint más baromfifajokban. Ettől függetlenül, mint a fajtákat ismertető részben is kitértünk rá, a húsgalambtenyésztésben is vannak jól kiválasztott és szelektált fajták és vonalak keresztezésével előállított árutermelő hibridek.

Egyelőre még rejtély, hogy miért mélyül a Dráva

Egy jelenleg zajló projektben vizsgálják a vízügyi szakemberek a Dráva medermélyülését. Ennek az eddig megállapított mértéke a hosszú távú adatok elemzése alapján átlagosan három centit jelent évente a folyó magyarországi szakaszán.

Vakcina-gyártó üzem épül Monoron 8 milliárd forintból

A Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. új állatvakcina-gyártó üzemet, valamint kutatási és fejlesztési központot épít a Pest megyei Monoron több, mint 8 milliárd forintból.

"Befogott" napsugarakkal a kártevők ellen

A gazdálkodóknak gyakran kell kémiai talajfertőtlenítőket használniuk. Ezek a szerek széles körű biocidek, ami azt jelenti, hogy a kártevők mellett a hasznos mikroorganizmusokat is pusztítják. Sok háztáji kertész ismeri a talajszolarizáció hatékonyságát. A nedves talajra terített átlátszó műanyag-fóliával befogható a napsugárzás, mely még a talajban élő kártevőket is elpusztítására.

Középpontban a nyúltenyésztés: Mitől függ a nyulak születési súlya? (2.)

A szopós-, a növendék-, sőt még a kifejlett nyulak termelésének alakulásában is kisebb vagy nagyobb szerepe van az anyai hatásnak, mivel a magzatok tápláltsága egy hónapon, a szopósnyulaké 3 héten keresztül kizárólag az anyjuktól függ.

Egyre több az elhízott ló

A lovak fele túlsúlyosnak számít, mert a lótulajdonosok elfelejtették az egészséges lótartás alapelveit – figyelmeztetnek angol állatorvosok.

Újabb ASP-s vaddisznó Borsodban

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hangony község külterületén talált vaddisznó tetemben mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az új esetet a magas kockázatú területen belül azonosították. Az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását.

Drágábbak a gabonák, olcsóbbak a gyümölcsök

Tavaly novemberben a mezőgazdasági termelői árak 4,4 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakkal összevetve. A növényi termékek ára 9,1 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékek ára 3,1 százalékkal csökkent - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Új házikedvenc Közép-Ázsiából

Él Közép-Ázsiában egy dekoratív rágcsáló, az óriás versenyegér, amelynek tartására eleddig kevesen vállalkoztak. Ő a versenyegerek óriása, a fej és a test hossza 15-18,5 cm, farokhossza 13-16 cm, testsúlya pedig 169-275 gramm. Így érthető, hogy rokonfajaihoz képest jóval nagyobb helyet igényel.

Népszerűek a magyar galambfajták

2019. január második hétvégéjén rendezte meg a B. 15. Testvériség Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület éves kiállítását Rákospalotán, a Csokonai Művelődési Házban. A hajdan csak a kerület galambtenyésztőinek meghirdetett seregszemle mára kiteljesedett Budapest más, elsősorban északi kerületeiben lakó galambászaival.