0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Hogyan telepítsünk mohát?

A moha a japán kertek egyik emblematikus növénye, ha jól érzi magát, hatalmas területeket boríthat be, vastag zöld szőnyeget alkotva köveken, kerti lámpásokon és nagy fákon. Ezt a puha szőnyeget mi is megtelepíthetjük a kertjeinkben.

Sziget lévén, Japán éghajlata különösen kedvező a kiegyenlített klímát, egyenletes magas páratartalmat kedvelő mohafajoknak. Ezek az apró növények közvetlenül a levegőből is képesek vízhez és tápanyagokhoz jutni, ha 80 százalék fölötti a páratartalom. E tulajdonságuk révén tisztítják is a levegőt, viszont nem kedvező számukra a talaj magas tápanyagtartalma, érzékenyek a légszennyezésre és a savas esőre, a vezetékes víztől pedig elpusztulnak, annak magas kalcium- és magnéziumtartalma miatt. Az esőnél fontosabb számukra a pára, de az átmeneti kiszáradást is elviselik. A világ leghíresebb mohakertjében, Kyotó külvárosában 120 mohafaj található.

Tetőkertekben is szívesen alkalmazzák a mohákat, mert igen könnyűek, a szerkezet megerősítése nélkül lehet telepíteni azokat.

Hazánkban a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar dísznövénytermesztési tanszékén foglalkoznak a mohák szaporításának, áttelepítésének módszereivel. Legegyszerűbbnek a mohapárnák fölszedése és a kívánt helyre telepítése látszik, de ez kevéssé hatékony, mert nem lehet nagy felületeket borítani vele. Japánban a 20 x 20 centiméteres mohakockákat sakktáblaszerűen rakják le: egy-két év alatt a párnák összenőnek. A szőrmohák lassabban, a seprőmohák, ciprusmohák gyorsabban fejlődnek. Hazánkban fejlődésük lassabb, mert melegebb és szárazabb az éghajlat. 

A telepek földarabolásával és növényházi nevelésével viszonylag gyorsan lehet szaporítani a mohákat, viszont ezzel a módszerrel csak a telepítési anyagot hozzuk létre.

Érdekes, és a hazai kísérletekben is bevált módszer a szárított mohából készített „turmix” használata, amivel közvetlenül a kívánt felületre juttatjuk a növényeket. A keverékben a mohadarabkákat túróval, tejjel vagy sörrel és vízzel vegyítik, és ezt a pépet „telepítik” ki. Minden esetben gondoskodni kell arról, hogy kellően nedvesen tartsuk a telepeket, erre a célra lehetőleg esővizet vagy lágy kútvizet, esetleg desztillált vizet kell használni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu