Back to top

Farönkből főznek alkoholt a japánok

A fafeldolgozás egészen új ága bontakozik ki Japánban. Tudósok azzal kísérleteznek, miként lehetne biztonságosan, finom alkoholos italokat készíteni fadarabokból. Bár még az egészségügyi szervezetek nem hagyták jóvá, az első főzetek ígéretesek.

A Japán Erdészeti Kutató Intézetben 2009 óta foglalkoznak olyan eljárás kifejlesztésével, mely során környezetbarát módon állítanak elő üzemanyagot és alkoholt sima, hétköznapi faanyagból. Az eljárás legérdekesebb része, hogy semmilyen kémiai szert vagy hőt nem igényel.

A tudóscsoport ugyanis rájött arra, hogy a teljes folyamat megoldható természetes adalékanyagok hozzáadásával, a végeredmény pedig iható alkohol.

Yuichiro Otsuka, az intézet kutatója ismertette az eljárást: porított fát kevernek össze vízzel, élesztőt és enzimeket adnak hozzá, ezt követően 10 napig erjedni hagyják a „keveréket”. A kész alkohol olyan, mintha az alapanyagként szolgáló fából készült hordókban érlelték volna.

Jelenleg japáncseresznye fával, cédrussal és nyírfával kísérleteznek.

Otsuka hozzátette: azért ezen fajokra esett a választás, mert ezek biztonságosan fogyaszthatók. A cédrusból készült hordókat évszázadok óta használják szaké tárolására, a nyírfából pedig evőpálcikákat és fogpiszkálókat gyártanak. Míg a japáncseresznyéből készült fa chipsekkel húsokat füstölnek.

Négy kilogramm cédrusfából 3,8 liter 15 százalékos alkoholos ital készíthető.

Bár az italokat a hivatalos szervek még nem hagyták jóvá, így még eltart egy ideig, míg kereskedelmi forgalomba kerülhet, Otsaka reméli, hogy a „fatörzs italok” néhány éven belül megjelenhetnek a boltok polcain.

Forrás: 
esmmagazine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi üzletek forgalma tavaly decemberben a nyers adat szerint 3,7 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4 százalékkal nőtt a forgalom.

Többet költünk élelmiszerre, mint bármi másra

A magyarok közel fele (46 százalék) úgy véli, jobban áll anyagilag, mint öt évvel korábban. A pénztöbbletből leginkább a kiskereskedelem profitált: 100-ból 42 magyar fogyasztó, saját bevallása szerint, többet költ élelmiszerre, mint öt évvel ezelőtt.

A németek megfeleznék a kidobott élelmiszer mennyiségét

Az élelmiszerhulladék 50 százalékos csökkentését célzó stratégiát fogadott el szerdai ülésén a német kormány, az évente 11 millió tonnás mennyiséget 2030-ig kellene megfelezni.

Termelői piac nyílt Pusztaszeren

A helyben és a környékbeli tanyákon élők régóta felmerülő igényeit kiszolgáló új közösségi térrel gazdagodott Pusztaszer, ahol a kor követelményeinek megfelelő elárusítóhelyen találhat egymásra termelő és fogyasztó – mondta Farkas Sándor országgyűlési képviselő, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a 31 és fél millió forintból kialakított pusztaszeri piactér átadásán.

Ha kistermelőktől vásárolna, ezt az oldalt önnek találták ki

Nem szükséges többé zord téli időben a termelői kispiacon dideregni. Egy vállalkozó kedvű szegedi könyvelő egyszerű megoldása segítségével jóval könnyebben találkozhatnak a kistermelők és vevőik. A Microker új térképes kereső alkalmazása segít a termelőknek és a vevőknek egymásra találni.

Európába jön a zöld csoki

A Nestlé idén tavasszal Európában is bevezeti a Japánban igen népszerű KitKat Matcha zöld teás változatot.

Porosodó pálinkafőzőkkel lenne tele az ország?

Nem tartja életszerűnek a NAV-hoz befolyó adatokat a Pálinka Nemzeti Tanács, a magánfőzésről szóló 2018-as adóhatósági adatokból ugyanis az derül ki, hogy az országban nyilvántartott, magánfőzésre szolgáló lepárlókészülékeknek csak mintegy egyharmadát használták 2018-ban.

Szárnyal a prémium sörök forgalma

Hetvenhatezer hektoliterrel több sört adtak el tavaly a vezető sörgyárak a hazai piacon. A felsőkategóriás sörök értékesítése 2018-ban messze az átlag felett, összesen 24 százalékkal nőtt. Szintén átlag feletti növekedést ért el az alkoholmentes és az ízesített sörök forgalma is.

Problémás csiliolajat és őrölt gyömbért találtak

Határérték feletti benzo(a)pirént és PAH-ot mértek Kínából származó őrölt gyömbérben, illetve határérték feletti lágyítószert, úgynevezett epoxidált szójaolajat (ESBO) mutatott ki kínai, csirke ízesítésű, tofus, chili olajban. Mindkét esetről a RASFF-on keresztül szerzett tudomást a Nébih.

Elszállnak az élelmiszerárak Ausztriában

Nyugati szomszédainknál 2011 óta 6 százalékponttal gyorsabban emelkedtek az árak az euró-övezet átlagánál, s e különbséghez a regionális élelmiszerek jelentős drágulása is hozzájárult.