Back to top

Lendületet kapott tavaly a haltermelés

Megugrott tavaly az étkezési pontytermelés, 18,6 százalékkal nagyobb volt a tógazdaságok kibocsátása. Az étkezési célra szánt ragadazóhalak lehalászása viszont tovább csökkent.

Tavaly 2,4 százalékkal kisebb területen, 26 065 hektáron üzemeltettek tógazdaságokat, mint a megelőző évben – derült ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) 2017. évi lehalászási jelentéséből. Emellett mintegy 222 hektáron rekonstruáltak, 37 hektáron pedig új halastavat hoztak létre a halgazdálkodók. A halastavak többségét társas vállalkozások, kisebb hányadát állami gazdálkodó szervezetek, elenyésző részét pedig mezőgazdasági, illetve halász szövetkezetek, horgász szervezetek működtetik.

A jelentés szerint 2017-ben összesen 21 208 tonna halat termeltek, túlnyomórészt piaci értékesítésre. Az értékesítésre szánt termelés főként polikultúrás tórendszerekben, elsősorban pontyra alapozva zajlik.

Érdekesség, hogy az egyébként évek óta nagyjából stagnáló pontytermelés egy év alatt lendületet kapott, 15 784 tonnáról 17 470 tonnára emelkedett.

Ezen belül az étkezési ponty előállítás is csaknem 2 ezer tonnával, 12 ezer tonna fölé nőtt. Egyre inkább terjed a táppal takarmányozás is a pontytermelésben, ami egy évvel lerövidíti a piacra kerülés idejét.

Tovább csökkent viszont az étkezési célra szánt ragadazóhalak – süllő, harcsa, csuka - lehalászása: 2,9 százalékkal mindössze 284 tonnára.

Egyre nagyobb bevételt jelent a tógazdaságoknak ugyanakkor a horgásztatással értékesített hal. Az AKI adatai szerint 282,5 tonnát értékesítettek ilyen módon az adatszolgáltatók, ami 7,6 százalékos emelkedés 2016-hoz képest.

A halászati és akvakultúra-termékek importértéke 32,1 milliárd forintot, exportértéke 7,7 milliárd forintot ért el 2017-ben, így a külkereskedelmi forgalom passzívuma 24,4 milliárd tett ki, 2 milliárd forinttal haladta meg a 2016-os értéket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megkezdődtek az őszi lehalászások

Az ősz beköszöntével és vizeink fokozatos lehűlésévél megkezdődtek az őszi halászatok. Magyarországon 26 065 hektár halastó üzemel, melynek jelentős részét október-november hónapban halásszák le a haltermelők.

Először rendeztek feeder csapatbajnokságot Nógrádban

Pár napja rendezték meg első ízben a Nógrád megyei feeder csapatbajnokságot. A helyszín a ludányhalászi sóderbányató volt. A versenyen tizenkét megyei horgászegyesület három-három fős csapata vett részt.

Duplájára is lehetne növelni a gombatermesztést

Külföldön is nagy a kereslet a minőségi magyar gomba iránt, a jelenlegi termés duplájára is igény lenne az exportpiacon, de ehhez komoly technológiai fejlesztések szükségesek - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.

Módosulnak az ökológiai termelés, címkézés és ellenőrzés szabályai

Megjelent az Európai Bizottság 2018/1584/EU végrehajtási rendelete az ökológiai termelés, a címkézés és az ellenőrzés tekintetében az ökológiai termelésről és az ökológiai termékek címkézéséről szóló 834/2007/EK tanácsi rendelet részletes végrehajtási szabályainak megállapításáról szóló 889/2008/EK rendelet módosításáról.

Gemenci halászok

A Mi Erdőnk szerkesztőbizottsága a Gemenc Zrt. meghívására két napot töltött az erdőgazdaságnál. Babos Imre szakszerű vezetésével megtekintettük a Gemenci Erdei Vasút Lassi állomásán berendezett Halászati Múzeumot.

Élelmiszerveszteség a feldolgozóiparban - szakmai workshop

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet 2018. november 22-én (csütörtökön) rendezi meg az „Élelmiszerveszteség a feldolgozóiparban: technológiai szükségszerűség vagy felelős stratégiával, együttműködéssel kezelhető kihívás?” című szakmai előadást és az ehhez kapcsolódó témabeszélgetést, melyre várják az érdeklődőket.

Változások várhatók a Balatoni Halászati Zrt.-nél

A Balatoni Halászati Zrt.-t beolvasztanák a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-be (BHN), aminek eredményeként tisztán saját előállítású halakkal lehetne biztosítani a balatoni haltelepítéseket, és ki lehet alakítani egy olyan kereskedelmi értékesítési láncot, amely minőségi balatoni hallal látja el az éttermeket.

A világ legnagyobb "hajója" a halgazdálkodást is forradalmasíthatja

2020-ra hatalmas, hajó alakú lazacgazdaság készül el: a vízi alkalmatosságot Norvégia partjainál horgonyozzák majd le, s a tervek szerint 10 ezer tonna hal tárolásának tehet eleget. A speciális hajó a legzordabb körülményeknek is ellen tud majd állni.

Tatára és Békéscsabára látogat a „Kapj rá!”

Két nagy múltú rendezvényen folytatódik a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző roadshow. A Békéscsabai Kolbászfesztiválon ugyan a füstölt ínyencségeké lesz a főszerep, de a könnyed falatokra vágyók sem maradnak éhen, ha a „Kapj rá!” standjához látogatnak. Tatán, az Öreg-tó partján pedig a Nagy Halászfesztiválon ízlelhetnek kitűnő halfogásokat az arra járók.

Lehalásszák a hortobágyi halastavakat

Megkezdődött az idei őszi lehalászás a hortobágyi halastavakon - közölte a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója kedden az MTI-vel.